Манчестър Сити показа на Арсенал, че не са готови да заемат мястото им

23:59
Манчестър Сити показа на Арсенал, че не са готови да заемат мястото им

Шампионът Манчестър Сити свали досегашния лидер в Премиър лийг Арсенал от върха във временното класиране, след като победи с 3:1 лондончани на "Емиратс" в отложен двубой от 12-ия кръг на английския шампионат. Двата отбора имат еднакъв точков актив, като Сити е с по-добра голова разлика, но и с мач повече от днешния си съперник. За Арсенал това бе трети пореден двубой без победа във Висшата лига. Двата отбора изиграха много интересно първо полувреме, в хода на което редуваха периодите си на доминация. Кевин Де Бройне (24') откри резултата след груба грешка на Томиясу. След това Арсенал заигра доста по-добре и заслужено изравни след гол от дузпа на Букайо Сака (42'). След почивката обаче предимството на Сити бе осезаемо и гостите създадоха много повече положения. Джак Грийлиш (72') и Ерлинг Холанд (82') завършиха успешно две от тях и заслужено донесоха победата на шампионите, които излязоха на върха в класирането за първи път от ноември. 

Двата тима се срещнаха преди малко повече от две седмици в турнира за ФА Къп. Тогава Сити спечели на "Етихад" с 1:0.

"Артилеристите" нямат победа вече в 14 поредни мача в Премиър лийг срещу Манчестър Сити, като загубиха последните 11 от тях.

Микел Артета не можеше да разчита на контузения Томас Партей. Вместо него за първи път като титуляр за Арсенал започна новото попълнение Жоржиньо. Такехиро Томиясу бе предпочетен отдясно на отбраната пред Бен Уайт. Леандро Тросар остана на пейката за началото.

Голямата новина в състава на Манчестър Сити беше, че голмайсторът на отбора Ерлинг Холанд, който получи лека контузия в бедрото в мача с Астън Вила, бе готов да започне. Нейтън Аке се завърна за сметка на Аймерик Лапорт, който седна на пейката. Пеп Гуардиола отново заложи на схема с трима централни защитници.

Двубоят бе доста равностоен в първия 1/4 час, като и двата отбора гледаха да не предприемат големи рискове, както бе и в срещата на "Етихад" за ФА Къп. Първата много добра ситуация за гол се откри пред Ерлинг Холанд в 16-ата минута, когато Марез чудесно центрира топката към него на далечната греда. Норвежецът мина зад гърба на Томиясу, но от ъгъла на вратарското поле отправи нещо средно между удар и подаване успоредно на голлинията, но нито едното от двете не се получи. 

В 22-рата Еди Нкетия пропусна дори по-добра възможност за гол, след като бе оставен непокрит в наказателното поле и от десетина метра засече с глава центриране на Зинченко, но ударът му бе неточен.

Две минути след това шампионите поведоха. Холанд спечели битка за висока топка в центъра, след което Такехиру Томиясу бе притиснат около тъчлинията от Грийлиш. Японецът опита да върне топката към Рамсдейл, но пасът му се оказа къс и кълбото се озова на пътя на Де Бройне, който от движение прехвърли излезлия напред Рамсдейл.

Много скоро след това Арсенал пропусна две доста добри възможности да изравни резултата. Първата се откри пред грешника Томиясу, който получи шанс да стреля от около 15 метра, но изпрати топката над напречната греда. В 29-ата минута Йодегор много добре намери Сака в наказателното поле, но последният се забави и това даде шанс на Аке да предотврати опасността.

В 39-ата минута дойде и най-спорният момент. Еди Нкетия стигна до извеждащо подаване от Джака и чукна топката покрай Едерсон, който излезе напред. Нападателят насочи кълбото към вратата, но не достатъчно силно, след което вратарят на Сити се сблъска с него. Аке изчисти от голлинията, след което главният рефер Антъни Тейлър отсъди дузпа за нарушение на Едерсон срещу Нкетия. Играчите на Сити и Джосеп Гуардиола протестираха бурно, тъй като нападателят вече бе отиграл положението и нямаше как отново да стигне до топката. ВАР обаче потвърди решението на Тейлър. Вторият проблем в цялата ситуация бе, че Едерсон вече имаше жълт картон заради бавене на играта, така че можеше да получи и втори такъв, след като бе решено, че е извършил нарушение за дузпа. Сака изпълни безупречно 11-метровия наказателен удар за 1:1.

Изравняването на резултата обаче бе заслужено, защото Арсенал бе много по-активният отбор след гола на Де Бройне. 

В добавеното време на първата част удар на Родри с глава рикошира едновременно в Аке и Салиба, топката прехвърли Рамсдейл и срещна напречната греда.

В 57-ата минута Антъни Тейлър отсъди втора дузпа, след като Холанд бе повален от Габриел в наказателното поле. ВАР обаче се намеси правилно и отмени това решение, тъй като норвежецът бе в положение на засада при подаването към него.

В 65-ата минута сантиметри не достигнаха на Нкетия да засече отблизо центриране на Томиясу отляво. Две минути след това центриране от фаул създаде доста проблеми на Арсенал. Родри засече с глава, Рамсдейл изби, след което Аканжи направи добавка, но неговият удар бе изчистен от голлинията от Жоржиньо.

Малко след това и Холанд имаше възможност след грешка на Зинченко, но не успя да се възползва от нея. Сити обаче доминираше сериозно в тези минути, а лондончани правеха грешка след грешка заради натиска, на който бяха подложени. Така се стигна до 72-рата минута, когато шампионите логично взеха отново преднина. Този път Габриел сгреши пред наказателното поле. Силва, Холанд и Гюндоган комбинираха бързо, а германецът забеляза как Грийлиш идва  отляво. Английският национал получи и стреля. Топката рикошира леко в Томиясу и влезе във вратата на Рамсдейл.

Десет минути след това Ерлинг Холанд попари окончателно надеждите на Арсенал. Гюндоган изостри една атака на Сити с подаване към Де Бройне в наказателното поле, след което белгиецът веднага намери Холанд встрани. Норвежецът овладя с левия крак и веднага стреля с десния, вкарвайки 26-ия си гол в Премиър лийг през този сезон.

В 89-ата минута Нкетия пропусна най-добрия шанс за Арсенал след почивката, след като стреля неточно с глава отблизо.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация