Везенков: Радвам се, че съм лице на баскетбола в България, но това е и огромна отговорност

17:48
Везенков: Радвам се, че съм лице на баскетбола в България, но това е и огромна отговорност

Най-полезният играч в Евролигата Александър Везенков даде първата си официална пресконференция като играч на Сакраменто Кингс. Това се случи днес в столичния хотел "Маринела", където Спортист №1 на България за миналата година говори пред медиите. На пресконференцията присъстваше и президентът на баскетболната федерация - Георги Глушков, който е и първият българин, достигал до Националната баскетболна асоциация. 

В последните няколко седмици Везенков е в Ботевград, където традиционно води лятната си индивидуална подготовка. Както е известно, в началото на този месец бившият играч на Олимпиакос замина за кратко за САЩ, за да подпише тригодишния си договор с "кралете" и да се превърне във втория българин в най-силната лига в света след Глушков.

"С г-н Глушков решихме да направим тази пресконференция и да отделим един обяд, за да отговорим на всички без да се създава някаква дискриминация. Със сигурност НБА е трудно предизвикателство, но това е и една мечта, а аз продължавам да правя това, което правя всяко лято - да тренирам", започна суперзвездата.

"Всичко започна през декември, когато помощник-генералният мениджър дойде - после дойдоха още 5, 6 човека. Като се запознах с повечето играчи, видях, че те са земни. Помогнаха ми от първия ден и цялата организация е така направена - подобно на Олимпиакос, всички работят, за да се чувстват като отбор и като едно семейство. Тези неща помогнаха за моето решение. Правата ми преминаха през много отбори, през тези години само един път бях близо да премина в един от отборите. Аз много пъти съм казвал, че НБА е една мечта, но не исках да съм там просто, за да съм там, а исках да се развивам. Но до момента нищо не беше ясно, а това лято всичко стана ясно - какво те искат от мен. Трудно се разделихме с Олимпиакос, но всички го приеха, защото отивам не на нещо по-добро, а по-скоро на нещо по-голямо. Една част от мен искаше да остане.

Не мога да кажа, че съм избрал №7 заради феновете на Олимпиакос или заради Василис Спанулус, но номерът ми харесва и оставям на журналистите да си мислите. Не познавах европейските момчета, а и сега не можах да се запозная с тях, но всички казват, че са прекрасни момчета. 

За ролята ми - нищо не е ясно. Сакраменто е такъв отбор, в който играе добрият. Да, има две суперзвезди, но другите играят, ако се докажат. Нищо няма да променям от последните години. Знам какво имам и какво мога да дам на отбора. Мисля, че за да настояват толкова и те имат нещо предвид. Не очаквам да играя нито 30 минути, нито въобще да не играя. Има много мачове и със сигурност ще вземам участие. Сега тренирам всеки ден и гледам да съм подготвен", каза още Везенков.

"Собственикът на Сакраменто се радва, че съм там. Това е един отбор, който 17, 18 години не е бил в плейофите, а миналата година завърши трети. Всички в града са фенове на баскетбола, друг спорт няма и толкова време без плейофи е много тежко. 

От една страна ми е много радостно да съм лице на баскетбола в България, но от друга страна е огромна отговорност. Да, Евролигата е много конкурентен и силен турнир, но когато станах част от НБА - всички разбраха. Трябва да научим децата, че трябва да се полагат усилия, но по-важно е да ги вкараме в залата, а това е задача на всички нас. От моя страна ще направя всичко възможно, за да запалим децата по баскетбола.

Преди е било много по-трудно за европеец да играе в НБА, а сега вече трима, четирима от най-големите звезди са европейци. Американците дори вече гледат Евролигата, дори гледат по-ниските нива в Европа. Семейството ми го прие много емоционално, а всеки от вас познава баща ми и знае, че той няма как да се зарадва повече от нормалното. Трябва да се види дали отиването ми там е само началото или пък е максимумът ми.

Когато отидох в Барселона, не бях готов за Евролигата. Нямах самочувствието, нямах базата, която изградих. Сега е различно, имам повече мачове на високо ниво имам сега, два пъти стигнахме до Финалната четворка. Да, в НБА е трудно и атлетизмът е на високо ниво, но и Евролигата не е за подценяване - от 5 октомври започваш да броиш победите, а в НБА не е така.

За националния отбор не знам каква ще е ситуацията. Винаги, когато съм свободен, ще опитам да играя - въпрос е на преговори.

До последните 24 часа не беше ясно дали ще си тръгна от Олимпиакос. Играех по 30 минути и ми беше изключително комфортно и по-скоро за това, не толкова за спечелването на Евролигата - все пак само един печели титлата накрая", каза още играчът на Сакраменто.

"Още не съм си намерил жилище в Сакраменто, аз бях само два дни там. По-късно ще отида да свърша това и да се напасна. За проекта Sofia Eagles - видях деца в залата да се усмихват и да тренират. Харесах ги, важно е, че са намерили зали, а знаем всички, че няма много. Важни са тренировките, защото никой няма да помни какво си правил преди 2 години, когато играеш лошо.

Време има за всичко, има за тренировки, за почивки, за дискотеки. Когато си на 17 не е важно къде ще отидеш на почивка, защото няма и да помниш, когато си на 30. Когато си млад, е време за тренировки.

Искам да играя в Ню Йорк, в Бостън - това са зали, които сме виждали само по телевизията. Да се докоснеш до тези играчи, до тези зали. Просто в Америка всичко е по-огромно. Това, което също спомогна моето решение, е фактът, че Сакраменто е отбор от плейофите - отбор, който побеждава, защото има разлика между силен отбор и последния отбор в НБА.

Няма сегашна звезда, която харесвам. Някога харесвах Дирк Новицки, а сега харесвам баскетболисти, играещи красив баскетбол. С Майк Браун си говорихме за нормални неща, за атмосферата, за личния живот - за всичко. Много е важно, че има българска общност в Сакраменто, а иначе в почти всеки отбор в НБА има много силни играчи.

Да се изправя срещу ЛеБрон, Стеф, Янис и Йокич - това е нещо много хубаво. Когато бях на 19 и играх с легенди от европейския баскетбол се почувствах по същия начин. С Барцокас също говорихме, беше сигурен, че ще успея. Той ми се довери, а аз трябваше да му покажа, че това е правилното решение. Той разбра, че НБА е важна стъпка в професионалния ми път.

Може да съм зарадвал три държави, но разочаровах цяла червена Гърция. Роден съм в Кипър, а за България, Гърция и Кипър се радвам, когато виждам знамената им. Не познавам много хора с три паспорта, но аз ги имам и трите. Когато феновете на Олимпиакос ме изпращаха, не видях злоба. Беше много трудно решение и бих поплакал, но това не са трудните решения в живота. Ако кажа моето решение на човек, който всеки ден се бори за семейството си - това ще да е смешно.

На баскетбола е хубаво, че влизат в залата и остават два, три часа там. Те са запалени по техните отбори, което ме накара да се чувствам много добре, но и много емоционално. Не можахме да се видим с Милутинов, всеки трябваше да си решава за себе си и се разбрахме решението на единия да не променя решението на другия.

Играя още на Плейстейшъна си и ще е прекрасно да ме има в играта, а не просто някой да ме е направил за някой турнир", сподели още бившата звезда на Олимпиакос.

"Със сигурност моето семейство ще дойде с мен в началото. Това са мачове, които просто не сме гледали дори по телевизията. Стоичков и аз не сме се чували от много време. В Барселона беше до мен, а той е истинска легенда там. Ако графиците и на двамата съвпаднат, може да се видим", завърши новото попълнение на "кралете".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация