Отложиха мач от Шампионската лига заради безредици, довели до смъртта на 22-годишен фен

13:33
Отложиха мач от Шампионската лига заради безредици, довели до смъртта на 22-годишен фен

Трагичен инцидент отложи срещата между гръцкия шампион АЕК Атина и Динамо Загреб от третия квалификационен кръг на Шампионската лига, съобщават колегите от sportal.gr.

Причината са сблъсъците  вчера вечерта между феновете на двата отбора в град Неа Филаделфия край Атина, които доведоха до смъртта на 22-годишен мъж, фен на гърците. Полицията в Гърция задържа общо 96 души, а поне 8 са ранени. При снощните размирици са били повредени и изпочупени много магазини и автомобили.

Според информациите привърженици на Динамо (Загреб) са се придвижили към стадиона на АЕК в Неа Филаделфия и са нападнали фенове на гръцкия отбор около 23:00 часа снощи. В резултат на побоищата се е стигнало до смъртта на млад мъж. Жертвата е имала множество прободни рани, най-вероятно нанесени с нож. 22-годишният фен на АЕК е бил откаран в болница, където е починал след опити на лекари да го спасят.

Според данни, публикувани от гръцката национална телевизия ЕРТ, между 150 и 200 организирани фенове на Динамо (Загреб) са се придвижили с коли към Гърция, въпреки че срещата е била забранена за гостуващи фенове заради рисковия си характер.

Заради инцидентите днес сутринта е била организирана спешна среща с участието на представители на АЕК, Динамо (Загреб), полицията и УЕФА. От гръцкия клуб подчертаха, че държат отговорни за случилото се хърватите и полицията, като са напуснали събирането.

"В този момент смятаме за немислимо и ненормално да участваме в среща, докато сме в траур за загубата на живота на един от нашите фенове. Особено след като присъстват представители на Динамо. АЕК държи Динамо напълно отговорни, тъй като те са знаели за пътуването на феновете им. Възможно е дори да са знаели за намеренията им. Те не са информирали никого. Единственото, което казаха на срещата, е, че вероятно 30 техни фенове са закупили билети и ще се опитат да влязат по време на мача", заяви вицепрезидента на АЕК Георгиос Космас, след което се изказа претенции и към гръцката полиция.

"Вторият главен виновник е полицията - защото конвоят с феновете на Динамо премина необезпокояван през цяла Гърция и позволи на хърватите да направят среща с криминални фенове на друг отбор", каза още той, като подчерта, че гърците още вчера са предупредили за възможни инциденти с хърватските фенове, но те са били игнорирани. "В този момент не е възможно, АЕК не може да участва в никаква среща, в присъствието на хората от Динамо”, завърши Космас.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация