Атлетико М. и Валенсия с потенциал да нарушат хегемонията на Реал и Барса

08:19
Атлетико М. и Валенсия с потенциал да нарушат хегемонията на Реал и Барса
Това лято Испания спечели европейската титла по футбол на шампионата на Стария континент в Австрия и Швейцария, и даде индикации, че Примера дивисион би могла още този сезон да си върне блясъка на най-атрактивното първенство не само в Европа, но и в света.

Напускането обаче на звезди като Роналдиньо, Робиньо и Деко и идването на такива като Рафаел ван дер Ваарт, Александър Хлеб и Хейтинга едва ли ще допринесе кой знае колко на Примера дивисион да изпревари по рейтинг английската Висша лига, която безспорно е най-гледаният шампионат на Стария континент. Общата сума за трансфери, която клубовете от Примера дивисион изхарчиха за нови попълнения това лято е 299,39 милиона евро, докато парите, които постъпиха в касите на отборите след продажбата на звезди като Робиньо и Роналдиньо е 349,902 милиона евро. Човек сам може да си направи сметката, че като цяло Примера дивисион е била доста пестелива, което няма как да не се отрази и на рейтинга на това първенство.

Както всяка година, така и тази, основните претенденти за спечелването на титлата в Испания ще са грандовете Реал Мадрид и Барселона, а основният въпрос ще бъде дали амбициозният Атлетико Мадрид и Валенсия ще успеят да нарушат хегемонията на "белия балет" и  каталунците.

Реал Мадрид...

\"\"За разлика от други години "кралският клуб" това лято бе повече от пестелив. След гръмките изказвания през целия трансферен прозорец, че на "Сантяго Бернабеу" ще пристигне португалската топ-звезда Кристиано Роналдо от европейския клубен шампион Манчестър Юнайтед за някаква колосална сума, то в Мадрид акостира поредния холандец в лицето на Рафаел ван дер Ваарт от германския Хамбургер за скромните 15 милиона евро. С неговото идване бройката на холандските национали е вече 5 (Нистелрой, Снайдер, Робен, Дренте и Ван дер Ваарт). С тях и с испанците Раул, Серхио Рамос и Икер Касияс Реал Мадрид под ръководството на германеца Бернд Шустер ще се опита да спечели за трета поредна година шампионската титла. Другият по-стойностен трансфер, който "белият балет" осъществи това лято, е привличането на аржентинския защитник Езикиел Гарай, който бе отмъкнат от мадридчани из под носа на Барселона. Напускането на самоотлъчилия се Робиньо в посока Манчестър Сити за 43 милиона евро (най-скъпият трансфер в света за това лято) изведе като цяло "кралския клуб" на печалба от 26,3 милиона за този трансферен прозорец.

Барселона...

\"\" Другият претендент за титлата Барселона даде 90,5 милиона евро, за да си осигури услугите на млади и горящи за успехи таланти като Сейду Кейта от Севиля, Жерар Пике от Манчестър Юнайтед, Мартин Касерес от Виляреал, Дани Алвеш от Севиля, Енрике от Бразилия и белорусинът Александър Хлеб от Арсенал в похода към спечелване на шампионската титла, която в последните две години е притежание на вечния враг Реал Мадрид. Каталунците освободиха топзвездите си Роналдиньо в Милан и португалеца Деко в Челси. "Ноу Камп" напуснаха още Джовани дос Сантос в Тотнъм, Джанлука Дзамброта в Милан, Едмилсон във Виляреал и приключилия кариерата си френски защитник Лилиям Тюрам. Трудно ще бъде на новия новия наставник на Барса Хосеп Гуардиола без Роналдиньо и Деко, и това се видя още при загубата от Нумансия с 0:1 на старта, но до края на шампионата има много време.

Атлетико Мадрид...

\"\" Отборът на Атлетико Мадрид, влязъл за първи път от доста години насам в най-комерсиалния европейски клубен турнир Шампионската лига, е най-сериозният кандидат да оспори титлата на настоящия шампион и градски съперник Реал. "Дюшекчиите" похарчиха  24,1 милиона евро за играчи като Маниш от Интер, Хейтинга от Аякс, вратаря Грегори Купе от Лион и Евер Банега от Валенсия. Наличните нападатели като зетя на Диего Марадона и млада аржентинска надежда Серхио Агуеро, и уругваеца Диего Форлан са достатъчна предпоставка за наставника Хавиер Агире да преследва с този тим титлата в Примера дивисион.


Валенсия...

\"\" Тимът на Валенсия, който запази звездите си Давид Вийя (голмайстор на Евро 2008) и Давид Силва, също ще бъде сред основните кандидати поне за местата, даващи право на участие в Шампионската лига. Мачовете за Суперкупата на Испания срещу шампиона Реал Мадрид също показаха, че "прилепите" разполагат с достатъчно потенциал отново да опънат нервите на грандовете до краен предел. Стана ясно, че Давид Силва да претърпи хирургична интервенция в барселонската клиника Кирон, което ще го изкара от игра за около три месеца. Това е доста голям удар по амбициите на Валенсия, но нека не забравяме, че отборът разполага с доста качествени играчи и липсата на крилото може да не се отрази на играта.

Виляреал и Севиля...

\"\" Вицешампионът от миналия сезон Виляреал както и Севиля, се представят изключително силно през последните няколко години и също ще бъдат сред основните претенденти за местата, даващи право на участие в Шампионската лига. "Жълтата подводница" размени с Барселона Мартин Касерес за бразилеца Едмилсон, като в крайна сметка излезе на плюс 6,2 милиона евро от този трансферен прозорец. Севиля пусна в Барса две от звездите си Сейду Кейда и Дани Алвеш, а се подсили с малко известни имена от френското първенство като Скилачи от Лион и Ромарик от Льо Ман. Едва ли обаче андалусийците трябва да бъдат отписвани така лековато от борбата за титлата този сезон.


УЕФА...
Обичайно за местата, даващи право на участие в турнира за Купата на УЕФА, ще се борят тимовете на Сантандер, Еспаньол, Осасуна, Хетафе, Ла Коруня и влезлите като новаци миналата година Рекреативо и Алмерия, който направиха наистина впечатляващ първи сезон в Примера.


Останалите...
Любопитно е как ще изглежда тимът на Майорка, който за първи път в 92-годишната си клубна история може да има чуждестранен собственик в лицето на британския предприемач Пол Дейвидсън. Приходите от евентуалния нов собственик ще бъдат много добре дошли след напускането на звездите Дани Гуиса, Ариел Ибагаса и Фернандо Наваро. На този етап обаче тимът от Балеарските о-ви ще трябва да се бори за местата далеч от опасната зона на изпадащите. Такава ще бъде и съдбата на повечето тимове от Примера дивисион като Валядолид, Атлетик Билбао, Бетис и новаците Нумансия, Малага и Спортинг Хихон, които едва ли ще ни изненадат с нещо на този етап от развитието си.

Въпреки всички гореизложени факти обаче не се съмнявам, че и през този сезон 2008/2009 испанската Примера дивисион ще ни предложи достатъчно атрактивни и интересни двубой, на които да се радваме и да изпием прилични количества от онази вълшебна пенлива течност – бирата. Още повече, че една от телевизиите, която кабелните оператори ни предлагат, ще ни дава шанс да станем свидетели на повече от един или два мача на седмица от испанската Примера дивисион.


\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

dracula_88
14.09.2008 11:32

Дано Валенсия да се представи добре, по-слаби са от другите 4-5 водещи тима, но с подбно прахосване на точки от конкурентите и максимална концентрация от "прилепите" място в Европа - гарант!

liverpool77
14.09.2008 10:30

След снощната загуба на "дюшекчиите" от Валядолид определено човек може да се замисли дали те ще сложат пръта в колелата на Барса и Реал. Севиля и Виляреал са също много класни отбори и не бих се учудил, ако те съумеят да се намесят в призовите места. Относно Барса, те сами дори си пречат, след като два мача вече мачкат по целия терен, но няма кой да отбележи ...

martototo
14.09.2008 09:10

ОСНОВНИЯТ ПРЕТЕНДЕНТ Е 1 И ТОЙ Е ВИЛЯРЕАЛ !!!
НЯМА ПО-ДОБРИ ОТ ЖЪЛТИТЕ НА ТОЗИ ЕТАП В ИСПАНИЯ ОТ КАДЕТО И ДА СЕ ПОГЛЕДНЕ.
Незнам каде ги прати да се борят за ЦИТИРАМ " МЕСТАТА В Шампионска лига ", обаче този отбор е с пъти по-силен и от Атлетико и от Валенсия !!!

Виляреал над всички !