Циципас направи исторически обрат срещу Надал и се класира за полуфиналите в Мелбърн

15:23
Циципас направи исторически обрат срещу Надал и се класира за полуфиналите в Мелбърн

20-кратният шампион от "Големия шлем" Рафаел Надал едва за трети път в кариерата си допусна обрат от 2-0 до 2-3 сета, позволявайки на Стефанос Циципас да осъществи рядко срещан и неочакван величествен рейд до полуфиналите на Australian Open Open - 6:3, 6:2, 6:7(4), 4:6, 5:7. 

Предишните два случая, в които Матадора беше губил мач след спечелени първи два сета, бе през 2005-а на финала на "Мастърс"-а в Маями от Роджър Федерер и през 2015-а от Фабио Фонини в третия кръг на US Open. Сега Циципас заслужава всички възможни похвали за "ремонта" си срещу великия испанец, но истината е, че двубоят можеше да приключи в рамките на два часа в тайбрека на третия сет.

Надал спечели първите две части убедително с общо три пробива и без нито веднъж да изглежда застрашен при сервис-геймовете си, като разликата бе в голямото му превъзходство при лесните точки след начален удар, а и доминация от основната линия. В третия сет Циципас се стегна и поне започна да взима на свой ред по-убедително сервис-геймовете си, макар отново да нямаше възможност дори да "помирише" пробив.

Ключовият момент в двубоя беше тайбрекът на третия сет, където Надал първо пропусна по нехарактерен начин елементарен смач край мрежата и загуби предимството си в мини-пробивите. После Матадора прати в аут още един смач (макар и от основната линия), след което сбърка непредизвикано форхенд в мрежата, а и удари бекхенд с рамката на ракетата си.

Едва ли много тенисисти могат да се похвалят с четири подаръка от Надал в тайбрек на трети сет при изоставане 3:6, 2:6, но Циципас се вдъхнови и започна да доминира от свой сервис. Той значително изчисти играта си и успя да се възползва от още неточности на Рафа, за да пробие за първи път в мача и да го вкара в решителен пети сет.

Надал отново сгреши три пъти и допусна пробив на нула за 5:6, като после отрази два мачбола, но направи за пореден път нелепа грешка край мрежата пред празен корт - топспин воле, с което вместо да заслужи брейк-бол, даде трети мачбол. Циципас се възползва с бекхенд-уинър по правата и влезе в историята като третият тенисист с пълен обрат срещу 20-кратния шампион от "Големия шлем".

На полуфиналите гъркът ще се изправи срещу Даниил Медведев в непредсказуем сблъсък, а другият мач е Новак Джокович - Аслан Карацев.

С лекотата, с която Надал бе преодолял предишните си съперници и с която поведе с 2-0 сета в четвъртфинала, изглеждаше сякаш се намира пред най-добрия си шанс от години да дублира титлата в Australian Open и да даде сериозна заявка за прозвището "най-велик в историята". Вместо това обаче Джокович има възможност да намали изоставането си от големите си съперници по брой "шлемове" и да се намеси още по-значимо в този дебат.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация