Ливърпул си заслужи мястото на финала в Шампионската лига след страхотен обрат срещу Виляреал

00:01
Ливърпул си заслужи мястото на финала в Шампионската лига след страхотен обрат срещу Виляреал

Ливърпул е първият финалист в тазгодишното издание на Шампионската лига. Мърсисайдци се наложиха с 3:2 при гостуването си на Виляреал в реванша от полуфиналите и чакат победителя от утрешния голям сблъсък между Реал Мадрид и Манчестър Сити. Виляреал изигра блестящо в тактическо отношение първо полувреме, като поведе с 2:0 и заличи пасива си от двубоя на "Анфийлд". Точни за "жълтата подводница" бяха Булае Диа в 3-ата минута и Франсис Коклен в 41-ата. Ливърпул обаче излезе преобразен след почивката, за което много помогна появата на Луис Диас. Фабиньо намали в 62-ата минута, а Диас изравни малко по-късно. Пълният обрат стана факт с попадение на Садио Мане четвърт час преди края.

В цялата история на състезанието само Ливърпул е преодолявал полуфиналната фаза след загуба с два гола разлика в първия мач и Виляреал не успя да повтори постижението на английския гранд. "Червените" достигнаха до 10-и финал в турнира на шампионите, а повече от тях имат само Реал Мадрид, Байерн (Мюнхен) и Милан. Впечатляващо е, че отборът на Юрген Клоп спечели всяко от шестте си гостувания в настоящото издание на Шампионската лига.

Виляреал за последно бе губил на своя "Естадио де ла Серамика" през ноември. Последваха 12 мача у дома, в които тимът на Унай Емери не претърпя нито едно поражение. И днес "жълтата подводница" демонстрира, че може да затруднява и най-добрите отбори в света и неслучайно в предишните кръгове елиминира Ювентус и Байерн (Мюнхен). Ливърпул обаче не трепна, когато губеше с 0:2, и взе своето.

Емери гласува доверие в предни позиции на Жерард Морено и Булае Диа. Извън състава остана едно от основните остриета на отбора - Арно Данжума, а аут заради контузии бяха още Йереми Пино и бившият футболист на Ливърпул Алберто Морено. Джовани Ло Селсо и Франсис Коклен действаха по двата фланга, а основната тежест в средата на терена падна върху Даниел Парехо и Етиен Капу. Четиримата бранители пред Херонимо Рули бяха Хуан Фойт, Раул Албиол, Пау Торес и Первис Еступинан. 

Сред титулярите на Ливърпул се завърна Мохамед Салах, който си партнираше в атака със Садио Мане и Диого Жота. Португалецът бе предпочетен пред Луис Диас. Капитанът Джордан Хендерсън остана на пейката за сметка на Наби Кейта, а до национала на Гвинея играеха Тиаго Алкантара и Фабиньо, които не започнаха срещу Нюкасъл през уикенда. Защитното каре пред Алисон Бекер беше в обичайния си вид - Трент Александър-Арнолд, Вирджил ван Дайк, Ибрахима Конате и Андрю Робъртсън. 

Домакините си мечтаеха за ранен гол, който да върне в пълна степен интригата и точно това се случи. В 3-ата минута Еступинан центрира от левия фланг към далечната греда, където Капу върна топката за Диа. Сенегалецът изпревари Ван Дайк и отблизо откри резултата. Заслужава да се отбележи, че на "Анфийлд" Виляреал не отправи нито един точен удар, но днес поведе още с първия такъв. 

Попадението вдъхна допълнителна увереност на испанците и те продължиха да пресират съперника дълбоко в неговата половина. В 12-ата минута Дани Парехо стреля силно и топката мина съвсем близо до гредата. Ливърпул определено срещаше трудности с изнасянето на топката, а ранната преднина позволяваше на Виляреал да действа търпеливо и без непремерени рискове.

В 17-ата минута Наби Кейта реши да стреля от границата на наказателното поле, но не уцели добре топката. Не мина много време преди Ливърпул да овладее средата на терена и това вещаеше много проблеми за домакините. В 24-ата минута Салах подаде на спринтиращия Жота, който беше блокиран от Албиол. Опитният бранител се сблъска с Рули и Салах отне топката, след което стреля в аут, но Дани Макели отсъди нарушение на египтянина.

Ливърпул прекаляваше с опитите за дълги извеждащи подавания. Защитата на Виляреал много внимаваше за подобно изостряне на действията и не оставяше никакви свободни протранства за бързите нападатели на мърсисайдци. В 37-ата минута Жерард Морено подаде на Ло Селсо, който изпревари Алисон и падна в наказателното поле след съприкосновение с бразилския страж. Домакините веднага поискаха дузпа, но реферът беше категоричен, че нарушение няма.

Секунди по-късно "жълтата подводница" вкара втори гол. Капи овладя дълъг пас близо до аутлинията, финтира Робъртсън и центрира, а Коклен надскочи неориентирания Александър-Арнолд и с глава се раписа за 2:0. Това беше първо попадение за французина в неговия 39-и мач в Шампионската лига и общо второ в евротурнирите. Ливърпул имаше шанс да намали преди почивката след недоразумение в защитата на испанците, но ударът на Жота беше блокиран.

Клоп реагира и смени Жота с Луис Диас. Ливърпул притисна домакините и в 48-ата минута Александър-Арнолд центрира от фаул, но Мане не можа да нанесе удар. Малко след това десният бек на Ливърпул влезе на скорост в наказателното поле, но Еступинан го блокира. Домакините извадиха сериозен късмет в 55-ата минута, когато удар на Трент рикошира в бранител на Виляреал и топката се отби от напречната греда.

Диас се включи много активно и имаше отлична възможност да вкара гол в 57-ата минута, но акробатичният му удар прати топката в аут. В 62-ата "червените" организираха продължителна атака, която матира защитата на Виляреал. Салах изведе Фабиньо в наказателното поле и бразилецът промуши топката между краката на Рули. Този гол коренно промени ситуацията на терена и принуди домакините отново да се изнесат по-напред.

Испанците отпаднаха физически, а Ливърпул бързо се възползва. Гредата още веднъж спаси Виляреал след удар на Луис Диас и рикошет в Албиол, но колумбиецът не спря да тормози отбраната на "жълтата подводница". В 67-ата минута Александър-Арнолд центрира с по-слабия си ляв крак, а Диас се оказа непокрит в пеналта и с глава изравни - 2:2.

Унай Емери трябваше да рискува и пусна Самуел Чуквуезе и Алфонсо Педраса вместо Жерард Морено и Франсис Коклен. Домакините обаче нямаха никакви физически сили, а бързото изравняване ги сломи психически. В 74-ата минута Наби Кейта изведе Мане, който спринтира от центъра и изпревари излезлия да го пресрещне Рули. Останалото беше лесно за сенегалеца, а голът му беше под номер 139 за Ливърпул през сезона и по този начин "червените" подобриха рекорда си за най-резултатна кампания. Самият Мане пък стана африканецът с най-много попадения в ШЛ - 15.

В минутите до края двубоят просто се доиграваше. Клоп направи три смени, като пусна Костас Цимикас, Джордан Хендерсън и Къртис Джоунс. Младият халф можеше да вкара четвърти гол за английския гранд, но Рули спаси. Стражът на Виляреал обаче можеше да се намеси по-добре при всички попадения във вратата си и определено бе с основна вина за допуснатия обрат. В 86-ата минута Капу извърши грубо нарушение в центъра, което означаваше втори жълт картон за французина и домакините останаха с човек по-малко.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация