Късен гол класира Испания на финала на Лигата на нациите

00:03
Късен гол класира Испания на финала на Лигата на нациите

Испания е вторият финалист в Лигата на нациите! „Ла Фурия“ записа драматична победа с 2:1 над Италия в полуфинала помежду им в нидерландския град Еншеде. Двата отбора си размениха по едно ранно попадение, след като Йереми Пино (3’) откри резултата за иберийците, а Чиро Имобиле (11’) от дузпа го изравни за „адзурите“. Победното попадение обаче дойде малко преди края на двубоя и беше дело на резервата Хоселу (88’).

Така опитният нападател прати своя тим на битка за трофея в турнира срещу отбора на Хърватия, който ден по-рано отстрани Нидерландия с 4:2 след продължения. Финалният сблъсък помежду им е в неделя от 21:45 ч., а малко по-рано, от 16:00 ч., „лалетата“ се изправят срещу „Скуадра адзура“ в спор за третото място. 

Испания стана първият отбор, който се класира за втори път на финал в Лигата на нациите, като това е третото издание на турнира. Преди две години „Ла Фурия роха“ елиминира именно Италия на полуфинала, и то отново след успех с 2:1, но впоследствие загуби сблъсъка за трофея срещу Франция със същия резултат.

Сред избраниците на испанския селекционер Луис де ла Фуенте най-голямо впечатление направи присъствието на Робин Льо Норман, като централният защитник на Реал Сосиедад дебютира с националната фланелка. С капитанската лента беше ветеранът Жорди Алба, който действаше като ляв бек. На върха на атаката в схемата 4-2-3-1 беше поставен Алваро Мората, на когото помагаха най-вече Гави, Родриго и Пино.

Селекционерът на Италия Роберто Манчини пък подреди своите титуляри в 3-5-2. Тримата в защита бяха капитанът Леонардо Бонучи, Франческо Ачерби и Рафаел Толой. Двамата нападатели бяха Имобиле и Николо Дзаниоло, които се завърнаха, след като пропуснаха мачовете на европейския шампион през март. Тази вечер отборът дебютира със специалния си бял екип, посветен на 125-годишнината на Италианската футболна федерация.

Преди началото на мача имаше минута мълчание в памет на починалия Силвио Берлускони. Изненадващо или не, "Ла Фурия" поведе още в третата минута на двубоя. Тогава, под натиска на Гави, Бонучи допусна топката да му бъде отнета от Пино пред наказателното поле, като веднага след това крилото нанесе техничен удар за 1:0. 

"Адзурите" обаче не се забавиха и възстановиха равенството още в 11-ата минута, когато Имобиле беше точен от дузпа, свирена за явна игра с ръка на Льо Норман. В 17-ата минута Хесус Навас се опита да върне преднината на Испания, но далечният му шут мина над вратата.

Малко след това Родриго нанесе удар, с който обаче не затрудни Джанлуиджи Донарума. В 21-вата минута Жоржиньо пусна чудесен извеждащ пас за Давиде Фратези, който прокара топката между краката на Унай Симон за пълния обрат в мача, но ВАР отмени попадението заради много тънка засада.

В 27-ата минута Мората стреля от дистанция и принуди Донарума да избие топката в корнер. При последвалото изпълнение Родри отклони топката, но тя мина покрай вратата. Малко преди почивката Донарума улови слаб удар на Мората, а далечно воле на Толой профуча над другата врата.

В 48-ата минута Микел Мерино беше много близо до това да се разпише, но волето му отблизо беше отразено с блестяща намеса на Донарума, а добавката на Мората излезе в аут. В 52-рата минута вратарят направи лош опит да избие топката при центриране от фал и така остави вратата си опразнена, но акробатичният удар на Родри не намери целта. 

Четири минути по-късно Джовани Ди Лоренцо стреля с глава само колкото да прати топката в ръцете на Симон. В 65-ата минута Фратези отново не успя да осигури обрата за Италия. Халфът стреля от чудесна позиция, но противниковият страж успя да избие топката със страхотен рефлекс.

В 74-тата именно Фратези отправи неточен удар с глава след заучено изпълнение на корнер. В 81-вата минута Мората се опита да промуши топката от малък ъгъл, но Донарума беше нащрек и предотврати това. В 88-ата минута Родри пробва далечен изстрел, който претърпя двоен рикошет. Така топката се озова пред Хоселу, който протегна крак и я добута във вратата за победното попадение.

ИСПАНИЯ - ИТАЛИЯ 2:1

1:0 Пино 3'
1:1 Имобиле 11'-д.
2:1 Хоселу 88'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация