Сблъсъкът на поколенията: Финалът в Мелбърн е с огромен залог

17:07
Сблъсъкът на поколенията: Финалът в Мелбърн е с огромен залог

Новак Джокович и Стефанос Циципас ще се изправят един срещу друг във финала на Аустрелиън Оупън в неделя от 10:30 часа българско време. Двамата тенисисти ще си оспорват не само трофея от Мелбърн, но и първото място в световната ранглиста, което от понеделник ще бъде заето от победителя.

За Джокович това ще бъде досети финал в Австралия, като той е спечелил предишните си девет участия в мача за титлата. Сърбинът се е прицелил в рекорда на Рафаел Надал от 22 титли от Големия шлем, който може да изравни с успех в неделя. От своя страна Циципас все още преследва първата си титла от Шлема, като това ще бъде втори финал за него. В първия - на Ролан Гарос преди две години - той водеше с два сета на Джокович, но в крайна сметка загуби.

35-годишният Джокович имаше определени колебания в началото на турнира, тъй като бе притесняван от травма в сухожилие на лявото бедро. Той започна с чиста победа над Роберто Карбайес Баена, след което загуби един сет срещу французина Енцо Куако, преди да надвие в тежка трисетова битка Григор Димитров. След това Джокера включи на пета предавка и отнесе Алекс де Минор и Андрей Рубльов, преди да се справи в три сета с изненадващия полуфиналист Томи Пол. Джокович е в серия от 27 поредни победи на Аустрелиън Оупън, а освен това той е спечелил 36 от последните си 37 мача в Тура, ако не се брои отборната надпревара Лейвър Къп.

24-годишният Циципас също бе много солиден през последните две седмици, като започна с чисти победи над Куентен Хали, Ринки Хиджиката и Талон Грикспор, преди da спечели петсетова битка с италианеца Яник Синер. Гръцкият тенисист се справи с Иржи Лехечка в три сета на четвъртфиналите, а на полуфиналите надви в четири сета намиращия се в отлична форма Карен Хачанов. По този начин Циципас вече има един финал и три полуфинала в Австралия, като той има баланс от 21 победи и 5 загуби в първия за годината турнир от Големия шлем.

Джокович има десет победи и само две загуби в мачовете си с Циципас, като е в серия от девет поредни успеха срещу този съперник. Двамата са играли два мача в Големия шлем - на Ролан Гарос, спечелени от сърбина. Статистиката на твърди кортове е малко по-балансирана: 5-2 в полза на Джокера. И двамата се намират в страхотна форма от началото на година, като Джокович е спечели всичките си 11 мача, докато Циципас няма загуба в десет двубоя.

"Няма как да съм по-готов за този момент. За мен е чест да бъда във финала, това означава много", сподели Циципас, който е най-младият финалист в Мелбърн от Джокович през 2011-та година. "Ще използвам тази възможност", допълни той.

"Много съм щастлив, че отново съм във финал от Големия шлем. Точно на това се надявах, когато дойдох в Австралия. Имам опит в такива ситуации и това помага. Също така и фактът, че не съм губил финал на Аустрелиън Оупън определено ми дава увереност за неделя", коментира Джокович.

Очаква се да бъде интересно и на трибуните, заради голямата гръцка и сръбска диаспора в Австралия. През последните две седмици двете агитки се съревноваваха задочно, а сега ще могат да го сторят на "Род Лейвър Арина" в най-важния мач. "Сръбското и гръцкото общество тук са големи, но исторически нашите два народа се разбират много добре. Не мисля, че ще има някакъв конфликт между феновете", каза Джокович.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация