След дербито на "Армията" и точковото, и психологическото предимство вече са в полза на Лудогорец

22:55
След дербито на "Армията" и точковото, и психологическото предимство вече са в полза на Лудогорец

След много емоции, драма и страхотна атмосфера създадена от буквално препълнените трибуни на стадион “Българска армия” Лудогорец матира ЦСКА София в дербито от 28-ия кръг на efbet Лига. Шампионите надвиха “червените” с 1:0, като по този начин свали отбора на Саша Илич от първото място в първенството. Единственото попадение бе дело на Игор Тиаго, който се разписа в 68-ата минута, паднало буквално секунди, след като срещата бе подновена, тъй като в 70-ата минута мачът бе прекъснат за над 15 минути от Георги Кабаков. Причината затова бе, че различни предмети полетяха от трибуните към Кирил Десподов, който дори сподели, че една бутилка го е ударила.
 
Рефер №1 в България прибра играчите на гостите в съблекалнята, докато не се възстанови спокойствието и мача да бъде подновен. През това време футболистите на Саша Илич останаха на терена и мощно бяха подкрепяни от препълнения стадион "Българска армия".

Домакините обаче сами трябва да съжаляват, че изпуснаха първата позиция в шампионата и битката за титлата ще бъде още по-ожесточена. Защото Дюкенс Назон, Браян Морено през първото полувреме и Маурисио Гарсес след почивката пропуснаха чисти положения за "червените", които определено не заслужаваха да загубят, но този  път и късметът не бе на тяхна страна. Предвид това, че "орлите" с първата си възможност нанесоха своя удар, който върна предимството на тима Ивайло Петев, в битката за 12-ата им поредна титла.

Саша Илич направи само две промени от успеха с 1:0 над Пирин в Благоевград. Капитанът Юрген Матей и Джонатан Линдсет замениха Християн Петров и Лазар Туфегджич. 

Вратар бе Густаво Бусато, а Енес Махмутович, Амос Юга и Юрген Матей бяха централните бранители. Иван Турицов, Джонатан Линдсет, Тибо Вион, Тобиас Хайнц и Марселино Кареасо бяха в халфовата линия, докато Браян Морено и Дюкенс Назон водеха атаката.

Ивайло Петев, който даде почивка на петима играчи през седмицата при успеха с 2:1 над Черно море в първия полуфинал за Купата на България, направи само една промяна от успеха с 1:0 над Локомотив (София) в последния кръг. Бърнард Текпектей, който ядоса своя треньор при смяната си преди няколко дни остана на пейката, докато Густаво Нонато излезе титуляр. 

Под рамката на вратата бе Серджио Падт, Аслак Фон Витри, Франко Русо, Оливие Вердон и Гонсало Авила бяха в защита. Якуб Пиетровски и Клод Гонсалвеш бяха опорните халфове, докато Кирил Десподов, Густаво Нонато и Спас Делев играеха зад Игор Тиаго.

Няколко дни преди дербито стадионът беше изцяло разпродаден и атмосферата по трибуните бе страхотна. "Ние с теб вървим, за да си непобедим" гласеше нестандартната хореография на Сектор "Г", която бе издигната над пистата. Привържениците на домакините в секторите "А", "В" и "Г" бяха запълнили всички места, включително и стълбите, като се наложи голяма част от феновете да влязат дори в Сектор "Б", за да може да гледат мача.

Очаквано двубоят бе равностоен и много разпокъсан, като в първите 25 минути удари липсваха, а Кареасо и Нотато бяха санкционирани с жълти картони. Гостите играеха повече с топката и при една висока преса Густаво можеше да сбърка, но в следващите секунди публиката щеше да види два големи пропуска на нападателите на "червените". Първо Назон се откъсна от своя пазач и стреля отблизо, но встрани от вратата в 27-ата минута, а секунди по-късно поредните грешки на Русо и Гонсало Авила оставиха Браян Морено сам срещу Падт, който го прехвърли, но топката мина на сантиметри от лявата греда на гостите.

В 30-ата минута Хайнц надбяга Авила обаче стреля лошо от 17 метра почти фронтално срещу вратата. Тези положения вдъхнаха самочувствието на играчите на Илич, които започнаха повече да играят с топката и при. това в половината на шампионите. В 39-ата минута при добра атака на ЦСКА-София Хайнц шутира силно, но бранител блокира изстрела му в наказателното поле.

Втората част започна без промени и с груб фал на Махмутович срещу Пиотровски, за който бранителят бе санкциониран. В 53-ата минута срещата бе прекъсната за няколко минути, след като ултрасите на домакините запалиха десетки факли и димки от трите сектора, в които бяха настанени и нямаше добра видимост. Шест минути по-късно двубоят бе подновен и веднага Бусато трябваше да показва отличен рефлекс след изстрел с глава на Русо, но се оказа, че има засада на защитника.

Кайо Видал влезе на мястото на Делев, а в 70-ата минута срещата беше прекъсната. Това решение взе рефера Георги Кабаков, след като към Кирил Десподов полетяха предмети, докато се опитваше да изпълни ъглов удар от страната между секторите "Г" и "В". Капитанът на  "орлите" и България дори даде знак, че е бил ударен от бутилка в гърба. Това не се хареса на треньорския щаб на домакините. Шампионите и съдиите обаче се прибраха в съблекалните, като "орлите" имаха нужда от полицейска помощ, и продължение на 15 минути останаха там, докато от агитката на "червените" се опитваха да успокоят своите фенове.

През това време футболистите на Саша Илич останаха на терена и много мощно бяха подкрепяни от препълнения стадион "Българска армия", като дори отново бяха запалени доста факли.

При завръщането си на терена Кабаков обяви, че срещата ще бъде подновена от 66-ата минута и 45-ата секунда с изпълнение на ъглов удар от гостите. След него последва нов корнер, който шокира публиката, тъй като при неговото изпълнение Юга изпусна Тиаго и таранът отблизо матира Бусато за 0:1.

Така новата звезда на шампионите се разписва в пети пореден мач в шампионата, като се превърна в истински лидер на тима. Той има вече 12 гола в елита, като осем от тях отбеляза в последните пет двубоя.

Бразилецът бе бутнат от Турицов, който се изнерви от бурната радост на нападателя, и двамата получиха картони. Деветката на "зелените", които изглежда прероден след идването на Петев отиде да го прегърне специално. Попадението отвори мача, който беше доста накъсван, а резервата Гарсес пък пропусна да изравни от чисто положение в 73-ата минута. Влезлият на мястото на Морено бе изведен сам срещу Падт с майсторско подаване на Назон, но нападателят бе спрян от вратаря.

Буквално в последната секунда на даденото 10-минутно продължение ЦСКА София пропусна да изравни, когато Назон стреля в долния десен ъгъл, но Падт спаси и не позволи на съперника си Бусато, който се бе включил да опита с добавка да изравни. Така "зелените" спечелиха и втората среща с "червените" през този сезон, след като есента победиха с 1:0 в Разград. Хилядите фенове по трибуните пък останаха разочаровани, че видяха пропуските на своите нападатели, както и поражението от Лудогорец, което може да се окаже решаващо и мачът за титлата да се играе в дома на шампионите, а не на "Армията".

Откакто Ивайло Петев се завърна в Разград, отборът записа осем поредни победи, две от които за Купата. 

"Червените" имаха възможност да дръпнат с 5 точки пред основния си конкурент, но първата загуба от 16 мача свали тима от първата позиция в таблицата. Двубоят се очакваше с огромен интерес, а от двете страни застанаха най-добрата защита и най-резултатното нападение. 

Поражението е трето за ЦСКА София от началото на сезона, а през кампанията дотук тимът е допуснал 13 гола. "Орлите" за 28 мача са реализирали 68 попадения.

ЦСКА СОФИЯ 0:1 ЛУДОГОРЕЦ

0:1 Тиаго 68'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация