Левски на прага да изравни срамен антирекорд

11:17
Левски на прага да изравни срамен антирекорд

Левски е на прага да изравни срамен антирекорд в Европа. Ако отпадне от черногорския Сутиеска Никшич, тимът от „Герена“ ще запише пети пореден сезон без отстранен съперник в евротурнирите. До момента те са четири, като започват през лятото на 2011-а с отпадането от Спартак Търнава, последвано от неудачи с ФК Сараево, Иртиш Павлодар и Марибор през миналия сезон. Последният елиминиран съперник от сините в евротурнирите е шведският АИК Стокхолм в плейофа за Лига Европа в края на август 2010 година. После Левски участва в групите на турнира под ръководството на Ясен Петров. В момента в състава има само един играч, бил в тима и тогава - вратарят Божидар Митрев. 

Пет поредни участие без отстранен съперник сините регистрират в периода 1987-1992 година. Това е и най-лошият период. Тогава в 5 опита за 6 сезона (през 1990 не участва в Европа) отборът бе изхвърлян последователно от ОФИ Крит, Милан, Антверпен, Ференцварош и Люцерн. Интересното е, че във всеки един от тези пет случая Левски е домакин в първия мач, както ще е и срещу Сутиеска. Тогава последният елиминиран съперник е Вележ Мостар (2:0, 3:4), на 1/8-финал за КНК през есента на 1986-а. През пролетта на следващата година сините отпадат на четвъртфиналите от Сарагоса. Каръкът е счупен през есента на 1993 година, когато на 1/16-финал за Шампионската лига е елиминиран шотландският гранд Рейнджърс.

Сутиеска изглежда отличен вариант за спиране на сегашната черна серия, тъй като в своята история няма отстранен съперник в евротурнирите. 

Тема Спорт

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация