Баварците си тръгват доволни от гостуването в Турция

21:55
Баварците си тръгват доволни от гостуването в Турция

Байерн Мюнхен продължи с перфектното си представяне в Шампионската лига и победи с 3:1 като гост Галатасарай  в мач от група “А”. Кингсли Коман откри резултата за баварците (8’), но Мауро Икарди обаче възстанови равенството в 30-ата минута от дузпа. Хари Кейн обаче върна преднината на Байерн (73’), а Джамал Мусиала сякаш реши всичко с трето попадение (79’). Победата не дойде никак лесно за баварците, които през първото полувреме определено бяха надиграни от Галатасарай, подкрепян както винаги бурно от фанатичните си привърженици на "Али Сами Йен".

Така Байерн продължи да е без грешка в Шампионската лига, като има пълен актив от 9 точки след три мача. Баварците записаха рекордна осма поредна победа като гост в груповата фаза на най-престижния клубен европейски турнир.  Потвърди се и добрата традиция на Байерн срещу турски отбори, като баварците никога не са губили срещу тим от южната ни съседка. Галатасарай пък записа първо поражение през този сезон и остава с 4 пункта.

Галатасарай и Байерн през историята си имат само два официални мача в Европа помежду си, като преди 51 години се срещат в първия кръг на КЕШ. Мачът от 1972 година в Истанбул завършва 1:1, преди баварците да продължат напред с убедителна победа у дома с 6:0.

Противно на информациите преди мача Мауро Икарди започва като титуляр за истанбулския гранд. Аржентинецът получи контузия в дербито с Бешикташ през уикенда, в което отбеляза и двата гола за “джим бом”, но е вдигнат от лекарите на Галатасарай и стартира от първата минута. Наставникът Окан Бурук прави само една една промяна в сравнение с мача с “орлите”, като на мястото на Анхелиньо отляво в защита започва Казимджан Караташ. Така на Икарди в предни позиции ще помагат Тете, Керем Актюроглу и Уилфрид Заха, а в средата на терена ще действат Каан Айхан и Лукас Торейра.

Наставникът Томас Тухел има редица проблеми с контузени и няма да може да използва Серж Гнабри, Леон Горетцка, Мануел Нойер, Дайо Упамекано и Рафаел Герейро. Специалистът е направил само една промяна в състава си в сравнение с победата над Майнц през уикенда с 3:1. Нусаир Мазрауи се завръща сред титулярите и заема мястото на десния бек, а Конрад Лаймер ще партнира на Йошуа Кимих в средата на терена. Атаката на Байерн отново ще води Хари Кейн, а зад него ще действат  Льорой Сане,  Джамал Мусиала и Кингсли Коман.

Галатасарай започна по-добре мача и в първите минути натисна именития си съперник. В 7-ата минута Керем Актюроглу нанесе и първия точен удар в мача, но Свен Улрайх спаси. В следващата атака обаче Байерн откри резултата. След бързо нападение Льорой Сане подаде добър пас на Кингсли Коман, който с премерен удар смълча темпераментните привърженици на турците - 0:1. Буквално в следващата атака "джим бом" можеха да изравнят, след като Тете центрира добре, а Керем Актюроглу нанесе атрактивен ножичен удар, но Улрайх се намеси фантастично и спаси сигурен гол. Само 60 секунди по-късно отново Керем се озова в добра позиция в наказателното поле след намеса на стража на Байерн, но пропусна ново чисто положение и стреля неточно. Добрите възможности за Галатасарай продължиха, като в 23-ата минута след дълго изпълнение на тъч Мауро Икарди притисна Мазрауи, който успя да избие с глава, а в от последвалия корнер аржентинецът стреля неточно с глава. В следващата атака пък Лукас Торейра пробва далечен шут, но също нямаше успех. 

По-добрата игра на Галатасарай в крайна сметка се увенча с успех. В 28-ата след поредната добра атака на турците Йошуа Кимих спъна Мауро Икарди и реферът Давиде Маса отсъди дузпа. Зад топката застана именно аржентинецът, който изпълни хладнокръвно 11-метровия удар в стил "Паненка" и възстанови равенството - 1:1 в 30-ата минута. Пет минути по-късно пък Хари Кейн стреля с глава след центриране от корнер, но Муслера улови. В 39-ата минута Галатасарай изпусна поредното си чисто положение, като отново Керем Актюроглу се озова очи в очи със Свен Улрайх, но вратарят спаси отново тима си. В следващата минута пък Икарди стреля неточно с глава след корнер. В края на първата част отново аржентинският нападател имаше шанс да се разпише отново, но ударът му мина на сантиметри от вратата на Байерн.

Втората част започна с добра възможност за Байерн. Кингсли Коман напредна добре и подаде на Льорой Сане, който обаче стреля неточно. Галатасарай пък отговори с опасен далечен удар на Лукас Торейра в 52-рата минута, който премина встрани от вратата на Улрайх. Седем минути по-късно отново уругваецът бе близо до гола, но ударът му с глава след центриране от пряк свободен удар не уцели вратата. Байерн пък направи сериозен пропуск в 63-тата минута, когато Джамал Мусиала се пребори и изведе Льорой Сане, но неговият шут бе спасен майсторски от Муслера. 

В следващите десетина минути Байерн започна да задържа топката повече и чакаше своя момент. Той дойде в 73-тата минута, когато Нусаир Мазрауи проби отдясно и подаде на Джамал Мусиала. Той пък комбинира с Хари Кейн, който се опита да вкара с пета, топката рикошира в Саша Боей и се върна в англичанина, който от непосредствена близост нямаше как да сбърка - 1:2 за Байерн. Баварците можеха да увеличат преднината си три минути по-късно след бърза атака, но включилият се отляво Алфонсо Дейвис стреля неточно. Домакините сякаш поотпаднаха физически след страхотното първо полувреме и Байерн реши всичко в 79-ата минута. Хари Кейн този път се отчете с асистенция, като пусна чудесен пас за Джамал Мусиала, който с премерен удар не остави никакви шансове на Фернандо Муслера и направи 1:3 за баварците. До края срещата основно се доиграваше, като Сане можеше да вкара и четвърти гол за баварците от пряк свободен удар, но стражът на Галатасарай успя да избие в корнер. В последните секунди на срещата гол на Галатасарай бе отменен правилно заради засада.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация