Свитолина елиминира световната №1 на Уимбълдън

19:10
Свитолина елиминира световната №1 на Уимбълдън

Украинката Елина Свитолина отстрани водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек (Полша) и за втори път в кариерата си се класира за полуфиналите на Откритото първенство по тенис на Великобритания.

Свитолина победи Швьонтек със 7:5, 6:7(5), 6:2 след два часа и 41 минути игра и ще играе срещу Маркета Вондроушова от Чехия на полуфиналите.

След като спечели първия сет, украинката навакса изоставане от 1:3 до 4:3 в своя полза във втората част. Стигна се до тайбрек, в който Елина Свитолина поведе с 4:1 точки, но полякинята обърна до 7:5 и изравни. В третия сет взе пет поредни гейма до 5:1 и успешно приключи двубоя.

Украинска тенисистка, която участва с „уайлд кард“ на „Уимбълдън“ достига до тази фаза на турнир от Големия шлем за общо трети път след двата полуфинала през 2019 година – на „Уимбълдън“ и на Откритото първенство на САЩ. С успеха си над Швьонтек тя победи четвърта тенисистка с титла от Големия шлем по пътя си към топ 4 в Лондон.

Ига Швьонтек пък прекъсна серията си от 14 победи. "Уимбълдън" остава единственият турнир от Шлема, в който полякинята не е достигала до полуфиналите.

„Честно казано не мога да осъзная в момента всичко, което се случва. Невероятно щастлива съм, че имам възможност да играя тук, да направя такъв мач. През цялото време бях водена от огромно вдъхновение. Много съм щастлива, че мога да изляза като победителка от двубоя с водачката в световната ранглиста“, коментира Елина Свитолина след края на мача.

„Ига е не само невероятен шампион, но и изключителен човек. Тя бе една от първите, които изразиха ясно подкрепата си и направиха стъпки, за да помогнат на моя народ. Със сигурност и за нея не беше лесно. Аз лично съм много горда от това, което направих“, добави тя.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация