На гол тумбак - Шампионска лига

11:48
На гол тумбак - Шампионска лига
Жребият миналия петък хвърли в еуфория (която един достатъчно известен, макар и млад треньор наричаше УЕФория) половин България, накара другата половина да измисля исторически поводи за бъдеща гордост и още неколцина привърженици на един двукратен шампион на България да чакат любимците им да измият "синия" срам срещу отбора на Беларуския автозавод за тракторно електрооборудване (БАТЕ Борисов).

Възможно е и трите ни представителя в евротурнирите - Левски, ЦСКА и Литекс, да влязат в групите на Шампионската лига и Лига Европа. Вероятно е това да го сторят поне двама от тях, а сигурно е, че "сините" ще ритат почти до Коледа в Европа.

Това заедно с 23-о място в ранглистата на националните отбори в света ни дава суверенното право да се самозаблуждаваме, че сме стабилна европейска и дори световна футболна сила.

Всъщност футболът ни е на майната си, на г... на географията или където си пожелаете, само не в Европа. Достатъчно е да погледнете стадионите. Вероятно тези в Босна са били в по-добро състояние, отколкото нашите, които се готвят да приемат европейския елит в двете футболни лиги.

На този етап единствено бургаският "Лазур" (но с изкуствен терен) и "Георги Аспарухов" отговарят, при това определено по милост, на изискванията на УЕФА. Е, къде сме тръгнали да вкарваме три отбора в турнирите с два стадиона? На гол тумбак чифте пищови, пардон - футболни лиги.

Отгоре на всичко половината "А" група не си играе в собствените градове - отборът Спортист Своге отива в София, Пирин Благоевград - в Кюстендил, и така нататък. А за един (Ботев Пловдив) въобще не се знае кой му е треньор, кои са му играчите, единствено за президента е ясно, че му викат Селския или Неградския.

Най-трагикомичното е странното мълчание на футболния съюз. Човек остава с впечатлението, че цялата тази работа със стадионите, дето не стават за нищо, се развива в някаква друга реалност - първенството си започва, националният отбор се готви, въобще идилия.

А решението е просто, особено след идването на власт на човек, първо, свързан със спорта, второ - милеещ за София. Трябва да се строят стадиони, а старите да се ремонтират така, все едно че са отново построени. Защото футболът е преди всичко, ако не и единствено за зрителите.

Никой не би искал публиката да се състои единствено от определените от президента на Левски Тодор Батков като "наркопласьорчета". Трябва по трибуните да бъде върната средната класа, ако тя въобще съществува у нас. Трябва без притеснения да мога да заведа на стадиона както 15-годишната си дъщеря, така и постъпващия в първи клас племенник на приятелката ми. Тоест удобни седалки, пълна безопасност, качествено обслужване.

Е, и красив футбол, разбира се. Но той е по-скоро следствие от казаното по-горе, отколкото предпоставка.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

denso_90_vn
03.09.2009 19:44

Уефски !!! Евроидиоитос!!! ТамПере и 5ков!!! БАТЕ, Жилина и Олимпия у още и още!!! Ето че на гол тумбак и базука да имаш няма шанс. Левскито са такива ама не с базука а водно пищовче. *lol*

elephant
01.09.2009 18:21

най-много ме дра3ни, че някои хора като ceco26, от статия като та3и виждат точно един ред и се хва6тат като удавник 3а сламка... н3 не могат да четат ли ... *erm*

ceco26
18.08.2009 10:43

Къф срам бе? Бате Борисов мачка в Украйна и са успели и срещу наште, въпреки че в евро-турнирите не са сила. Успех на Левски.

UltraBlueHool
11.08.2009 01:05

Като цяло проблема е от държавата.И едно е сигурно че няма да се оправим в близките години.

Kalinho
10.08.2009 15:30

да наистина голяма част от хората който ходят по стадионите не ходям заради мачовете, а заради техни си причнини, аз лично винаги когато ходя на мач никога не седя в агитката зад вратата. За този проблем вина имат до голяма степен полицайте прекалено меки са с някой фенове трябва да се действа с желязна ръка и лумпелите който нарушават законите да не се пускат на мачове. Също така вижте какви отбори има в А група Спортист Своге, Локо мездра кой да им иде на мач, има отбори като Янтра Гб, Етър, Спартак Пл и други от по големите градове който ако са в А група ще им поне по 5-6 хиляди средно на мач че и повече *smile*

Takeo
10.08.2009 15:00

Kalinho за част от нещата си прав. Но искам да прегледаш някои стари записи на мачове от родната ни любима лига и да огледаш хубаво моментите, в които показват публиката на стадиона. С ръка на сърцето ти гарантирам,че ще се запиташ дали това е в България. Средно на мач в БГ лигата ходят колко зрители - 1000,1500 ( изключвам "мега" дербито). Нима това не е показателно за съществуващ проблем. Кой ходи на мачове- агитките, чиято цел съвсем не е да наблюдават футбол.Аз,ти и безброй други хора искаме да отидем с кеф на мача и с кеф да си тръгнем. Омръзна ни от простаци и псевдо-футболисти!

tonialex
10.08.2009 14:56

Кой не го иска всички го искаме-чУл ТЕ ГОСПОД иначе браво за мнението

chorbaspor
10.08.2009 13:25

Ами те старите хора са си казали: "Прост народ, проста държава"... *sad*

RagnaroK
10.08.2009 13:24

И там има зле ама тук е масово Така ,че колкото и да е жалко си оставаме на дъното *stop*

Kalinho
10.08.2009 12:19

добре дори и така да е все пак имаме и добри неща, замислете се с бюджетите на повечето отбори какво да се направи повече и все пак побеждаваме много по богато отбори с по добра база. А и не е вярно, че на нас стадионте са ни най зле има в Румъния, Сърбия който са в пъти по зле . просто ние имаме комплекса да си мислим, че винаги сме най зле, не е така има и светъл лъч...

GTonchev
10.08.2009 11:55

Евала за статията много истина има в нея но просто няма кой да се захване с тези работи изброени горе .... Проста държава сме си и ще продължава да е така няма да се оправи нищо и след 10-20 години пак ще си е същата пумия по стадионите и това си е .... *wink* А колкото до отборите дано успеят да влезнат в групите на ШЛ и ЛЕ пък нататък всичко би било успех за тях !!!