България буквално спря заради мача на Григор

09:13
България буквално спря заради мача на Григор

България бе почти парализирана в продължение на близо пет часа заради Григор Димитров. Държавата притихна, за да гледа великата битка на звездата ни в тениса с една от легендите в спорта. Веднага тръгнаха шеги, една от които беше, че първото решение на служебното правителство ще е кога да се отработва петъкът, в който Гришо игра с Рафаел Надал, пише "24 часа".

 

Димитров направи страхотен мач, даде почти всичко от себе си, но това се оказа недостатъчно за победа срещу носителя на 14 титли от Големият шлем в полуфинала от откритото на Австралия. Двубоят в Мелбърн продължи 4:56 часа и испанецът измъкна 6:3, 5:7, 7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 6:4. Така се сбъдна мечтата на много фенове да гледат финал между Надал и Роджър Федерер. Швейцарецът, който е рекордьор по титли от Големият шлем, си осигури класирането ден по-рано и в неделя ще опита да спечели 18-а купа. Това ще бъде 25-ото издание на класиката в съвременния тенис, но първо във финал в Големият шлем от Ролан Гарос през 2011 г., когато Надал победи. Той води 23:11 в сблъсъците с Федерер.

 

А във финала на Australian Open можеше да има и българин. И титлата да се реши между Роджър и тенисиста от Хасково, който има прякор Малкия Федерер, макар и да не го харесва. Димитров имаше две точки за пробив в петия сет, които можеха да му осигурят шанса да опита да приключи двубой при свой сервис. Не успя, защото в този момент Надал просто превключи на друга скорост и не направи нито една грешка. Григор допусна 70 непредизвикани грешки. За него това бе първи полуфинал в този турнир от Големият шлем и общо втори, след като през 2014 г. влезе сред най-добрите четирима на "Уимбълдън", но бе спрян от Новак Джокович.

 

Димитров вече е първият български тенисист с два полуфинала в Големият шлем. Цветана Пиронкова направи същото на "Уимбълдън" през 2010 г. Мануела Малеева има два на US Open през 1992 и 1993 г., но тогава тя вече играеше за Швейцария.

 

Загубата от Надал е 8-а за Григор срещу този съперник. Българинът изоставаше 0:7 в баланса, преди да отстрани испанския ас на 1/4-финал в Пекин миналия сезон. Григор прекъсна серията си от 10 победи от толкова мачове от началото на този сезон, която му осигури титла в Бризбейн. Така бившият спортист №1 на България не можа да постави нов личен рекорд. Той имаше 10 поредни спечелени двубоя и през споменатата 2014 г., когато преди полуфинала на "Уимбълдън" стана шампион в Куинс.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Bitten
28.01.2017 13:10

Каква ти България, всички БЪЛГАРИ спряхме и гледахме. Аз съм в германия, и грам не разбирам от тенис, и вместо да работя гледах мача скришом в офиса на Андроида *lol* Българите може да сме много работи, но си ценим малкото светила, които ни карат да се гордеем че сме Българи.

Amateur2018
28.01.2017 18:42

*lol**lol* Благородно ти завиждам *smile* Успех в начинанието *smile*

Bitten
28.01.2017 18:08

Данъчен консултант съм. Нямам работодатели *smile* 5 часа и половина (щото гледах и анализа след мача) си гледах мача вместо да подписвам документи.

Amateur2018
28.01.2017 15:30

Пет часа си гледал "скришом" двубоя на Гришата? Какво работиш бре, приятел? Как става това? *smile* Или работодателите ти са някакви лумпени, или просто нещо се изхвърли *smile* Иначе аз чак толкова далеч няма да стигна с изказванията, че гледах в офиса тенис на телефона си, но редовно проверявах как върви двубоя. А за България си е нормално направо да спре. Помня как спираше цяла България и по време на мачовете на националите ни в САЩ, както и в квалификациите преди това. Хубаво е, че Гришо носи допълнителна спортна радост на българите в "По света и у нас". Успех му пожелавам и само напред. Въпросът е да покаже, че не е било просто някакво единично избухване, а постоянна форма. А тази година тръгна много добре за него. Дано така и да продължава, че и по-добре! За съжалене има и такива, които го псуват как така не е спечелил АО понеже, видиш ли, то си е лесно за печелене турнирче, но... такива глупендери винаги ще ги има!

MaLkO_LuD94
28.01.2017 14:01

Чак пък да ги ценим иска ми се да е така но... *erm*