Салах: Всички животи са свещени и трябва да бъдат запазени

11:40
Салах: Всички животи са свещени и трябва да бъдат запазени

Футболистът на Ливърпул Мохамед Салах призова за спиране на това, което той описа като "кланета" в Газа, казвайки, че незабавно трябва да бъде позволено допускането на хуманитарна помощ за обсадения палестински анклав. Салах публикува видеосъобщение в профилите си в социалните мрежи с коментар за продължаващия конфликт Израел-Хамас, след като беше подложен на ожесточени критики в родния си Египет, че мълчи по въпроса повече от седмица. 

Министерството на здравеопазването в Газа обяви, че най-малко 3478 палестинци са били убити и 12 065 ранени при израелските въздушни удари от 7 октомври, деня, в който палестинската въоръжена групировка Хамас нахлу в израелски градове, убивайки 1400 души и вземайки стотици заложници. Във вторник египетски камиони, превозващи помощ за Газа, се приближиха до граничния пункт Рафа, но не бе ясно кога и дали ще могат да преминат, а Египет искаше да получи гаранции за сигурност от Израел, след като граничната зона беше обстрелвана четири пъти. Израелското правителство по-късно заяви, че Израел няма да спре помощта, влизаща в Газа от Египет, но, че няма да допусне доставките да стигат до Хамас. 

"Никога не е лесно да се говори във време като това, имаше твърде много насилие и твърде много сърцераздирателна бруталност... Всички животи са свещени и трябва да бъдат запазени", заяви Салах и продължи: "Кланетата трябва да спрат. Семействата се разкъсват. Ясно е, че хуманитарната помощ за Газа трябва да бъде разрешена незабавно. Хората там са в ужасни условия." 

Много египетски футболни фенове критикуваха Салах през изминалата седмица, твърдейки, че трябва да говори в защита на палестинците. Някои започнаха онлайн кампания, за да спиране на следването му в социалните медии. Критиките към Мохамед Салах се засилиха, когато взрив в болница в Газа уби стотици палестинци във вторник. 

"Сцените в болницата снощи бяха ужасяващи. Хората от Газа спешно се нуждаят от храна, вода и медицински консумативи. Призовавам световните лидери да се обединят, за да предотвратят по-нататъшно клане на невинни души. Човечността трябва да надделее", добави египетският футболист.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация