Неочаквано трудно гостуване на Байерн в Дания

01:12
Неочаквано трудно гостуване на Байерн в Дания

Байерн Мюнхен се наложи с 2:1 като гост на ФК Копенхаген в среща от група "А" на Шампионската лига. Баварците трябваше да правят обрат, след като Лукас Лерагер откри за датския тим в 56-ата минута. Джамал Мусиала изравни в 67-ата, а четвърт час по-късно резервата Матис Тел осигури успеха на германския колос.

Байерн оглавява класирането в групата с пълен актив от 6 точки, следван от Галатасарай с 4. ФК Копенхаген има 1 точка, а на дъното с две загуби е Манчестър Юнайтед.

ФК Копенхаген и Байерн никога не се бяха срещали в официален мач, но германският гранд стигна до победата в пет от общо шестте си предишни срещи със съперници от Дания.

Баварците вече нямат загуба в последните си 36 срещи в груповата фаза на Шампионската лига, като спечелиха 33 от тях.

Старши треньорът на ФК Копенхаген Якоб Нееструп подреди своя отбор в система 4-3-3, като в предни позиции си партнираха Мохамед Елиунуси, Виктор Клаесон и Елиас Ашури. В халфовата линия стартираха Диого Гонсалвеш, Расмус Фалк и Лукас Лерагер.

Аут от състава на домакините бяха контузените Николай Бойлесен, Давид Хочолава и Андреас Корнелиус. Елиас Йелерт пропусна двубоя заради наказание, след като получи червен картон срещу Галатасарай.

Зад намиращия се в отлична форма Хари Кейн Томас Тухел заложи на Кингсли Коман, Джамал Мусиала и Льорой Сане, а Томас Мюлер беше сред резервите. Централна двойка защитници бяха Дайо Упамекано и Ким Мин-Жае. В средата на терена започнаха Йошуа Кимих и Конрад Лаймер, който бе предпочетен пред Леон Горетцка.

Мануел Нойер, Серж Гнабри и Матайс де Лихт още не са възстановени от травмите си и изобщо не пътуваха с отбора за Дания.

Домакините започнаха смело и още в 4-ата минута имаха шанс да поведат, но ударът на Елиунуси не затрудни Свен Улрайх. Байерн отговори със силен изстрел на Коман, блокиран от бранител в бяло. След това Сане се разходи между няколко защитници и подаде на Кейн, но той шутира от много малък ъгъл и Камил Грабара спаси.

Всяка опасна атака на баварците преминаваше през Сане. Футболистите на ФК Копенхаген нямаха противодействие за скоростта на германския национал, докато Коман не беше толкова активен.

в 28-ата минута Клаесон излезе сам срещу Улрайх, но стреля в аут, а и в ситуацията имаше засада. Секунди по-късно Кимих пробва удар извън наказателното поле, но топката премина над напречната греда. Байерн задържаше топката много по-продължително и след 30-ата минута притисна домакините в тяхната половина.

ФК Копенхаген не успяваше да излезе от пресата на Байерн и на няколко пъти до почивката датчаните загубиха топката в опасна близост до вратата си. Байерн с лекота преодоляваше средната зона, но липсата на прецизност при последния пас беше основната причина отборът да не вземе аванс до почивката.

Със старта на втората част Байерн отново наложи високо темпо. В 54-ата минута Кимих изпълни статично положение, но ударът му беше твърде слаб, за да затрудни Грабара. В 56-ата защитата на гостите се провали. Клаесон получи голямо пространство и стреля, а отбитата топка попадна на крака на Лерагер, който с малко късмет я прати в мрежата.

Попадението вдъхна голяма увереност на домакините и в следващите няколко минути те не позволиха на Байерн да направи нищо интересно в атака. Тухел не бързаше със смените, а отборът му се изнерви и допускаше елементарни грешки. В 67-ата минута обаче Мусиала технично се освободи на границата на наказателното поле и с премерен удар изравни - 1:1.

Байерн доминираше, но в 73-ата минута можеше да получи втори гол. Елиунуси се оказа на перфектна позиция и направи по-трудното, като прати топката в аут. Малко по-късно Мюлер, Горетцка и Матис Тел замениха Лаймер, Сане и Мусиала. След тези смени гостите заиграха още по-атакуващо.

В 81-ата минута Горетцка пропусна чисто положение с глава. Обратът стана факт две минути по-късно. Изритана от Улрайх топка беше отклонена от Кейн към Мюлер, който напредна и финтира двама защитници, преди да подаде на Тел. За младия французин остана по-лесното и Байерн поведе.

Този развой на събитията не отчая домакините, които веднага се изнесоха в по-предни позиции. Това обаче отвори много пространства за Байерн. При една от контрите на германския колос Тел си поведе лошо топката и изпусна момента за пас. В заключителните секунди на двубоя резервата Джордан Ларсон вече се виждаше като герой за ФК Копенхаген, но Улрайх се разтегна и спаси трите точки за баварците.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация