Бивш играч на ЦСКА пое Динамо Загреб след провала в Шампионската лига

00:31
Бивш играч на ЦСКА пое Динамо Загреб след провала в Шампионската лига

Бившият хърватски футболен национал Игор Бишчан вече не е треньор на Динамо Загреб, след като тимът отпадна в третия кръг на квалификациите в Шампионската лига от АЕК Атина. Управата на клуба взе това решение след само 17 мача за Бишчан начело на тима и назначение на 6-и април. Неговият наследник е Сергей Якирович, играл и за ЦСКА в периода 2005-2007.

Динамо Загреб отпадна след поражение 1:2 у дома от АЕК, а във втората среща се разигра истинска драма. Хърватите водеха с 2:0 до 90-ата минута, а в добавените 11 на редовното време домакините вкараха две попадения и оформиха крайния резултат 2:2, който ги класира в плейофите. Според хърватския вестник Дневник, ръководителите на Динамо са очаквали Игор Бишчан да подаде оставка веднага след края на срещата, но това не се е случило и днес на спешен Управителен съвет са гласували уволнението му.

Според медиите, фаворит номер 1 за поста е бил 46-годишният Горан Томич, водил до юни Ал Насър (ОАЕ). Изненадващо обаче постът беше даден на някогашния халф на ЦСКА Сергей Якирович, който ще седне на пейката в четвъртък в плейофите за място в Лига Европа срещу Спарта Прага на стадион "Максимир". Якирович няма кой знае каква бляскава кариера като треньор, като до юни тази година беше начело на Риека. Освен това е водил Зрински Мостар (Босна и Херцеговина), словенският Марибор, където прави фурор и скромния Кроация Сесвете.

Двата мача останаха в сянката на инцидентите с феновете на Динамо, в които привърженик на АЕК загуби живота си. 102 хървати и 3 гръцки граждани са в ареста в Гърция заради насилието по улиците на Атина.

Игор Бишчан пое ръководството на Динамо на 6-и април тази година. Той изведе отбора до шампионската титла, записвайки шест победи и три равенства с крайно предимство от 10 точки. Новият сезон за него започна със спечелена Суперкупа, изведе Динамо до плейофите на Лига Европа и спечели четири точки в три шампионатни мача. Балансът му е 10 победи, пет равенства и две загуби в 17 официални мача. Първите критики срещу неговата работа започнаха след домакинското поражение от Хайдук в началото на първенството, последва провал срещу Горица, но всичко завърши с драматичното отпадане от АЕК.

Поведението му на пресконференцията след края на втората среща също не убеди, че той е правилен избор да продължи работата. Дарио Шимич, отговорник за спортните въпроси в Борда, първоначално опита да подкрепи Бишчан. На срещата тази сутрин обаче той явно е бил единствен на това мнение.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация