Предимство за АЕК след първия мач с Динамо

23:28
Предимство за АЕК след първия мач с Динамо

АЕК се наложи с 2:1 над Динамо (Загреб) в първия мач между двата тима от третия квалификационен кръг в Шампионската лига. Както е известно, двубоят в Атина миналата седмица беше отложен заради зверско сбиване в гръцката столица, при което фен на гръцкия тим беше наръган с нож и почина. УЕФА реши първо да се изиграе двубоят в Загреб, а реваншът ще е на 19 август.

За да не се стигне до нови инциденти, полицията в хърватската столица беше взела сериозни мерки. На стадиона се влизаше само с лична карта, а представители на органите на реда бяха разположени по много възлови точки в града. Футболистите на АЕК първи излязоха да загряват и публиката на "Максимир" ги посрещна с бурни освирквания.

Гърците излязоха с черни ленти на ръкавите, а преди първия съдийски сигнал паметта на починалия фен беше почетена с минута мълчание. Феновете на Динамо този път запазиха тишина.

Домакините можеха да поведат още при първата си атака, но след удара на Марко Булат топката мина на сантиметри от гредата. Хърватите наложиха висока преса и играчите на АЕК изглеждаха стъписани. В 10-ата минута Динамо пропусна още един шанс, но малко по-късно Доминик Ливакович трябваше да показва класата си, останал очи в очи с Леви Гарсия.

В 32-ата минута Дарио Шпикич стреля опасно, но Чичан Станкович успя да се разтегне и да избие в корнер. Натискът на Динамо даде резултат в 39-ата минута. "Модрите" получиха пряк свободен удар пред наказателното поле и Булат завъртя топката по перфектен начин, пращайки я точно под напречната греда за 1:0.

Динамо стартира по-уверено и втората част, но в 59-ата минута АЕК изравни, противно на логиката. "Жълто-черните" откраднаха топката в половината на съперника, възползваха се от настаналия хаос пред вратата на домакините и Стивън Цубер отбеляза за 1:1. Хърватите имаха шанс веднага да си върнат преднината, но резервата Махир Емрели нацели гредата с глава.

В 72-ата минута АЕК вкара втори гол, но той беше отменен заради засада. До края на срещата темпото на игра спадна, което беше изцяло по вкуса на гърците. Ливакович отрази опасен удар на Леви Гарсия в 85-ата минута, а в 90-ата резервата Константинос Галанопулос смълча феновете на "Максимир". Родолфо Писано, който също се появи от пейката, върна топката близо до точката на дузпата и връхлитащият Галанопулос донесе победата на АЕК. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация