Везенков и Олимпиакос станаха шампиони на Гърция след взривоопасен двубой с Панатинайкос (видео)

00:17
Везенков и Олимпиакос станаха шампиони на Гърция след взривоопасен двубой с Панатинайкос (видео)

Александър Везенков и неговият Олимпиакос са шампиони на Гърция за втори пореден и общо 14-и път в своята история. "Червено-белите" спечелиха финалната серия с вечния си съперник Панатинайкос с 3-1 победи, след като четвъртият двубой бе прекъснат при резултат 63:35 в полза на Везенков и компания с оставащи 2:46 до края на третата четвърт, когато феновете на "детелините" полудяха и започнаха да хвърлят бутилки, факли и бомбички по скамейката на Олимпиакос. Вследствие на това гостите бяха прибрани в съблекалнята, а двубоят бе прекратен за повече от час - период, в който привържениците на домакините нахлуха на паркета и продължаваха да демонстрират невъздържаното си поведение.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Двубоят започна по-добре за гостите от Пирея, които отбелязаха първите четири точки в мача, преди серията им да бъде прекъсната от тройка на крилото на домакините Дерик Уилямс - 3:4. Грешка на Томас Уолкъп позволи на Мариус Григонис да предизвика първата смяна на водачеството в срещата, но "детелините" не се задържаха много дълго напред, защото Александър Везенков отвърна с много трудна тройка през ръка за 5:7 в полза на Олимпиакос. Далечната стрелба на тима на Йоргос Барцокас обаче заработи на високи обороти още от самото начало, като Уолкъп и Алек Питърс реализираха две поредни, за да могат гостите да поведат с 9:15. 

Американският гард продължаваше да се оформя като безспорно най-добрият баскетболист на Олимпиакос в серията и благодарение на втората му поредна тройка разликата достигна девет точки при 9:18. Веднага след това добра защита на лидерите в редовния сезон им осигури бърза атака, като Везенков се възползва и се отличи с мощна забивка за 9:20 в полза на своя тим. Лефтерис Манцукас върна три точки от другата страна, но нищо и никой не можеше да спре Уолкъп, който реализира 10-ата си точка при 4/4 стрелба от игра - 12:22. До края на откриващия период ПАО успя да стопи само една точка от дефицита си, като резултатът бе 15:24 в полза на гостите преди началото на втората част.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Олимпиакос продължаваше да се радва на абсурдно висока успеваемост при стрелбата отдалеч. Тимът на Барцокас отбеляза първите си две тройки във втората четвърт - по една от Шакийл МакКисик и Костас Слукас, като по този начин "червено-белите" дръпнаха напред при 17:32 и вече стреляха 6/8 от тройката. Веднага след това треньорският щаб на ПАО взе прекъсване и то се отрази добре на неговия отбор, който спря пропадането си и фиксира минисерия от четири поредни точки, за да скъси разликата до 11 при 21:32. Резултатността понамаля с течение на втората четвърт, като в средата ѝ ПАО натрупа четири отборни нарушения. Стрелбата от тройката обаче така и не изневеряваше на действащите шампиони, които нанизаха още една чрез Янулис Ларенцакис за 21:35. 

Олимпиакос летеше към титлата и още с първото си докосване, след като се появи отново в игра, Александър Везенков направи разликата цели 18 точки при 24:42 в полза на своя тим. Друг важен фактор в играта на водачите в резултата бе чудесната им защита през целия обем на първото полувреме, която им помагаше да удържат съперника далеч зад себе си. Един от най-важните играчи на Олимпиакос от пейката обаче - Янулис Ларенцакис, извърши третото си лично нарушение към края на втората част. В крайна сметка това не попречи на гостите да вдигнат аванса си до внушителните 22 точки още на полувремето, след като Костас Слукас отбеляза тройка, за да фиксира резултат 26:48 преди старта на третата част. 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

След 15-минутната почивка Панатинайкос продължаваше да не намира отговор срещу фантастично подредената защита на своя съперник, а от другата страна Лунцис и Везенков направиха преднината на "червено-белите" още по-гигантска - 26:53 в полза на гостите. Близо три минути след началото на периода "детелините" все още нямаха кош, а страхотно движение без топка на Везенков му помогна да стане новият най-резултатен играч в мача - 11 точки и 26:55 за Олимпиакос. Впоследствие баскетболистите на Христос Серелис се отпушиха в офанзивен план, но те така и не достигаха до нужните добри изяви в защита и Олимпиакос продължаваше да бъде далеч пред тях в резултата - 31:63 след тройка на перфектния Алек Питърс. При оставащи 2:46 до края на третата четвърт отборът на Олимпиакос трябваше да бъде прибран в съблекалните, тъй като ядосаните фенове на ПАО започнаха да хвърлят бутилки, бомбички и факли по пейката на гостите. От лагера на действащите шампиони дори са поискали залата да бъде изпразнена, преди състезателите и щаба на тима да се завърнат на терена. След около 20-минутна пауза най-сетне молбата на гостите бе удовлетворена и феновете на домакините постепенно започнаха да се отправят към изходите. Не това обаче сториха ултрасите на ПАО, които са нахлули на терена, а със себе си са хвърляли както останките от потрошените седалки, така и бомбички и факли на паркета. Един час след прекъсването на играта все още няма решение дали тя ще продължи. Около полунощ наше време домакините обявиха, че срещата е прекратена.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация