Салах донесе победата на Ливърпул в градското дерби с Евертън (видео)

16:43
Салах донесе победата на Ливърпул в градското дерби с Евертън (видео)

Ливърпул оглави временното класиране в Премиър лийг поне за няколко часа, след като победи с 2:0 Евертън на „Анфийлд“ в 293-тото дерби на Мърсисайд. Мохамед Салах донесе трите точки на своя отбор, след като отбеляза две попадения (75'-дузпа и 97'). Още от 37-ата минута домакините играха с човек по-малко, след като Ашли Йънг бе изгонен заради втори жълт картон. През второто полувреме „сините“ настояваха, че Ибрахима Конате също трябва да получи втори жълт картон и да напусне преждевременно. Крейг Поусън обаче не му показа такъв, макар че може би имаше основания, а веднага след това Клоп замени французина. Натискът на Ливърпул доведе до дузпа, която бе отсъдена заради игра с ръка на Майкъл Кийн. Преди това „червените“ можеха да получат и друг 11-метров наказателен удар. До края добри намеси на Пикфорд и гредата лишиха домакините от нови попадения. Все пак Салах удвои в седмата минута на добавеното време и донесе заслужения успех на своя тим. В момента, преди изиграването на останалите мачове от кръга, Ливърпул е равен актив с Тотнъм и Арсенал, но е пред лондонските отбори заради по-добрата си голова разлика. По-късно днес „топчиите“ гостуват на Челси, а в понеделник Тотнъм приема Фулъм. Шампионът Манчестър Сити също може да изпревари Ливърпул по-късно днес, ако надиграе Брайтън.

Ливърпул бе без контузения Андрю Робъртсън. На мястото му очаквано започна Костас Цимикас. Иначе Клоп направи четири промени в сравнение с равенството с Брайтън, което бе последният мач на Ливърпул преди паузата за национални отбори. Ибрахима Конате замени Жоел Матип в центъра на защитата, Райън Гравенберх започна за първи път като титуляр в Премиър лийг на мястото на Харви Елиът. Диого Жота се завърна след наказание и започна на върха на атаката за сметка на Дарвин Нунес, който остана на пейката за началото.

Шон Дайч заложи на същите 11, които започнаха и при победата с 3:0 над Борнемут. Идриса Гей бе възстановен, но остава на пейката за началото. Доминик Калвърт-Люин водеше атаката на „карамалите“.

„Сините“ нанесоха първия точен удар още след 30-ина секунди игра. Дукуре намери Макнийл, който центрира към Калвърт-Люин, но неговият изстрел с глава не бе проблем за Алисон. Ливърпул веднага натисна. В шеста минута Цимикас проби добре отляво и центрира към Жота, който обаче не очакваше топката да стигне до него и не успя да отиграе качествено, което даде шанс на Пикфорд да боксира.

Евертън изпращаше много хора напред при всяко статично положение, но веднага след такива домакините все път правеха много опасни контраатаки. 

В 22-рата минута Тарковски фаулира Жота точно пред границата на наказателното поле. Домакините изпълниха заучено, като Салах чукна топката към Александър-Арнолд, но неговият силен изстрел срещна стената. Пет минути по-късно Салах бе близо, но ударът му премина над напречната греда. Алексис Мак Алистър нанесе първия точен изстрел за Ливърпул в 34-тата минута. Аржентинецът стреля от много далечна дистанция, но Пикфорд изпусна топката. Все пак националният страж на Англия бързо успя да поправи грешката си и да улови.

В 38-ата минута Ашли Йънг, който имаше сериозни проблеми с Луис Диас, логично получи втори жълт картон, след като препъна колумбиецът, който щеше да го преодолее на скорост. Първото предупреждение на ветерана също бе за нарушение срещу Диас, като и двата картона, които му показа реферът Крейг Поусън, бяха напълно заслужени. Така "карамелите" останаха с човек по-малко. 

Евертън все пак издържа до почивката, след като топовен шут на Александър-Арнолд профуча над вратата, а след това малко не достигна на Салах да засече центриране на десния бек. В добавеното време удар на Собослай също премина над напречната греда. 

За началото на второто полувреме Шон Дайч уплътни още повече защитата, след като включи Патерсън и Кийн на местата на Харисън и Макнийл. В 52-рата минута Джеймс Тарковски самопожертвователно в рамките на секунди блокира удари на Салах и Собослай. Домакините обсадиха вратата на Пикфорд, увеличавайки натиска с всяка изминала минута.

Юрген Клоп направи доста интересна смяна в 62-рата минута, когато Цимикас бе заменен от Дарвин Нунес, а Елиът влезе на мястото на Гравенберх.

Две минути след това гостите претендираха за втори жълт картон на Конате, който фаулира Бето, след като в началото на второто полувреме бе декориран заради нарушение срещу Онана. Крейг Поусън обаче не показа втори картон на французина, което бе спорно решение, а Клоп веднага го замени с Матип. 

В 71-вата минута домакините имаха огромни претенции за дузпа, след като Диас проби за пореден път отляво и падна след контакт с Патерсън, който не игра с топката. Поусън не посочи бялата точка, а ВАР подкрепи решението му. Секунди след това центриране на Диас срещна широко разперената ръка на Майкъл Кийн. Поусън отново не отсъди нищо, но този път ВАР се намеси и го призова да види повторение. След него реферът нямаше как да не посочи бялата точка. Мохамед Салах изпълни безкомпромисно дузпата, давайки аванс на домакините в 74-тата минута. Това бе шести гол на египтянина от началото на сезона.

В 81-вата минута Жота засече с с глава центриране от корнер. Ударът бе силен, но Пикфорд спаси. Брантуейт за малко не си отбеляза автогол в 87-ата, когато изчисти центриране на Нунес отляво. Минута преди края на редовното време Елиът стреля много силно от дистанция, но Пикфорд изби, след което топката срещна и напречната греда. Жота също пропусна добра ситуация в добавеното време, стреляйки от външната страна на мрежата. Собослай пропиля поредната добра ситуация, след като реши да стреля и бе неточен, а можеше да подаде на Нунес, който бе в чиста позиция. 

Все пак в седмата минута на добавеното време Ливърпул заслужено стигна до втори гол след контраатака, при която Нунес свърши основната работа и въпреки че можеше да завърши сам, пусна встрани към Салах, който отбеляза втория си гол днес.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация