Нюкасъл хвърли здрав бой на звездите на ПСЖ

00:12
Нюкасъл хвърли здрав бой на звездите на ПСЖ

Нюкасъл постигна първата си победа в тазгодишното издание на Шампионската лига в домакинството си на Пари Сен Жермен от втория кръг. "Свраките" разбиха шампиона на Франция с 4:1 и доказаха, че ще бъдат сериозен фактор в група "F" на турнира. Мигел Алмирон в 17-ата, Дан Бърн в 39-ата, Шон Лонгстаф в 50-ата и Фабиан Шер в 91-вата минута реализираха попаденията за домакините на "Сейнт Джеймсис Парк", а за гостите се разписа Люка Ернандес в 56-ата минута. Това бе първи успех за англичаните в турнира от 20 години насам. Парижани пък разочароваха с представянето си, като това с особена сила важи за звездата на тима Килиан Мбапе, който бе почти незабележим на терена.

Мениджърът на домакините Еди Хау е заложил на Александър Исак като изнесен нападател, който ще има подкрепата в предни позиции от Антъни Гордън и Мигел Алмирон. В средата на терена пък ще си партнират Сандро Тонали, Шон Лонгстаф и Бруно Гимараеш.

Луис Енрике пък е избрал триото Килиан Мбапе, Гонсало Рамош и Рандал Коло Муани да водят атаката. В халфовата линия ще бъдат Усман Дембеле, Мануел Угарте и Уорън Заир-Емери.

Гостите създадоха първата голова възможност. В 5-ата минута Усман Дембеле бе намерен с меко центриране в близост до вратата, той стреля от воле, но малко встрани от целта.

Нюкасъл постепенно се окопити и започна да притиска съперника, като в 14-тата минута Алмирон стреля от дистанция, но над вратата.

В 17-ата минута резултатът бе открит. Маркиньос сбърка при изнасянето на топката, Исак отправи удар, който бе спасен от Донарума, но при добавката Алмирон не сгреши и бе точен за 1:0. Това бе първият гол за клуба в Шампионската лига от 20 години 

ПСЖ отговори с мощен шут от дистанция на Заир-Емери в 23-тата минута, който обаче бе на около метър встрани от вратата.

В 25-ата минута събитията отново се пренесоха пред другата врата, където след заучено положение от корнер Фабиан Шер бе изпуснат от защитата и стреля от движение покрай вратата.

Секунди по-късно Гонсало Рамош имаше първа възможност да обстрелва вратата на съперника. Той шутира от дистанция и топката профуча опасно близо до гредата.

В 39-ата минута пред вратата на гостите стана горещо. Джанлуиджи Донарума трябваше да се намесва на два пъти, като първо попречи да се стигне до автогол на негов съотборник, а след това спря и изстрел от малък ъгъл на Бруно Гимараеш. Топката обаче се върна в бразилеца, който прати меко центриране към Дан Бърн, той надскочи прекия си пазач и с глава прати кълбото зад голлинията, въпреки че Донарума отново успя да се намеси. Ситуацията бе разгледана внимателно с ВАР, защото имаше поне 3 неща, на които да се обърне внимание - дали Джамал Ласелс играе с ръка, дали Бруно Гимараеш е в засада при паса към него и дали топката преминава голлинията с целия си обем. Вторият и третият компонент бяха в полза на Нюкасъл, но от повторенията се видя, че топката докосва ръката на Ласелс при борбата във въздуха. Въпреки това съдиите зачетоха попадението.

Второто полувреме започна с трети гол за "свраките". В 50-ата минута Киърън Трипиър пусна пас в коридор за Шон Лонгстаф, който стреля от малък ъгъл, но успя да прокара топката под пложна на Донарума за 3:0.

В 56-ата минута ПСЖ се върна в мача. Заир-Емери елегантно прехвърли защитата на домакините и намери Люка Ернандес, който с глава насочи топката във вратата за 3:1.

В 69-ата минута Ашраф Хакими с прекрасен пас изведе Усман Дембеле зад защитата, той напредна в наказателното поле, но се засуети и ударът му бе блокиран от Джамал Ласелс.

В 77-ата минута отново Дембеле се оказа на стрелкова позиция и шутира към вратата, но ударът му бе спасен от вратаря.

В 84-тата минута Александър Исак опита да притесни Донарума с далечен изстрел, но той бе твърде слаб и в обсега на вратаря.

В 91-вата минута Фабиан Шер сложи точка на спора. Той отне топката от Гонсало Рамош, комбинира с Джейкъб Мърфи и с красив удар от границата на пеналта реализира за 4:1.

В крайна сметка Нюкасъл се поздрави с победата и събра актив от 4 точки, като така оглави класирането в групата. ПСЖ остава на 2-рото място с 3 точки в актива си.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация