Английски футбол - Impossible is nothing!!!

16:45
Английски футбол - Impossible is nothing!!!
Или шестата част от култовите моменти, съпроводили раждането и развитието на най-популярната игра...
След
"Футболът – пълен с откачалки", "Каква футболна драма!", "Как се стига до двете нули" ,"Съдията, съдията, съдията........!" и " Футболните куриози в Англия" е време отново да се позабавляваме с пикантни истории от терените на Острова.

Спорт на “масата”


                                                Град Бостън в Англия не би могъл да се съревновава с американския си адаш по каквито и да е показатели, още по-малко по спорт. Местният футболен клуб Бостън Юн. е основан през 1933 г., като още през ХІХ в. са съществували два клуба- Бостън Таун и Бостън Суифтс. Тимовете често си давали срещи на стадиончето на улица "Мейн Ридж", като за съблекални се ползвали... двете кръчми, намиращи се една срещу друга. Пивница, наречена с мелодичното име "Каретата и конете" приютявала Таун, а конкуренцията от Суифтс "загрявала" в пъб "Индийската кралица" отсреща. Понякога "разборът" и "заниманията" продължавали чак до късна доба...


Роден за мениджър!

                                                С това определение може да бъде назован Фред Евърис, задържал се на кормилото на Уест БА цели 44 години (1902-46). Неговата длъжност в клуба е била определяна като "мениджър-секретар". Този рекорд гони и сър Алекс Фъргюсън, начело и в момента на Манчестър Юн., поел “червените дяволи” от ХІ.1986 г. Той е и рекордьор в Лигата по този показател досега. Неудачник в това отношение е Бил Ламбтън, изкарал само 3 дни като наставник на Скънторп през 1959 г.


Махленската вражда

                                               Съперничеството между Хотспър и Арсенал започва през 1913 г. "Шпорите" играят домакинските си мачове на "Уайт Харт Лейн" още отпреди 108 години. Отборът е създаден от група ученици от местно училище, радвал се на подкрепата на местните кипърска, еврейска и ирландска общности в квартала. "Топчийте" са се родили от амбицията за футболен тим на шотландски работници в цех за муниции в оръжейната фаблика "Уулуич", Югоизточен Лондон. През въпросната години изпадането на тогавашния Уулуич Арсенал от елита съвпада с финансовата криза, налегнала отбора, дошла най-вече след отлива на публика. Президентът Норис решава да завземе Северен Лондон, преместайки клуба си на "Хайбъри". Битката за печелене на тамошните фенове води до разделение на роднини, съученици, приятели, колеги... Тотнъм приема хода на съгражданите си като война и така започва една битка, актуална и до ден днешен.


"Железните"!

                                               В днешно време, когато на един състав му се случи да има натоварена програма, обикновено при негативен развой на мачовете се чуват оправдания от вида на "физическата умора си каза думата, да не сме железни", "за този сгъстен цикъл са виновни ръководителите" и пр., ала да изрекат такава мисъл и през ум не им е минало на Уест Бромич Албиън през 1912 г. Бирмингамци участват в рамките на 10 дни в 5 шампионатни мача, гарнирани с два финала за Националната Купа, последният дори е решен с продължения!


На битка за... 20 паунда

                                               Датата е 16.10.1871 г., организира се първият футболен турнир в историята. Това е дебютното издание на Купата на Англия. Записалите се за участие са само 15 тима, сред които и шотландският Куинс Парк. Трофеят е висок 48 см. И струва "цели" 20 паунда. Първият клуб, носител на отличието е Уондърърс, а първите постигнали дубъл - титла + Купа - Престън НЕ през 1888/89 г.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация