Лига Европа? Гениално!

14:24
Лига Европа? Гениално!
Лига Европа? Ами това си е едно гениално решение на УЕФА. Нещо като втори вариант на Шампионската лига..." Коментарът на Хоан Карлес Марти, директор на излизащия във Валенсия спортен вестник "СуперДепорте" е много точен. Според него за отборите на Валенсия и Виляреал това си е същото състезание, "с онези незабравими вълшебни европейски вечери, отборен дух, сражения в групите и главозамайващи обрати в класиранията".

За Валенсия това е шанс да спечели трофей през този сезон, макар че битката ще бъде повече от нажежена, продължава Хоан Карлес Марти. Но нали затова обичаме футбола?
Испанците вече се влюбиха в новия турнир, а спортната преса го поставя сред най-значимите събития за деня. На снощните мачове от Лига Европа Лил - Валенсия и Виляреал - Левски се гледа също толкова сериозно, колкото на нулевото равенство на Барселона срещу Интер в Милано, победата на Севиля с 2:0 срещу румънския Униря в Шампионската лига, триумфът на испанските баскетболисти на Евро-2009 с 90:68 срещу домакините от Полша и класирането им на финал, както и на колоездачната обиколна на Испания, където всички стискат палци за местната звезда Алехандро Валверде.

За Виляреал и Валенсия турнирът Лига Европа е шанс да спечелят трофей, тъй като в Примера дивисион и турнира за Купата на краля на Испания изглеждат обречени да стоят в сянката на Реал Мадрид и Барселона. Неслучайно в сряда вечерта треньорът на Виляреал Ернесто Валверде и защитникът Годин заявиха, че първата цел на Виляреал е Лига Европа, а след това идва националната купа. За по-малките отбори като ЦСКА и Левски Лига Европа се явява отлична възможност за шест мача на елитно ниво плюс спечелване на пари, равностойни на около 25% от годишния им бюджет.

Впрочем парите са другото, което примамва отборите от цяла Европа да се хвърлят здраво в новия турнир. Висенте Линарес, който пише в "СуперДепорте" за Валенсия, твърди, че клубът се е прицелил във възможно най-големия бонус - 6,06 млн. евро! Това са парите, които се полагат на отбора, който ще стане първият победител в Лига Европа.
Съседите от Виляреал също не остават по-назад за тях мачът с Левски е възможност за първа победа след двете равенства на старта на испанското първенство и заработване на тлъст чек от участието в Лига Европа.

"Парите в Лига Европа не са чак толкова много, колкото в Шампионската лига, но пък от централата в Нион са дали през този сезон значително повече, отколкото в предишния турнир за Купата на УЕФА", коментира още Висенте Линарес. Според него новият формат с групи като на Шампионската лига и по-високи премии е изострил много интереса на отборите от всички страни към Лига Европа. В последния турнир за Купата на УЕФА, който се провеждаше в групи с по пет отбора и едва четири мача за всеки от тях (два у дома и два навън), класирането в тази фаза носеше едва 115 000 евро, докато сега Валенсия, Виляреал, Левски и ЦСКА ще приберат по 600 000 евро

За изигран мач в предишния формат не се полагаха пари, а днес УЕФА дава по 50 000 евро, без значение дали губиш, или печелиш. Бонусите за победа в последното издание на Купата на УЕФА бяха 40 000 евро, равенството носеше 20 000. Днес сумите са утроени - победата върви по 120 000, а равенството е за 60 000 евро. Значително по-високи са и премиите за класиране в следващите фази на Лига Европа, както и за победителя в турнира. Сега Валенсия и Виляреал могат да разчитат на 6,06 млн. евро, ако станат победители в турнира, докато последният носител на Купата на УЕФА Шахтьор прибра едва 3,915 млн.

Разбира се, Шампионската лига си остава по-добре платеният турнир - само класирането в него носи 3 млн. евро, УЕФА дава по още 400 000 за всеки изигран мач, победата дава бонус от 600 000 евро, а равенството е 300 000. За победителя е предвиден чек за около 23,7 млн. евро, отделно са приходите от т.нар. "маркет пул", който се разпределя в зависимост от рекламно-телевизионния пазар на всеки отбор. "Въпреки това и в Лига Европа се разиграват значителни суми, които биха съблазнили всеки", коментира още Висенте Линарес.

Станил Йотов, "7 дни спорт"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

NeCkO
21.09.2009 05:26

Dorostoler Фулъм е смешен отбор ? Този смешен отбор миналата година завърши 7ми в англия и излезе срещу ЦСКА с резервите брато .....

Dorostoler
18.09.2009 18:05

Искам да кажа следното : Невероятна игра на българските отбори снощи...Нямахме късмет и в двата мача,обаче показаното ми вдъхва оптимизъм ! ЦСКА беше длъжен да победи този смешен отбор,а при Левски е малко по различно превид сериозните намерения на Виляреал...Въпреки недотам добрите резултати,вярвам че и двата български тима имат реални шансове да прекосчат групите !!!

Kalinho
18.09.2009 15:53

ако гениално е да правиш равен с резервите на Фулъм и то като домакин добре *smile* а загубата на Рома много осложни положението мен надеждите ми бяха Рома да бият и за мача с ЦСКА да не си дават много зор ама сега нещата малко се по промениха а

denso_90_vn
18.09.2009 15:27

приятелю, ЦСКА играе много добре, просто гениално! Аз съм на мнение че групите са преодолими!

Kalinho
18.09.2009 15:24

финал в мениджъра може и да стигне ама тука са си до групите

denso_90_vn
18.09.2009 15:17

Успех на ЦСКА в Лига Европа и си пожелавам финал, като върл армеец.