Довиждане Пекин, Здравей Лондон

16:05
Довиждане Пекин, Здравей Лондон
XXIX Летни олимпийски игри завършиха. Китай за първи път бе домакин на състезание от такъв ранг и може да кажем, че се справиха с организацията блестящо.

С грандиозен спектакъл даде началото най-запомнящите се олимпийски игри. В продължение на 16 дни китайската столица бе арена на най-голямото спортно събитие в света. 302 дисциплини в 28 вида спорт, рекорди, сълзи на радост и тъга и спортсменство - това е равносметката от завършилата преди броени минути спортна проява.

Общо 9 бяха новите дисциплини. За първи път на тази олимпиада имаше състезание с колелета БМХ. Също така бе дадена зелена светлина на дисциплина като 10 км маратонско плуване.

ПОБЕДИТЕЛИТЕ: Отборът на Китай напълно очаквано спечели най-много медали и оглави генералното класиране с 51 златни, 21 сребърни и 28 бронзови. След тях се нареди сила като САЩ, която въпреки че спечели най-много общ брой медали, изостана в постигнатите първи места. Третото място бе за Русия. "Сборная" спечели 72 медала, а 23 от тях бяха с цената на златото.

Великобритания за първи път в своята история печели толкова златни медала - цели 19, какво ли ще бъде след 4 години, когато е домакин. Вероятно това, което направи Китай - достойно участие на всички фронтове.

ГЕРОИТЕ: Безспорно най-голямото име на тази Олимпиада е Майкъл Фелпс. Почти 2-метровият американец смаза конкуренцията във всичките плувни състезания и закономерно триумфира с 8 златни медала - постижение, което е сериозно предизвикателство пред следващите поколения спортисти и олимпиади. Юсеин Болт - атлетът от Ямайка също заслужи овациите със спечелените 3 титли, при това всичките с подобрен световен рекорд.

Къде сме ние?

България записа едно от най-слабите си представяния в олимпийски надпревари - 5 медала от 2 вида спорт на сметката на нашите спортисти и много разочарования.

Разбира се трябва да отдадем заслуженото на дамското съсловие в лицето на Руми Нейкова и Станка Златева. Двете дами ни донесоха огромна радост със спечелените златен и сребърен медал. Повечето може би са очаквали Станка да стъпи на олимпийския връх, но и достигането до финала, където загуби от представителка на домакините, е безспорен успех. Що се отнася до Нейкова, то тя доказа, че е нашата царица във водните спортове и че все още е фактор в световния елит.

Борбата като цяло отсрами нашите атлети в Пекин. Освен вече споменатото второ място на Златева, мъжкото представяне в този спорт ни донесе и 3 бронзови медала.

Разочарованията - Може би до някъде волейбола ни донесе огромно разочарование, тъй като надеждите бяха за влизане в голямата четворка. Но ако има някакво обяснение за момчетата на Мартин Стоев, то това е казусът "Пламен Константинов". Без нашия капитан и без друго не толкова стабилното ни посрещане бе още повече разклатено. Самият спортист се луташе по "света и у нас" в търсене на доказателство, че е чист относно каквито и да е забранени стимуланти и това се отрази негативно.

Щангите - традиционно силното ни представяне на всяко състезание този път нямаше как да бъде разгърнато, след като ни бе забранено изрично да изпращаме отбор на тази олимпиада поради 11!!! положителни допинг проби.

Леката атлетика - и тук бяхме замесени в допинг скандали далеч преди самото състезание, като в употреба на забранени вещества бяха уличени състезателката на висок скок Венелина Венева и еврошампионката на 400 м. Ваня Стамболова. В тяхно отсъствие надеждите ни бяха свързани с Ивет Лалова и Тезджан Наимова. И двете обаче не успяха да разгърнат своите способности и се задоволиха с далеч по-ниски от постиганите до сега резултати.

В Бокса, където имаме не един медал от европейски и световни състезания също претърпяхме пълен крах. Изобщо цялостното ни представяне бе пълен провал. Причините са комплексни - поради не достатъчно заделяни средства за спорта, амортизирани или липса на спортни бази, които подтискат волята за победа. Без желание нищо не се постига, а видяхме какво направи САЩ в мъжкия волейбол, след като в рамките на месец спечели и Световната лига, и олимпийското злато. Видяхме какво направи отборът на Аржентина, който защити титлата си по футбол от Атина 2004 и още и още.

Светът се променя, променяме се и ние - за добро или лошо, предстои да видим след 4 години, когато на 27 юли 2012 светът отново ще бъде Олимпиада. А до тогава - Good Bye (Довиждане) Пекин, Hello (Здравей) Лондон.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация