В Севиля така и не им омръзна да играят на финала в Лига Европа

00:50
В Севиля така и не им омръзна да играят на финала в Лига Европа

Севиля отново го направи! В един противоречив и много труден за андалусийците сезон, те отново показаха, че не са забравили как се постигат добри резултати в Лига Европа и след изключително драматичен двубой все пак стигнаха до финала на турнира след победа с 2:1 над Ювентус. Двата тима бяха завършили 1:1 в първата среща, а днес точни за победителите бяха Сусо (71’) и Ерик Ламела (95’), след като Душан Влахович (65’) бе открил резултата в двубоя. 

Точно 17 години след спечелването на първия си трофея в този турнир, играчите на Хосе Луис Мендилибар постигнаха нещо, което преди месеци изглеждаше като мечта за андалусийците. Това е седми финал за този тим в Лига Европа.

Срещата започна с много сериозен натиск в първите минути на двубоя, а футболистите на “старата госпожа” основно чистеха хаотично топката в предни позиции, където оставеният напълно сам Мойс Кийн изглеждаше безпомощен. Постепенно след десетата минута гостите успяха да изнесат играта малко по-напред по терена. Те стигнаха до корнер и след неговото изпълнение Федерико Гати стреля много опасно, но Ясин Буну успя да спаси.

Домакините на свой ред бяха много близо до попадение в 24-ата минута, когато центриране отдясно бе засечено от Лукас Окампос, а Войчех Шчесни със сетни усилия успя да извади топката от самата голлиния. Минутка по-късно отново добро разиграване в предни позиции пък изведе Анхел Ди Мария в отлична позиция за изстрел след пас на Рабио, но опитът на аржентинеца отиде покрай вратата.

Все пак андалусийците изглеждаха като по-опасният тим на терена, а атаките на “старата госпожа” бяха по-скоро спорадични. В 32-ата минута обаче Мойс Кийн успя да се отскубне от Лоик Баде в наказателното поле и стреля опасно, но Буну успя да отрази с крак в гредата топката, която отиде и в гредата. Малко след това пък Оливър Торес стреля точно на обратната страна на терена, но отново полският страж на Юве също спаси. Николо Фаджоли получи контузия при сблъсък с Неманя Гудел и трябваше да бъде заменен от Леандро Паредес.

Играчите на Ювентус стигнаха до попадение в 42-ата минута, когато Мануел Локатели бе изведен зад гърба на цялата отбрана и успя да намери успоредно Адриен Рабио, който прати топката в мрежата. Съдията обаче веднага показа, че е имало засада при подаването и то няма да бъде признато. В самият край на първата част Хуан Куадрадо направи изключително необмислено влизане в краката на Браян Хил на линията на наказателното поле и и останаха сериозни съмнения за дузпа, но съдията даде знак играта да продължи.

Началото на второто полувреме двата тима отново си размениха положения. Първо Адриен Рабио проби добре и стреля, но Ясин Буну спаси, а след това Шчесни трябваше да се намесва на два пъти след удари на Баде и Брайън Хил. В 55-ата минута Мойс Кийн отлично спечели топката и намери френския си съотборник, Рабио напредна и стреля много опасно, но кълбото отново премина покрай гредата на вратаря на Севиля. Защитата на испанците не се справи по най-добрия начин и малко след това, когато даде възможност на Бремер да играе с глава, но отново топката не намери очертанията на вратата.

Малко след изминаването на час игра Сусо се появи на терена за Севиля. Алегри от своя страна пък замени Анхел Ди Мария, който не изглеждаше доволен, и Мойс Кийн, а на терена се появиха Федерико Киеза и Душан Влахович. Именно сръбският централен нападател се възползва от грешка в отбраната на Севиля и откри резултата още с първото си докосване в двубоя за 0:1.

Играчите на Хосе Луис Мендилибар опитаха да натиснат в търсене на изравнително попадение и стигнаха до няколко последователни корнера, които предизвикаха няколко разбърквания в отбраната на гостите. В 71-ата минута Ерик Ламела направи пробив около наказателното поле, топката отиде в Сусо и той с изключително силен удар в горния десен ъгъл направи Шчесни безпомощен за 1:1. Десетина минута след това отново бившето крило на Милан стреля опасно от фал, но полският страж на гостите спаси.

В последната минута на редовното време Шчесни излезе неразчетено при едно центриране в наказателното поле на Ювентус, последва удар, но стражът спаси с крак. Отново той направи поредно блестящо спасяване почти веднага след това след удар с глава на Юсеф Ен-Несири.

Първото продължение започна много по-добре за играчите на Масимилиано Алегри, които отправиха два опасни удара чрез Душан Влахович и Федерико Киеза, но те бяха спасени от Буну. Домакините веднага отговориха с атака и центриране отляво намери непокрития Ерик Ламела, който с глава даде преднина на своя тим за 2:1.

Ювентус опита да вдигне оборотите и особено през второто продължение бе по-активен. Домакините от своя страна започнаха всячески да бавят случващото се на терена, а за това спомагаха дори децата, които подаваха топките край тъчлинията. Именно при едно такова действие в 115-ата минута Маркос Акуня бе изгонен за втори жълт картон. В минутите до края играчите на Алегри още на няколко пъти пратиха топката в наказателното поле, но така и не се стигна до нещо много опасно пред Буну и по този начин играчите на Севиля стигнаха до седмия си финал в Лига Европа, където те ще срещнат Рома.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация