Още един силен мач в Евролигата за Везенков

23:17
Още един силен мач в Евролигата за Везенков

Отборът на Олимпиакос се завърна на пътя на победите в Евролигата. Александър Везенков и неговите съотборници спечелиха гостуването си на Жалгирис с крайното 84:73 (15:20, 24:19, 19:20, 26:14) в много оспорван двубой от 19-ия кръг на най-силния клубен европейски турнир. Литовците, които повалиха последователно грандовете Реал Мадрид и Барселона в последните няколко седмици, не се дадоха никак лесно и се държаха равностойно в резултата след първите 30 минути игра, но в последната четвърт се предадоха пред силата на “червено-белите”.

Александър Везенков имаше доста проблеми с намирането на своя ритъм при стрелбата от тройката, но това не му попречи да се превърне във втория най-резултатен състезател в селекцията на Йоргос Барцокас. Крилото на Олимпиакос завърши срещата с 16 точки, 4 борби и 1 асистенция при 6/8 стрелба за две точки, 1/6 от тройката и 1/1 от наказателната линия. Единствената му тройка в мача обаче дойде в изключително ключов момент, след като чрез нея той вдигна разликата на двуцифрените размери при 79:69 в последната четвърт. Най-добрият български баскетболист записа коефициент на полезно действие от 17 за 33-те си минути на паркета в “Жалгирио Арена”.

Така Олимпиакос остава на четвъртото място във временното и все още официално класиране на Евролигата с актив от 17 победи и 10 загуби. Жалгирис не мърда от последната позиция с баланс от 7 успеха и 21 поражения.

Костас Папаниколау зададе темпото за Олимпиакос в първите няколко минути от срещата. Крилото на “червено-белите” бе точен на два пъти от тройката, за да изведе своя тим напред в резултата при 6:2. Домакините от Жалгирис обаче затвърдиха впечатленията, че се намират в отлична форма в последния месец и чрез отлични изяви на Джош Небо и Едгарас Улановас се изстреляха напред при 12:16. 

Александър Везенков върна разликата до едно притежание, след като записа кош и фаул на сметката си, надигравайки Тайлър Кавано в ситуация един на един. Въпреки това литовците отново се отскубнаха напред, осигурявайки си аванс от 15:20 след една четвърт игра. 

Минисерия от 10:5 за старт на втората част даде възможност на Олимпиакос да се изравни със своя съперник, а малко след това и да си върне водачеството при 26:25 след триточково изпълнение на Янулис Ларенцакис. Добрата организация в играта на Жалгирис обаче продължаваше да е акцент №1 в тяхното представяне, като момчетата на Юре Здовц отново се оказаха лидери при 28:31. 

Олимпиакос отвърна със серия от шест безответни точки, преди Лукаш Лекавичиус да продължи тормоза си над защитата на гранда от Пирея и да отбележи 10-ата си точка, за да предизвика ново равенство при 34:34. Двата тима си поделиха по още няколко коша до края на полувремето, което приключи при абсолютен паритет - 39:39 след първите 20 минути игра в “Жалгирио Арена”.

Двата тима се захапаха здраво и след почивката. Въпреки последното си място в класирането отборът на Жалгирис отказваше да се дава лесно на борещия се за високите позиции в таблицата свой съперник и през цялата трета четвърт дистанцията нито веднъж не прескочи едно притежание разлика. Литовците и гърците си разменяха кош след кош, като в крайна сметка успешен пробив на Едгарас Улановас постави край на гонитбата в третия период - 59:58 в полза на домакините от Каунас.

В началото на решителната последна част се стигна и до първото по-сериозен удар от страна на един от двата отбора. Олимпиакос започна периода с отлична серия от 8:0, като в този период с точни стрелби се отчетоха Тайлър Дорси и Костас Папаниколау, които изведоха “червено-белите” напред при 66:59. Допълнителната лоша новина за Жалгирис бе фактът, че отборът натрупа четири отборни нарушения преди да изтекат първите три минути игра от периода, което донесе още едно предимство в актива на гръцкия тим. Дори това обаче не успя да пречупи коравите домакини, които скъсиха изоставането си на пет точки при 72:67 след две поредни тройки от Тайлър Кавано, който впрочем остана на паркета със своите четири лични нарушения. 

Александър Везенков въдвори ред в редиците на своите след хубава комбинация с Костас Слукас, но веднага след това Лукаш Лекавичиус отново върна Жалгирис на пет разлика при 74:69. Огромна глупост от страна на топреализатора на домакините Джош Небо обаче резултира в петточково нападение за Олимпиакос. Американецът извърши неспортсменско нарушение срещу Костас Папаниколау, крилото на Олимпиакос вкара двата си фаула, а след това Везенков наниза първата си тройка в мача, за да вдигне преднината на гостите на десет точки при 79:69.

Лукаш Лекавичиус отново грабна диригентската палка за домакините и отбеляза за 79:73, но всичко приключи с ключова тройка на Костас Слукас, която маркира резултат 82:73 на влизане в последните 60 секунди игра. Крайният резултат 84:73 бе оформен от Александър Везенков.

Костас Папаниколау записа 18 точки, 5 борби и 4 асистенции за Олимпиакос. Тайлър Дорси отбеляза 13 точки, с 13 приключи и силно включилия се от пейката Хасан Мартин, а с 10 точки и 6 асистенции допринесе Костас Слукас.

Джош Небо оформи дабъл-дабъл за Жалгирис със 17 точки и 10 борби. Лукаш Лекавичиус приключи с 14 точки и 5 асистенции, Едгарас Улановас вкара 13, а Тайлър Кавано реализира 10 точки плюс 5 завършващи подавания.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация