Италия се утеши с третото място в Лигата на нациите

01:11
Италия се утеши с третото място в Лигата на нациите

Италия спечели третото място в Лигата на нациите, след като победи Нидерландия с 3:2 в битка за бронзовите медали. Тимът на Роберто Манчини поведе с два гола до 20-ата минута след попадения на Федерико Димарко и Давиде Фратези. Резервата Стивън Бергвайн върна надеждите на "лалетата" в 68-ата минута, но малко по-късно Федерико Киеза, който също влезе като резерва, се разписа. Минута преди края на редовното време Жоржиньо Вайналдум вкара втори гол за "оранжевите".

Тимът на Роналд Куман, който бе домакин на финалите, записа трета загуба от четири мача, откакто бившият играч на Барселона пое тима. За "адзурите" пък този успех дава надежди за бъдещото, тъй като Манчини заложи в титулярния състав на някои от младите таланти, като Распадори, Ньонто и Ретеги, които играха в атака, и Фратези, който отбеляза първия си гол за националния отбор.

Тимът на Роналд Куман започна активно срещата и владееше топката в по-голяма част от времето. В третата минута Дъмфрис засече с глава центриране от ъглов удар, но прати топката над вратата. При първата си атака обаче Италия поведе. След центриране в наказателното поле Ретеги се размина с топката, след като акробатично опита да я насочи към вратата. Тя стигна до Распадори, който с пета я пусна към Димарко, а бранителят на Интер с мощен удар я насочи към мрежата.

"Лалетата" направиха опит да отговорят, но нямаха много идеи как да преодолеят защитата на съперника. Удар с глава на Ван Дайк бе блокиран. В същото време атаките на "адзурите" изглеждаха доста по-опасни. В 20-ата минута защитата на домакините отново не се ориентира добре. Топката се отклони след опит за удар на Ньонто и се озова във Фратези, който удвои аванса на гостите. Ситуацията бе разглеждана с ВАР поради съмнения за игра с ръка на голмайстора, но попадението бе признато.

Димарко имаше шанс за втори гол в 27-ата минута. Топката се озова при него след опит за изчистване на Де Йонг, но изстрелът му мина над вратата. В определи периоди италианците се дърпаха сериозно в половината си, но не позволяваха на съперника да ги затрудни особено. Чак в 40-ата минута Нидерландия стигна до чиста възможност за гол. Гакпо получи отличен шанс, но опитът му да прехвърли Донарума не бе достатъчно точен и топката мина покрай вратата.

Тимът на Роналд Куман, който направи три смени на почивката, излезе амбициран за втората част и секунди след подновяването на играта можеше да намали. Гакпо великолепно овляда дълго подаване на Ван Дайк, което го изведе сам срещу Донарума. След това обаче нападателят на Ливърпул не отправи достатъчно добър удар и вратарят успя да отрази. Малко по-късно Димарко блокира удар на Дъмфрис, който бе на отлична позиция.

"Оранжевите" определено имаха предимство през втората част. Те поддържаха високо темпо и стигаха в близост до наказателното поле на съперника, но липсваха точни удари. Това се промени в 68-ата минута, когато влезлият на почивката Стивън Бергвайн намали на 1:2. Топката се озова в него след опит за изчистване, той залъга Димарко и прати топката в мрежата.

Италия отговори бързо, след като до този момент нямаше ситуации през втората част. Пробив на Киеза, който влезе като резерва, завърши с неточно подаване. При следващата добра контраатака играчът на Ювентус напредна, навлезе в наказателното поле и с прецизен удар отбеляза трети гол за "адзурите". Малко по-късно Киеза имаше още една възможност, но стреля над вратата.

В 82-ата минута Вегхорст вдигна трибуните в Еншеде на крака. След отклонен удар топката се озова в него в близост до вратата и той я прати в мрежата. След разглеждане с ВАР обаче попадението бе отменено поради засада. В края на двубой тимът на Куман натисна сериозно и си върна надеждите минути преди края на редовното време, когато Вайналдум се разписа.

Добавеното време бе девет минути, които бяха изпитание за италианците. Те обаче пропуснаха да решат всичко, когато прекрасна контраатака завърши с подаване към Пелегрини. От великолепна позиция той не уцели добре топката и направи голям пропуска. Пред другата врата защитата на "адзурите" се справи с хаотичните атаки на домакините.

НИДЕРЛАНДИЯ - ИТАЛИЯ 2:3

0:1 - Димарко 6'
0:2 - Фратези 20'
1:2 - Бергвайн 68'
1:3 - Киеза 73'
2:3 - Вайналдум 89'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация