Бундеслигата остана в страни от трансферните битки

16:22
Бундеслигата остана в страни от трансферните битки
Общо 150,95 милиона евро похарчиха клубовете от Бундеслигата за 138 нови играчи през този летен трансферен прозорец. Въпреки това германските тимове определено не могат да се похвалят с кои знае какви трансферни удари, както бе преди година, когато Байерн Мюнхен взе италианският голаджия Лука Тони от Фиорентина и френският национал Франк Рибери от Олимпик Марсилия. Тогава само "баварците", които взеха още и Мирослав Клозе от Вердер Бремен, похарчиха близо 70 милиона евро от общо 194,38 милиона евро, дадени от всички клубове в Бундеслигата.

Все пак имаше и запомнящи се сделки през изминалия трансферен прозорец. Една от големите звезди на Бундеслигата и холандски национал Рафаел ван дер Ваарт напусна Хамбургер, за да се присъедени към клуба, в който винаги е мeчтал да играе – Реал Мадрид. В същото време своето завръщане в германското първенство отбеляза перуанският национал Клаудио Писаро, който отново ще играе за Вердер Бремен, след като защитаваше през годините честта и на Байерн Мюнхен и лондонския гранд Челси, където обаче не успя да се наложи и постоянно бе резерва.

Тази година най-много за нови попълнения се бръкнаха Хамбургер и Волфсбург с по 28 милиона евро. Приходите за Бундеслигата от 70,40 милиона евро въпреки продажбата на Ван дер Ваарт в Реал Мадрид също са по-малко от предходния сезон, когато бяха 110,25 милиона евро.

Това лято шампионът Байерн Мюнхен не бе особено активен на трансферния пазар, но въпреки това след оттеглянето на Оливер Кан от професионалния футбол привлече със свободен трансфер бившия страж на Байер Леверкузен Ханс Йорг Бут, който се подвизаваше като резерва в португалския Бенфика. Другото по-значимо попълнение на "баварците", които и този сезон както винаги ще бъдат основен претендент за титлата в Германия, е италианският национал Масимо Одо. Бранителят бе спазарен да бъде взет под наем от Милан буквално в последните дни от трансферния прозорец. Иначе още от пролетта се знаеше, че Тим Боровски идва в клуба от Вердер Бремен със свободен трансфер. В Байерн освен оттеглилия се Кан напуснаха Ян Щлаудраф в посока Хановер 96 за 2 милиона евро и Хулио дос Сантос без трансферна сума в бразилския Атлетико Паранензе.

Другите претенденти за титлата Вердер Бремен, Шалке 04 и Хамбургер също не взеха кои знае какви попълнения, които да им помогнат в борбата за "Сребърната салатиера". От Бремен си тръгнаха Иван Класнич (Нант), Тим Боровски (Байерн), Пиер Воме (Кьолн) и Патрик Овомойела (Борусия Дортмунд), а дойдоха австрийският национал Себастиен Прьодъл (Щурм Грац) за 2 милиона евро и Клаудио Писаро от Челси за 1,5 милиона евро. Шалке 04 с новия си холандски наставник Фред Рутен успя да привлече голмайстора на холандския шампион ПСВ Айндховен Джеферсън Фарфан и холандския национал Орландо Енгелаар от Твенте, където Рутен бе треньор през миналия сезон. В същото време тимът от Гелзенкирхен бе напуснат от датския нападател Сьорен Ларсен (Тулуза), Мимум Азуар (Бохум) и Златан Байрамович (Айнтрахт Франкфурт). Хамбургер също бе поет от холандски наставник в лицето на бившия мениджър на Тотнъм Мартин Йол, но от отбора си тръгна най-голямата звезда и капитан Рафаел ван дер Ваарт, както и египетския нападател Мохамед Зидан, преминал в Борусия Дортмунд. Едва ли обаче неговата липса ще може да бъде запълнена от новите попълнения Младен Петрич (Борусия Дортмунд) за 4,5 милиона евро, бразилеца Алекс Силва за 6,2 милиона евро, Тиаго Невес (Флуминензе) за 9,2 милиона евро и Марсел Янсен (Байерн Мюнхен) за 8 милиона евро.

От отборите, които ще бъдат претенденти за местата даващи право на участие в УЕФА Къп, най-активен на пазара бе Волфсбург, който с треньора си Феликс Магат дори изразява амбиции за челната тройка. Към "вълците" това лято се присъединиха италианските национали Андреа Бардзали и Кристиано Дзакардо от Палермо (общо за 21 милиона евро), босненеца Звездан Мисимович от Нюрнберг за 4 милиона евро и още редица безизвестни имена за по-малки трансферни суми. Щутгарт  се подсили с вратаря Йенс Леман (Арсенал), холандския бранител Халид Буларуз (Челси) за 5 милиона евро и големия талант от Карл-Цайс Йена Ян Шимак. Към "швабите" се присъедини и словенския нападател Даниел Любоя от Волфсбург. Едва ли обаче с тези попълнения възпитаниците на Армин Вее ще имат шанс за някакво по-предно класиране от петото място.

Другите тимове, които ще водят люта битка за местата даващи право на участие в евротурнирите ще са Байер Леверкузен, Борусия Дортмунд и новака Хофенхайм, който показва доста грамотна игра в първите си мачове от сезона и без съмнение няма да бъде сред застрашените от изпадане тимове. Леверкузен взе бразилеца Ренато Аугусто за 10 милиона евро от Фламенго, като се подсили още и с Михал Кадлец от Спарта Прага за 1 милион евро и Патрик Хелмес от Кьолн без трансферна сума. Дмитрий Буликин напусна "аспирините" за 1 милион евро в посока белгийския Андерлехт, а босненеца Сергей Барбарес сложи край на кариерата си. Борусия Дортмунд с новия си наставник Юрген Клоп пазарува пестеливо, но взе класни играчи като турчина Нури Сахин от Фейенорд, унгареца Тамаш Хайнал, който бе звездата на Карлсруе миналия сезон, Патрик Овомойела от Вердер Бремен и корееца Йонг-По Лий от Тотнъм. С този наставник отбора със сигурност ще се намеси в битката за местата от зона УЕФА. Хофенхайм не направи никакви гръмки трансфери, но запази състава си от миналата година и тепърва играчите на тима ще се превръщат в звезди на Бундеслигата.

От останалите тимове в Бундеслигата може да се отбележи единствено привличането на българина Валери Домовчийски от Херта. Юношата на Левски игра като преотстъпен при "Старата Дама" през пролетта, след което босовете от Берлин решиха да го привлекат за постоянно за 1 милион евро. Андрей Воронин бе взет под наем от Ливърпул и също ще се завърне в Бундеслигата, след като преди това игра заедно с Димитър Бербатов в Байер Леверкузен. Айнтрахт Франкфурт взе турския национал Юмит Коркмаз от Рапис Виена и гръцкия Никос Либеропулос от АЕК Атина. Хановер 96, където играе българският национал Чавдар Янков, освен Шлаудраф от Байерн взе и финландеца Микаел Форсел от Бирмингам Сити. Енерги Котбус, където се подвизават българите Станислав Ангелов и Димитър Рангелов, отново се насочи към пазара на Балканите и взе няколко безизвестни имена като например македонеца Павичевич.

При всички положения обаче без значение от това, кои са новопривлечените и кои са напуснали, Бундеслигата ще запази своя чар и блясък и през новия сезон 2008/2009, който се очертава да бъде по-интересен от предходния, когато Байерн безапелационно триумфира с титлата и Купата на Германия.


\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация