Рома удържа натиска на Байер и е на финал в Лига Европа

00:08
Рома удържа натиска на Байер и е на финал в Лига Европа

Класическо изпълнение от страна на Жозе Моуриньо осигури на Рома класиране за финала на Лига Европа. "Вълците" удържаха 0:0 при гостуването си на Байер Леверкузен и с общ резултат 1:0 отстраниха германския си съперник. Римляните ще играят на финал в евротурнирите за втора поредна година, след като миналия сезон спечелиха Лигата на конференциите.

Рома заложи на здрава защита и през целия мач Леверкузен имаше преимущество, но това не бе достатъчно. Играчите на Моуриньо изпълниха блестящо тактическия план и допуснаха много малко опасности пред вратата на Руи Патрисио. В 12-ата минута след пробив на Муса Диаби и негов удар топката се удари в гредата, а малко преди края пред Сардар Азмун се откри добра възможност, но той стреля покрай вратата.

Въпреки очакванията домакините да са по-агресивно в началото, първата добра ситуация се откри пред римляните и тя дойде още във втората минута. Ейбрахам слави една топка пред наказателното поле към Пелегрини и той се озова на отлична позиция. Изстрелът му обаче мина покрай вратата. Като цяло Леверкузен контролираше събитията на терена и владееше топката в по-големи периоди, а гостите в типичния стил на Моуриньо ще разчитат на здрава защита и контраатаки. 

"Аспирините" стигнаха до първи точен удар в осмата минута и той беше дело на Демирбай, но топката отиде в ръцете на Руи Патрисио. Малко по-късно се стигна до неточен удар на Муса Диаби. Леверкузен атакуваше при всяка възможност, а защитата на гостите трудно се справяше. В 12-ата минута Диаби проби отдясно, напредна на висока скорост и стреля от малък ъгъл, а топката се удари в горната греда.

Превъзходството на тима на Чаби Алонсо се увеличаваше и Рома много рядко играеше с топката. Това едва ли тревожеше Моуриньо, тъй като в този период отбраната на "вълците" ограничаваше съперника до удари от дистанция. Демирбай още два пъти стреля към вратата и то точно, но Патрисио не бе особено затруднен. Вратарят се намеси отлично и при центриране към Азмун, като блокира удара му с глава. Тактиката на гостите даваше резултат и те запазваха аванса си. В 34-ата минута обаче те загубиха Спинацола, който получи контузия и бе заменен от Залевски.

За второто полувреме Моуриньо излезе с по-дефанзивна схема, тъй като на почивката бе заменен Андреа Белоти, който бе изритан няколко пъти през първата част. На негово място се появи Вайналдум. Промените, които бе направил португалския наставник, се отразиха и след почивката римляните не оставяха почти никакви възможности на съперника да застраши вратата на Патрисио.

Рома стоеше изключително организирано в атака и единствената възможност да бъде преодоляна отбраната изглеждаше, че е чрез миг на някаква индивидуална брилянтност. Фримпонг бе близо. Той на два пъти проби отлично отдясно, но центриранията му не намериха негов съотборник. Поредният удар на Демирбай от дистанция бе отразен от вратаря на гостите в 67-ата минута.

С наближаването на края на двубоя играта ставаше все по-накъсана, а римляните се дърпаха все по-назад. Атаките на домакините най-често завършваха с центрирания, които не даваха резултат. В 81-ата минута с малко късмет топката се озова в Азмун на прекрасна позиция. Това бе най-добрата възможност за "аспирините" след почивката, но ударът на иранеца мина покрай вратата. Малко по-късно опит за изстрел на Фримпонг бе блокиран от Ибанйес.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация