Трудна, но заслужена победа за Барселона в гостуването на Майорка

00:09
Трудна, но заслужена победа за Барселона в гостуването на Майорка

Отборът на Барселона оцеля в заключителните минути при гостуването на Майорка в двубой от 19-ия кръг на Ла Лига и изтръгна победата с 1:0. С успеха възпитаниците на треньора Чави Ернандес събраха 31 точки и се изкачиха на петата позиция във временното класиране. В герой за каталунците се превърна Люк де Йонг, който отбеляза единственото попадение в 44-ата минута. Преди това нидерландецът на два пъти уцели гредата. В самия край на двубоя вратарят на Барселона Андре Тер Стеген спаси вратата си от попадение и опази трите точки в актива на каталунците.

В отминалия кръг Барселона записа равенство със Севиля (1:1), докато Майорка допусна загуба с 1:4 като гост на Гранада. Преди мача каталунците изразиха недоволство, че срещата не е отложена, тъй като имат множество проблеми с контузени и заразени с коронавирус играчи. 

Треньорът Чави Ернандес едва събра 11 здрави играчи за стартовия състав, като на резервната скамейка разполагаше само с трима футболисти, които имат поне една игрова минута за първия отбор през сезона. 

Проблемите пред състава на домакините също не бяха малко, което направи двубоя доста непредсказуем. 

Двубоят беше предшестван от появата на бившия футболист и на двата отбора Самуел Ето'о, който се поздрави любезно с цялата скамейка на Барселона.

Двубоят започна с равностойна игра, като владеенето на топката беше в полза на Барселона, но до опасности пред двете врати така и не се стигаше. В 8-ата минута беше нанесен и първият удар в мача, като той беше в посока вратата на Майорка. В 10-ата минута Илиас Ахомаш отправи изстрел в близкия ъгъл, но стражът на домакините Маноло Рейна успя да се справи с опасността. Натискът на каталунците се засили, а възможности се отвориха през Рики Пуч и Люк де Йонг.

В 17-ата минута Феран Жутгла отправи удар, но не достигна целта. Жутгла продължи да е доста активен, като беше в основата на ситуации в 24-ата и 26-ата минута, но те не намериха продължение.


В 29-ата минута се стигна и до най-добрата възможност за каталунците, след като Люк де Йонг удари греда, след като беше изведен в наказателното поле от Нико Гонсалес. Само минута по-късно нидерландецът отново беше лишен от късмет, след като негов удар със задна ножица отново срещна гредата.

Играчите на Майорка се активизираха и погледнаха по-смело в половината на Барселона, но стигнаха единствено до ъглов удар, но не последва нищо. В 38-ата минута и Жерард Пике показа класа, след като спря нападение на Даниел Родригес. Така се стигна до предпоследната минута на редовното време, когато след центриране в наказателното поле Люк де Йонг с глава откри резултата.

След почивката и двамата треньори прибегнаха до смените, но ситуацията на терена не се промени. Барселона продължи да владее топката и инициативата, като отстъпи малко в процента на владеенето. 

Най-доброто положение се откри пред Илиас Ахомаш в 78-ата минута, който стреля, но Рейна улови топката. Последва опасна игра на Феран Жутгла, който получи жълт картон. С наближаването на края на срещата нервите на терена взеха връх, а футболът отстъпи.

Майорка тръгна смело напред и в самия край домакините можеха да изравнят, но с отлична намеса Тер Стеген спаси мрежата си от попадение. Последваха сцени на напрежение на терена, след като играчи на двата отбора едва не стигнаха до физически сблъсъци заради претенции за бавене на топката, но след прекъсване играта продължи, катов крайна сметка резултатът се запази.

Майорка - Барселона 0:1

0:1 - Де Йонг 44' 

Майорка: Рейна, Мафео, Русо, Валент, Коста, Баба, Баталия, Санчес, Лий, Даниел Родригес, Анхел Родригес;

Барселона: Тер Стеген, Араухо, Пике, Ерик Гарсия, Мингеса, Нико Гонсалес, Френки де Йонг, Рики Пуч, Илиас Ахомаш, Люк де Йонг, Феран Жутгла;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация