Мудният гений на \"Олд Трафорд\"

13:04
Мудният гений на \"Олд Трафорд\"
Мигове на блясък и съвършени отигравания определят кариерата на Димитър Бербатов до този момент в Манчестър Юнайтед. Веднага се сещаме за страхотното му отиграване за гола на Кристиано Роналдо срещу Уест Хям, атрактивния му гол срещу Съндърланд и ножичния му удар за за 1:0 срещу Блекбърн, но със сигурност 30 млн. паунда изискват повече изблици на класа.

Берба има само 18 попадения в 58 мача за "червените дяволи". Засега Фъргюсън и привържениците на Юнайтед защитават българина. Повечето клубове биха направили същото за своята най-скъпа покупка, но феновете имат правото да са капризни.

Докато беше в Тотнъм, неговото докосване, погледът върху играта и най-вече головете му привлякоха вниманието на сър Алекс. Партньорството му с Роби Кийн ги направи уважавани от всеки във Висшата лига. Като играч на "шпорите" през сезон 2006-07 Бербатов попадна в идеалния отбор на годината в Англия. Тогава той бе един от тримата, които не бяха играчи на Манчестър Юнайтед. Скоро след това личната му амбиция и мечтата му се сбъднаха - Бербатов заигра рамо до рамо с най-добрите футболисти в Европа, заигра с елита на световния футбол. Но изглежда, че той се чувстваше далеч по-удобно с фланелката на Тотнъм, отколкото с тази на "червените дяволи".

На "Уайт Харт Лейн" Кийн успя да изкопчи най-доброто от Бербатов и обратното. Не е случайно, че през двата сезона, които Кийн изигра редом до Берба, натрупа повече голове, отколкото във всеки друг сезон в Тотнъм - 22 през сезон 2006-07, 23 през 2007-08 (във всички турнири). Начинът им на игра заедно наподобяваше партньорството между Дуайт Йорк и Анди Коул, което се оказа толкова успешно за Юнайтед през 90-е години. На "Олд Трафорд" обаче Бербатов трябва да се доказва сам.

Във Висшата лига през миналия сезон българинът не успя да достигне двуцифрен брой голове. Сега, когато Роналдо и Карлос Тевес вече не са в отбора, се открива шанс пред Бербатов, може би при малко по-различен подход, да се превърне в същата незаменима фигура, каквато беше Кристиано.

Но в представянето на Бербо срещу Ливърпул на "Анфийлд" се забелязаха доста типични за него недостатъци. Юнайтед бяха слаби като отбор, но мудността на номер 9 усили тяхната безпомощност. Влизането на Майкъл Оуен съживи за кратко играта, макар че той по-скоро се стремеше към лично отмъщение и не мислеше много как да помогне на отбора. Летаргичните прояви на българина се забелязаха още в Тотнъм, но успешната игра и головете му скриха този недостатък. Той е технически надарен и притежава проницателен футболен мозък. Именно тези неща привлякоха Фъргюсън. Трябва обаче да задълбае по-дълбоко, за да преоткрие себе си.

Пример за това какво трябва да се очаква от 30-милионна покупка е Фернандо Торес от Ливърпул, който дори струваше 10 милиона по-евтино от Берба и накара всички на "Анфийлд" да го обожават. Очевидно напрежението пред гола може да бъде границата между успеха и падението в Манчестър Юнайтед. Диего Форлан вече го разбра.

Хипотетично ще бъде интересно да видим как феновете на Тотнъм ще приемат Бербатов, ако той се завърне при тях. Българинът напусна "шпорите" въпреки вълната на недоволство отстрана на привържениците. Те го намразиха, защото поиска да напусне, но никога не поставиха под съмнение уменията му.

Фактът остава - Димитър Бербатов няма поведението на най-скъп играч в Манчестър Юнайтед. Ако се вярва на слуховете, Алекс Фъргюсън планира да вземе един от най-горещите нападатели в Европа - Давид Вия от Валенсия. "Прилепите" изпитва сериозни финансови трудности, а парите от продажбата на Кристиано Роналдо още са в касата на Юнайтед. Така че нищо чудно да стане.

Фъргюсън засега не говори за раздяла с Бербатов, но ако българинът не се отърси от загадъчния си статут, е твърде вероятно скоро да напусне "Олд Трафорд".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

vassetto1
29.01.2010 12:47

Хммм... ми какво да ви кажа освен 4е тои е 4овекът които наи-много помага на руни за головеете си.Нека си спомним какво стана на ма4а срещу хълл,до 70 минута бе6е вкаран само един гол но когато вкараха бербатов на мястото на оуен паднаха о6те три , а сега ми критикуваите 4е Берба не е велик *devil* *thumb_up*

wenelinch0
19.01.2010 14:50

винаги се 4удя
бербатов е от 2 години вьв Унитед и о6те го е страх да се нагурби сам да фане топката и да 6утира кам вратата . Все 6те подаде , все няма да е тои :@ *angry* просто неси го обяснявам

danibankov
09.01.2010 18:44

"извинявайте ама Фернандо е поне класа над нашия нападател" такамм.. Торес е изявен централен нападател докато Берба играе малко зад нападатела (нещо като атакуващ полузащитник)мисля, че именно на това се дължи съотношението 58/18! Сигурен съм че, ако Бербатов играеше всеки мач централен нападател щеше да има далеч повече побадения.Друг е въпроса обаче,че сър Алекс откри и другите му изключителни качества (извеждащо подаване владение на топката и куп други)Найстина талантът му е не успорим за това Full respect и само на горе *thumb_up*

redevil111
30.11.2009 20:45

все пак е купен от юнаитед за един БГ футболест това е много а и сър алекс трябва да му дава повече шанс за изява
БРАВО ВСЕ ПАК!!! *thumb_up*

kris_4
29.11.2009 17:51

Не смятам че Манчестер защитават Бербатов заради скъпата "покупка" , а защото наистина има качества. Той има идеална техника, примерно много пъти 70 метров с 1 леко докосване Бербатов овладява или подава топката на свой съотборник.

RangerSS
15.11.2009 11:10

Мили деца,я погледнете статията на кой вестник е - някой чувал ли е за скуеър футбол ? Когато четете статии на английски вестници,доверявайте се само на Таймс,Индепендънт,Гардиън и Дейли Мейл (донякъде).А че Бербатов мачка тоя сезон си е истина,сера на мнението на някакъв залюхан албионец (автора на статията).

chefzZ
07.11.2009 21:41

И то много важна!Бербатов е един нападател който може да направи всеки защитник безпомощен,било то с фамозен пас или изпълнение подобно на това срещу Блекбърн *wink*

mitachety_96
05.11.2009 18:34

да и аз мисля че Бербо е важна фигура в Юнайтед!

bypracku
04.11.2009 21:45

mement0o ви каза истината всеки завистлив бг хули Бербо

TheVaskobg
03.11.2009 12:11

Браво mement0o чудесен поглед върху действителността.Ето така стоят нещата.

Cris_7
02.11.2009 20:30

Според мен Бербатов играе в Ман Ютд много добре.. каквото и да говорят журналистите Бербо е гений!

mement0o
02.11.2009 19:11

"извинявайте ама Фернандо е поне класа над нашия нападател" ..."не мога да разбера как успява, да заблуди Фъргюсън, че има място в колус като Манчестър Юнайтед"
Успява да го "заблуди" защото за разлика от теб сър Алекс разбира от футбол и не брой само головете като вас, а гледа играта и вижда, че Berbatov е единствения който играе 100% за отбора а не за себе си, вижда, че повечето от головете отбелязани от United са станали след атака започната от Berbatov, вижда, че когато отбора му не върви той винаги може да измисли нещо гениално и дали ще е асистенция или гол или просто уникален пас, вижда, че отбора му е пален хаус и немогат да си дадът 3 паса в атака, и само Berbatov може да превърне този хаус в голове, вижда, че той може да играе не само като нападател а и като изклучителен халф "play maker"
който още с влизането си в игра раздава по 3-4 извеждащи паса а това не Торес а и никой халф в света не може да го направи. И сър Алекс не само го защитава а се изказва възможно най-ласкаво за него всяка седмица.

MiMoIzRuuD4eTo
02.11.2009 19:05

Самата позиция на бербатов рядко позволява да има пред себе си възможности за гол..

top4o_1994
02.11.2009 19:04

тоя сезон бербатов ще има повече поле за изява след като Роналдо го няма , видяхте с блекбурн повечето положения бяха на бербатов и той вкара нормално е кат му подадеш един път на мач да не вкара(справка мин. сезон) също така е нормално кат му подадеш 5-6 пати и той да вкара (както е тоя сезон)

Anaxagoras
02.11.2009 18:14

Първо нека да припомня че Торес беше купен за 26 млн така че не е с 10 млн по-скъп от Бербо. По тази логика от Оуен нищо не трябва да се очаква защото за него не беше платена трансферна сума. Не разбирам защо след като в последните си мачове е най-добрият за отбора си и след като вкара 2 невероятни гола в английската преса се появиха куп статии в които се чудят какви кусури да му намерят. Може да не вкарва колкото Торес или Дрогба обаче те са типични 9-ки а Бербо почти целия минал сезон играеше като халф.

vipzone
02.11.2009 18:01

Това е най-точната и обективна статия за Берба.
Чудя се защо нашите журналисти не пишат подобни статий. Има 4 гола за 11 срещи ФАКТ .

Monte_Cristo
02.11.2009 17:41

Този смотаният англичанин, който е написал тази статия, може да си завре писателските умения, да не казвам къде! Това, че Бербатов е различен футболист от другите във Висшата лига, не го прави по-слаб. Футболът в Англия е бърз, динамичен, агресивен, а Митко е муден, бавен, но много техничен и интелигентен играч. Когато има бързи и агресивни футболисти, които да бягат като моторетки по цял мач и когато има един различен от тях, който да им пуска елегантни и технични пасове и да сътворява повече от красиви голове, отборът става с пъти по-добър! Този смотаняк английският е явно фен на Ливърпул и хвали Торес, да Бербатов никога не може да направи нещата, които сътворява Торес, но кога Торес ще вкара такива красиви голове от ножични удари?! Не можем да сравняваме различни типове футболисти...

JuLiEn90
02.11.2009 17:05

По-тъпа ,умряла безсмислена статия не бях чел *sick* Сигурно е писана от някои олигофрен като Dente00 *lol* .Фъргюсън никога няма да се раздели с Бербатов *stop*

Lassitar
02.11.2009 16:15

Първо искам да отбележа,че този сайт няма собствени журналисти които да пишат статии.Всичко се копира от другите новинарски сайтове и вестници.Затова почти всички статии са в защита на Бербатов..Странно ми е че тази не го хвали и не му целува краката,сигурно защото този който я е пуснал в този сайт е един от малкото трезво мислещи спортни личности.Отново напомням,че Бербатов наистина притежава класа,но не е за Ман...тук просто не е този който беше в Тотнъм..Няма да отговарям на черногледи червени фенове,че съм завистлив левскар и прочие.. *wink*

dido0o0o
02.11.2009 15:58

dente00 еми бербатов е с 10 млн по скъп от Торес , просто защото Бенитез взе Торес отдавна. По тая логика Бербатов е по-скъп и от Гигс и Джерард. Ако сега продадат Торес , то със сигурност ще е за НАЙ-МАЛКО 45 млн

super_keita11
02.11.2009 15:54

Бербатов- Барби, си е доста бавен за англииския футбол, не мога да разбера как успява, да заблуди Фъргюсън, че има място в колус като Манчестър Юнайтед. *thumb_up*

Dente00
02.11.2009 14:37

Българин е уважаваме си го обаче е смешно да е 10млн по-скъп от Торес....извинявайте ама Фернандо е поне класа над нашия нападател *wink* Може да сме Българи ама на 5 мача има 1 гол..който найстина е уникален ама е само 1

ManUtd_Devils
02.11.2009 14:20

Пълни ама пъъълни глупости....ставате смешни с тия публикации - Sporta.bg

me7all1ca
02.11.2009 13:36

мен лично ме интересува 1 нещо.. защо постоянно в уинър и спорталбг излизат едни и същи статии.. вие "журналистите" или сте много тъпи за да измислите сами статия, или сте още по тъпи, че да превеждате статиите на английските сайтове, вестници и т.н... *stop*