Отличен Везенков помогна за първа победа на Сакраменто Кингс

07:54
Отличен Везенков помогна за първа победа на Сакраменто Кингс

Отборът на Сакраменто Кингс завърши предсезонната си подготовка с драматична победа над Юта Джаз със 116:113 (27:26, 27:23, 25:36, 37:28) в последната си проверка преди началото на новия сезон в НБА. По този начин "кралете" прекъснаха серията си от четири поредни загуби в контролите, след като преди това допуснаха поражения от Торонто Раптърс, Лос Анджелис Лейкърс и на два пъти от Голдън Стейт Уориърс. 

Българският национал Александър Везенков записа най-силното си представяне в офанзивен план в подготовката. Тази сутрин крилото на Кингс постигна 13 точки и 6 борби, като се отличи с 3 тройки и първата си забивка по терените в най-силната лига в света. Бившият играч на Олимпиакос отново попадна в титулярната петица за сметка на болния Кийгън Мъри, като прекара 19 минути на паркета и стреля 5/10 от игра, включително 3/8 от тройката. Везенков отбеляза 10 от 13-те си точки в третата четвърт, когато най-сетне намери ритъма при стрелбата си, а заедно с това се получиха две от неговите класически пресечки, като при първата той заби в коша на "джазмените". В защита обаче най-полезният играч в Евролигата за миналия сезон отново имаше доста проблеми с опазването най-вече на Симоне Фонтекио. 

По този начин българинът завършва предсезонната подготовка със средни показатели от 6.8 точки и 4.2 борби при 38% стрелба от игра и 27% стрелба от тройката. Това бе вторият мач на Везенков като титуляр след този срещу ЛА Лейкърс, като тази сутрин причината за това бе липсата на Кийгън Мъри, който е болен. Освен него в петицата на калифорнийци липсваха големите звезди на тима Ди'Аарън Фокс и Домантас Сабонис, чиито места бяха заети от Дейвиън Мичъл и ДжаВейл МакГий.

Сега вече баскетболистите на Майк Браун могат да мислят изцяло за началото на новия сезон, като на старта на кампанията те ще се изправят именно срещу Юта следващия четвъртък от 4:30 часа българско време в "Делта Сентър" в Солт Лейк Сити. 

Още с първото си докосване до топката Везенков успя да намери целта от далечно разстояние, след като остана непокрит на тройката. В откриващите минути българинът имаше задачата да пази Симоне Фонтекио в защита, като италианецът на няколко пъти се измъкваше от опеката му и стигаше до отворени стрелби. Сакраменто поведе с 8:2, но "джазмените" реагираха със серия и изравниха при 8:8, когато Майк Браун поиска прекъсване. "Кралете" продължаваха да правят подаръци на своя съперник с грешки в нападение, а тройка на Фонтекио през ръката на Везенков помогна на гостите да поведат с 12:18. В средата на четвъртината дойдоха и първите ротации за домакините, като Везенков бе заменен от Малик Монк, а ДжаВейл МакГий също напусна терена за сметка на Алекс Лен. Резервите на Сакраменто се включиха силно в срещата и осигуриха обрат на отбора си в последната минута от първата четвърт - 27:26 за калифорнийци.

Алтернативната петица на Кингс си вършеше работата страхотно в атака и защита, като Монк влезе в ролята на плеймейкър и натрупа няколко поредни асистенции, за да помогне на своя тим да дръпне с 38:30. При оставащи 6:26 до края на първото полувреме Везенков се завърна на терена, когато резултатът сочеше 42:37 за Сакраменто. Бившият играч на Олимпиакос не успя да реализира втората си тройка в мача и вече бе с два последователни пропуска зад дъгата, но все пак "кралете" останаха напред след точен изстрел на Кевин Хъртър за 47:45. Въпреки пропуските си в защита родният баскетболист се отличи с една открадната топка, след като показа бързи ръце и отне притежание от Очай Агбажи. Стрелбата на Везенков обаче не бе добра и той вече бе 1/4 от тройката през първото полувреме. До края на втория период стрелецът пропусна още един изстрел отдалеч и така той приключи с 3 точки, 4 борби и 1 открадната топка при 1/5 стрелба от игра за 12 минути, а тимът му водеше с 54:49.

Негативната серия на Везенков остана в историята, защото в самото начало на второто полувреме той успя да отбележи втората си тройка в мача и с нея да върне преднината на Сакраменто при 57:56. Малко след това обаче той остана на мисмач срещу Тейлън Хортън-Тъкър, който го размина с ефектно обръщане и лесен кош за 59:60. Най-полезният играч в Евролигата не позволи това да го пречупи и наниза втората си поредна тройка, за да вдигне успеваемостта си до 3/7 в мача. Момчетата на Майк Браун обаче останаха назад в резултата и губеха с 64:68 в средата на третия период. След таймаута Везенков продължаваше да показва офанзивния си арсенал, като този път го стори с две поредни чудесни пресечки към коша, като при първата той сътвори и първата си забивка отвъд океана - 68:68. При оставащи 4:15 минути от частта националът получи почивка и бе заменен от Кеслър Едуардс. След поредните ротации Юта дръпна с двуцифрен аванс за първи път в мача при 70:80. Тройка на Едуардс направи резултата 79:85 преди началото на последната четвърт.

Двубоят продължаваше да е много равностоен, като Сакраменто върна паритета на таблото след тройка на Дейвиън Мичъл за 94:94 при преполовяването на финалния период. Двата тима вдигнаха темпото и си разменяха кошове в няколко последователни атаки, за да може Юта да вземе аванс от точка при 103:104 с оставащи малко над три минути до края на редовното време. Везенков все още не се бе появил от последното си излизане в третата част и по всичко изглеждаше, че Майк Браун няма да го пуска повече. Междувременно Кеслър Едуардс и Малик Монк осигуриха преднина от пет точки за "кралете" при 109:104. Новобранецът Колби Джоунс направи разликата седем при 114:107, но Тейлър-Хортън Тъкър върна Юта в мача при 114:112. Възпитаниците на Браун обаче удържаха своя съперник и завършиха подготовката с победа след 116:113.

Малик Монк направи отличен мач за Сакраменто, след като записа 23 точки и 8 асистенции от пейката. Новобранецът Колби Джоунс добави още 19 точки при 5/8 стрелба от тройката, Кеслър Едуардс допринесе с 14 точки и 8 борби, Александър Везенков постигна 13 точки и 6 борби за 19 минути, а ДжаВейл МакГий (7 борби) и Дейвиън Мичъл (7 асистенции) вкараха по 12 точки.

Тейлър Хортън-Тъкър поведе колоната за “джазмените” с 26 точки, 5 борби и 8 асистенции. Колин Секстън вкара още 24 точки, Уокър Кеслър записа дабъл-дабъл от 14 точки и 15 борби, Крис Дън отбеляза 12 точки, а Симоне Фонтекио финишира с 11 точки и 5 борби.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

САКРАМЕНТО: Дейвиън Мичъл, Кевин Хъртър, Харисън Барнс, Александър Везенков, ДжаВейл МакГий;

ЮТА: Колин Секстън, Тейлър Хортън-Тъкър, Симоне Фонтекио, Очай Агбажи, Уокър Кеслър;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация