Вечният Пирин! Пирин, но кой по-точно?!

20:15
Вечният Пирин! Пирин, но кой по-точно?!
"Пирине вечен,
правечен,
под всеки камък -
жив пламък"
(Евтим Евтимов)


Има някаква магия в Пирин планина! И в хората, които живеят около Пирин! И в Благоевград, град пълен с наследниците на лютите комити, град в който още се скитат хайдушките страсти, сенките на Яне Сандански и Гоце Делчев!

В днешно време футболните хора от Благоевград далеч не са изключение от своите предшественици - те се разлютиха и взеха, че направиха няколко отбора Пирин (Бл)! Единият e в "А" група, другият - в "Б", твърди се, че Методи Калъмбов прави нов Пирин, който тръгва отдолу. Има и алтернативна частна детско-юношеска школа, създадена от Иво Андонов през 2001 г., която също се казва Пирин... Е, не казвам, че Пирин се рои, щото всички да могат да спорят за част от парите при трансферите на Митко Бербатов, но знаеш ли?!

Всъщност ражда се нещо, на мястото на унищоженото. Но дали истинският Пирин е унищожен?!

Истинският Пирин бе изхвърлен от "А" група и пратен във "В" група, заради тогавашният си шеф Методи Калъмбов. Той фалшифицира пред БФС платежно нареждане, което от 40 000 лв., се "превърна" в 400 000 лева. Това на мен ми го съобщи Тодор Пеев, финансист на БФС: разказа един от 15-те ръководители на единият от Пирините Петър Байкушев и допълни:

"Ако Македонска слава се бе преименувал на ЦСКА, всички журналисти щяха да скочат, но понеже се нарече Пирин, няма проблем! И друго е важно да се знае - миналата година Пирин 1922 е регистриран като радиостанция!"

Да се чудиш, да плачеш или да се смееш?!

Сега обаче неговият тим влезе в "Б" група и е с огромни мераци следващото лято да има виза за "А" група. Тогава единият клуб ще се казва Пирин Бл, а другият Пирин (Бл). Разликата ще е в скобите, а може да има и някакви кавички, тирета. И като погледнеш, тимът на Байкушев, който претендира, че това е истинският Пирин, като нищо може да реализира амбициите си, защото притежава опитен треньор - Боре Николов-Заека.

Има и добър състав: вратар Аршинков, централни бранители Митревски и Топузов, крайни защитници Якимов и Мантурев, халфове Дърев, Демирев, Кацимерски и Асен Георгиев. Напред, нелоши нападатели са: Галчев и Б. Кондев. С тези играчи Пирин спокойно може да се справи с най-големите си конкуренти за "майсторската" група: Видима-Раковски, Етър, Рилски спортист, Академик Сф, направилият добра селекция Чавдар (Етрополе) и все още неясният Марек.

Да, около Пирин планина се раждат много люти препирни, но и много добри футболисти. Не съм правил точни изчисления, но се доверявам на приятел, който ми каза: "Ако в момента се съберат всички футболисти от "А" група, които са рожба на Пирин, ще се направят поне 4 добри тима".

Не знам, може и да е прав, но пък се питам какво ли би станало, ако в Благоевград нямаше няколко Пирина, а имаше само един. Тогава много талантливи футболисти щяха да бъдат лишени от шанса за изява. Така че и в лошотията има някаква полза. А когато има полза от нещо, то е вечно. Значи и Пирин ще е вечен! Но кой по-точно?!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

BoBi_Levskara
25.07.2008 01:02

Пълна простотия отрстана на Македноска Слава какво им пречеше името Македонска Слава.Гарантирам че това е уникална простотия и няма в нито една държава по света.Този случай е единствен по рода си.

martototo
24.07.2008 13:45

Тези мишки от Маке Слава въобще не трябжаше да им се позволява да си сменят името.......още помня как им посочих благ среден пръст като лапе когато бяха спряли на светофара на бъкстон ( около стадион Славия), верно бех си лапе ма ми беше кеф на душата и целия отбор седеше и ме гледаше тъпо

Pirin_fen
24.07.2008 00:23

Калъмбов има отбор, който също носи името Пирин и играе в "А" регионална... Меджу другото за обединение и дума не може да става, такова нещо просто няма как да се случи...

mario1914
23.07.2008 20:39

За съжаление това е "хубавата" БГ действителност!А някои казват,че БФС работело против червените-ако беше така,би трябвало вече да са там където пратиха истинският Пирин преди време!