18-годишната Ема Радукану е новата шампионка на Ю Ес Оупън

01:14
18-годишната Ема Радукану е новата шампионка на Ю Ес Оупън

Изумителната приказка на Ема Радукану стигна своя “хепиенд”, след като 18-годишната британка срази с 6:4, 6:2 за близо 2 часа 19-годишната канадка Лейла Фернандес и триумфира по исторически начин на Ю Ес Оупън 2021.

Първи сет

Радукану взе първия си сервис-гейм убедително, след което осъществи изтощителен пробив в 10-минутен гейм, възползвайки се от едва шестия си брейк-бол. Фернандес допринесе за това с две двойни грешки, като поне в първите минути от двубоя канадката изглеждаше по-изнервената.

Канадката обаче моментално възстанови изоставането си с рибрейк в 7-минутна битка, като този път Радукану не демонстрира същата решителност от по-рано на основната линия. При 2:2 британката трябваше да се съвзема от 0-30, но записа четири поредни бързи точки с отличен сервис и все пак дръпна с 2:3. В началото на шестия гейм броят на уинърите беше изравнен 5:5, както и броят на непредизвиканите грешки - 9:9.

Впоследствие геймовете бяха не по-малко оспорвани, но до 5:4 за британката нямаше нито един шанс за пробив за която и да е. Разиграванията обаче оставаха продължителни в по-голямата си част, а и двете демонстрираха страхотно усещане за корта с дълбоките си удари.

Радукану вкара бекхенд-уинър от ретур и стигна до два сетбола, но Фернандес се справи с тях, след което обаче лесно сбърка от задната страна на ракетата си и трябваше да отразява трети шанс за пробив. Пределно агресивната британка обаче този път не вкара на пръв поглед елементарен ретур, само че на помощ ѝ се притекоха безмилостните форхенди по обратния диагонал. Страхотно разиграване бе завършено отново от форхенд и Радукану с нов уинър си свърши половината работа - 4:6 за 1 час.

Втори сет

Фернандес заплашваше да влезе в криза при 0:1 и 0-40 от нейна гледна точка в началото на втория сет, но с поредица от четири стабилни първи сервиса успя да се избави от допускане на ранен пробив. Изведнъж с помощта на мрежата канадката се добра до два брейк-бола, но не се възползва от тях, заради неуспешните си ретури. Радукану именно с начален удар си бе заслужила страхотния рейд до финала, но сега изпитваше трудности да го ползва по предназначение. В крайна сметка Фернандес взе ключовите точки и поведе рано-рано във втория сет - 2:1.

Радукану не спря да бъде агресивна и да посреща вътре в корта, което ѝ се отплати с рибрейк, въпреки че съперницата ѝ повиши процентите на първи сервис. Впоследствие Ема се справи и със своето подаване обърна резултата в своя полза при 2:3, макар реално да нямаше предимство, освен леко психологическо. Вече в следващия гейм британката се добра до нови две точки за пробив и се възползва от втората с фамозен минаващ форхенд с цената на звучно предимство от 2:4.

Още от първата си възможност на посрещане Радукану стигна до шампионска точка, но тя беше отразена, само че поредният разтърсващ форхенд по правата донесе нова. Именно удар с предната страна на ракетата обаче бе пратен с мрежата и битката продължи, като Фернандес оцеля за поне още един гейм.

В най-неподходящия момент при 30-40 Радукану разкървави коляното си при приплъзване и трябваше да получи лекарска помощ за около 2-3 минути. Фернандес прати топката метър в аут и опропасти шанса си, но дочака подобна грешка от страна на британката за още един брейк-бол и допълнителна драма. Радукану предложи разнообразие от сервис и стигна впоследствие стигна дори до трета шампионска точка, а ас по диагонала в полето за предимство осигури титлата - 6:4, 6:3 за 1 час и 51 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация