Левски с разгромна победа срещу безпомощен Спартак Варна

22:56
Левски с разгромна победа срещу безпомощен Спартак Варна

Отборът на Левски разгроми с 5:0 Спартак Варна на "Герена" в среща от 2-ия кръг на efbet Лига. По два гола на Филип Кръстев (40`-дузпа, 87`) и Билал Бари (69`, 83`), както и попадение на Марин Петков (90'+3) донесоха първата победа на столичани през този сезон.

Успехът идва пет дни преди важното домакинство срещу ПАОК при завръщането на "сините" в европейските клубни турнири. Интересното е, че "сините" записаха 11-и пореден успех срещу "соколите" в елита, първи от 2009 година, когато отново разгромиха с 5:0 варненци на стадион "Георги Аспарухов".

Двата тима търсеха първи точки през този сезон, след като стартираха кампанията с поражения. "Сините" отстъпиха с 0:1 от ЦСКА 1948, а варненци се завърнаха в елита с 0:1 от Славия пред препълнените трибуни във Варна. Близо 7000 привърженици на столичани пристигнаха на "Герена", за да подкрепят своите, докато агитката на гостите бе от над 70 човека.

Станимир Стоилов направи две промени от загубата с "червените", като Патрик-Габриел Галчев и Килиан ван дер Каап замениха Анте Блажевич и Цунами. Капитанът Михайлов бе вратар, а Галчев, Сундберг, Ван дер Каап и Кордоба бяха защитниците пред него. Краев и Кръстев заедно с Миланов бяха халфовете, а Роналдо, Уелтон и Бари водеха атаката.

Наставникът на Спартак Варна Васил Петров пък не е направил нито една промяна от миналия кръг. Варненци все още не са картотекирали част от новите си чуждестранни попълнения и поради тази причина те пропускат мача. 

Преди срещата президентът на Асоциацията на българските футболисти Дончо Донев награди с трофеи Мъри Стоилов, който получи приза за най-добър треньор за миналия сезон, и Филип Кръстев, който бе избран за най-добър млад футболист за миналата кампания. Признанието за двамата идва от техните колеги в професионалните клубове.

Още в 4-ата минута Бари с глава бе близо до гол след центриране от фал. Георги Миланов и Уелтон също пробваха късмета си, но изстрелите им не попаднаха в целта. В 17-ата минута Бари с акробатичен удар не затрудни Дичевски. Миланов стреля опасно в 21-ата минута, когато пробва рефлекса на гостуващия вратар, който плонжира и изби.

Последва ха няколко пропуска на столичани. Кръстев стреля в 31-ата минута в ръцете на вратаря, Миланов от няколко метра не уцели вратата в 33-ата минута, а 37-ата минута Дичевски показа добър рефлекс и изби удар с глава на Уелтон. В 40-ата минута все пак играчите на Стоилов стигнаха до гол. Попадението падна след точно изпълнена дузпа от Филип Кръстев, който в стил "Паненка" копна топката и отбеляза първото попадение за "сините" през тази кампания. Нарушението бе извършено от стража на гостите срещу Бари, като феновете дори искаха и червен картон освен 11-метров наказателен удар.

На почивката Илиян Стефанов замени Краев, а Левски започна да търси втори гол на много по-високи обороти. Няколко пропуска обаче попречиха на “сините”, които определено играеха по-добре от показаното преди почивката. 

Дичевски първо спря Каап, който от няколко метра стреля силно с глава. Вратарят спря и пробив на Уелтон, а Роналдо се забави. Отново Уелтон стреля опасно отляво, но покрай вратата на гостите. Гостите негодуваха за нарушение на Роналдо срещу Васев, след като бразилецът избута халфа. В 63-ата минута Роналдо нахлу отддясно и центрира към Бари, който избърка и от един метър направи по-трудното, като изкара топката над празната врата, вместо да удвои. За радост мароканецът се реваншира за своя пропуск в 69-ата минута, когато след центриране на Галчев удвои. 

Малко преди попадението юношата на столичани Дани Начев и Георги Балабанов влязоха за “соколите” Веднага след това най-новото попълнение на 26-кратните шампиони Жереми Патрис дебютира и веднага си спечели фал в опасност до вратата на варненци. Каап отново с глава не успя да се разпише в 78-ата минута.

В 83-ата минута Бари с нов гол гарантира трите точки на Левски. Нападателят засече центриране на Роналдо и отблизо вкара за 3:0

Мъри направи тройна смяна и пусна още един дебютант Нейтън Олдър, Асен Митков и Марин Петков, като юношите на клуба се отличиха с асистенция и гол в оставащите минути. 

Първо младият плеймейкър подаде на Кръстев в 87-ата минута, който вкара второто си попадение в мача и за първи път отбеляза два гола в една среща за "сините".

В последните секунди на срещата бърза контраатака между Бари и Петков завърши с асистенция на мароканеца и гол на младока. Попадението е негово десето във всички турнири за "сините",  като дойде в юбилейния му мач №50 в елита на България.

Така Левски зарадва своите фенове, въпреки че този резултат не трябва да заблуждава тима на Стоилов, който и днес не показа най-доброто си лице преди почивката. След няколко дни "сините" ще имат истински тест срещу един от най-добрите отбори на Балканите през последните години, в които ще се види, какви амбиции може да имат 26-кратните шампион.

Гостите пък останаха на дъното в първенство без спечелена точка, която ще се търси срещу Пирин на "Коритото" идния петък.

ЛЕВСКИ 5:0 СПАРТАК ВАРНА

1:0 Кръстев 40'-д
2:0 Бари 69'
3:0 Бари 83'
4:0 Кръстев 87'
5:0 Петков 90'+3

ЛЕВСКИ: Николай Михайлов, Патрик-Габриел Галчев, Келиан ван дер Каап, Сонко Сундберг, Хосе Кордоба, Андриан Краев, Филип Кръстев, Георги Миланов, Уелтон, Роналдо, Билал Бари;

СПАРТАК ВАРНА: Иван Дичевски, Весилав Боев, Никола Борисов, Сами Анаби, Илкер Будинов, Руслан Червенко, Янчо Андреев, Цветан Илиев, Божидар Васев, Виктор Митев, Лиандро Мартис;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация