Испания спечели Лигата на нациите (видео)

00:52
Испания спечели Лигата на нациите (видео)

Националният отбор на Испания е победителят в третото издание на турнира Лига на нациите. След като преди две години "Ла Роха" изгуби финала в надпреварата от Франция, днес иберийците триумфираха след успех с 5:4 над Хърватия в Ротердам след изпълнение на дузпи. Двата отбора изиграха доста равностойни 120 минути, в които имаха своите шансове за гол, но така и не ги реализираха. При дузпите Ловро Маер нацели гредата, а Унай Симон спаси удар на Петкович. Лапорт пък бе единственият играч в селекцията на Де ла Фуенте, който не бе точен, тъй като неговият изстрел също разтресе гредата. Това обаче не се оказа решаващо.

Селекцията на Златко Далич победи с 4:2 домакините на финалния турнир Нидерландия, за да стигне до финала, докато "Ла Роха" надделя с 2:1 над отбора на Италия, който по-рано днес спечели битката за третото място срещу "лалетата".

За златното поколение на хърватите, водено от неуморимия Лука Модрич, това може би бе последен шанс за трофей на национално ниво. Преди пет години "ватрените" играха на финала на Световното първенство срещу Франция, но загубиха. Преди няколко месеца пък отборът стигна до бронзовите медали в Катар. Сега останаха със среброто. За Испания това е пети значим трофей след световната титла от 2010-а и трите европейски титли от 1964-та, 2008-а и 2012-а, както и олимпийското злато от 1992-ра.

Златко Далич бе направил само една корекция в състава, който победи Нидерландия. Тя беше в центъра на отбраната. Мартин Ерлич стартира за сметка на Домагой Вида, който остана на пейката за началото.

Луис де ла Фуенте предприе две промени в сравнение с полуфинала с Испания. Фабиан Руис и Марко Асенсио започнаха за сметка на Микел Мерино и Родриго Морено.

Предимството на феновете на Хърватия в Ротердам бе осезаемо. "Ватрените" бяха подкрепяни във финала от над 25 000 фенове, докато привържениците на Испания бяха едва 6000. Преди двата отбора да излязат, домакините организираха кратка церемония, която се състоеше в това, че флаговете на всички страни, участвали в турнира, заобиколиха тези на финалистите. Джовани ван Бронкохрст бе човекът, който изнесе трофея.

Хърватите опитваха да задържат повече топката в началото, но испанците пресираха високо и създаваха повече напрежение за Ливакович, който изглеждаше напрегнат в първите минути. В десетата стражът на "ватрените" се намеси лошо при едно стандартно центриране на Фабиан Руис и след като не прецени добре ситуацията, изпусна топката, която рикошира в близката греда. Мората опита добавка, но тук стражът се намеси добре, макар че флагът за засада също бе вдигнат, така че това нямаше кой знае какво значение.

Две минути след това пресата на иберийците отново даде резултат и те отнеха топката дълбоко в половината на хърватите. Гави стреля от границата на наказателното поле, но топката премина на сантиметри встрани от дясната греда на Ливакович.

В 23-тата минута високата защитна линия на Испания, която бе изнесена на центъра, беше преодоляна с подаване от дълбочина към Крамарич, който излезе очи в очи със Симон. Лапорт обаче се намеси блестящо и успя с шпагат да изчисти в корнер. 

В 31-вата минута Симон трябваше да положи усилия, за да спаси коварен удар с глава на Перишич, който засече центриране от фаул и въпреки че бе далече от вратата, успя да насочи много добре топката към ъгъла.

Така, след няколко половинчати шанса за двата отбора и след доста равностойна игра, равенството на почивката изглеждаше напълно заслужено. 

В 52-рата минута отново Перишич създаде проблеми на хърватите, след като проби отляво и центрира. Симон не успя да се намеси добре и топката стигна до Юранович на далечната греда. Последният обаче стреля много неточно от добра позиция.

Испания отговори с опасен удар с глава на Асенсио в 58-ата минута. Бившият вече играч на Реал Мадрид засече центриране на Алба, но ударът му премина малко над напречната греда. Всичко това означаваше, че тимът на Де ла Фуенте не успя да нанесе нито един точен удар за първия час игра от този финал.

В 61-вата минута Перишич центрира добре към далечната греда, където Пашалич засече с глава, но прати топката от външната страна на мрежата.

1/4 час преди края Испания най-сетне създаде нещо интересно. Алба изведе Ансу Фати зад гърба на Джуранович. Ливакович излезе бързо напред и изчисти, но топката стигна до Руис, който опита от около 25 метра да прати топката в опразнения ъгъл на вратата, но стреля над напречната греда.

В 85-ата минута "Ла Роха" създаде най-чистата си ситуация в мача до този момент. Ансу Фати получи от Мерино топката около точката за изпълнение на дузпа, но Перишич блокира удара му малко пред голлинията. Това бе и първият точен изстрел в актива на испанците. 

В 90-ата минута Навас изведе добре Асенсио, който стреля по диагонала, но встрани от далечната греда.

Логично се стигна и до продължения. Ловро Маер имаше чудесна възможност в стотната минута, когато бе изведен от Ковачич и влезе в наказателното поле, но в решаващия момент Начо се хвърли самопожертвователно и попречи на играча на Рен да нанесе голов удар.

Испания започна по-добре второто продължение. Първо Асенсио овладя лошо топката след подаване на Алба и провали добра възможност за иберийците, а след това в 108-ата минута и Олмо стреля от няколко метра, но се получи рикошет и топката премина встрани от целта. До края на 120-те минути гол не падна, което означаваше, че изходът от този финал ще бъде решен след изпълнение на дузпи. 

Жребият отреди хърватите да изпълняват първи. Никола Влашич, който бе първият изпълнител и в мачовете срещу Япония и Бразилия, бе точен за 1:0. Хоселу изравни след безпощаден удар. Брозович също бе уверен от бялата точка - 2:1. Родри стреля по подобен начин за 2:2. Лука Модрич очаквано изпълни много хладнокръвно и отново даде аванс на "ватрените". Мерино изравни за трети път. Ловро Маер обаче пропусна четвъртата дузпа за Хърватия, след като ударът му срещна лявата греда. Асенсио се възползва и за първи път даде аванс на Испания. Перишич остави хърватите в играта, а Лапорт стреля в напречната греда, така че всичко започна наново. Унай Симон обаче спаси удара на Петкович при шестата дузпа на "шахматистите". Карвахал сложи точката и донесе трофея на Испания.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация