Започна строежът на многофункционална спортна зала в София

14:17
Започна строежът на многофункционална спортна зала в София
Председателят на Държавната Агенция за младежта и спорта Весела Лечева заяви, че първата копка на многофункционална зала в София, която бе направена днес, е най-щастливият й момент от четиригодишния мандат начело на българския спорт.

"Това е може би най-щастливият момент за мен от началото на моя мандат. Това, за което съжалявам най-много за тези четири години е, че не можах да изгледам поне един волейболен или баскетболен мач в бъдещата нова спортна зала. Бях изключително наивна, че това можеше да се случи много лесно. Знаех още от първия ден, че цялата спортна общественост очаква от мен да види основите на мултифукционална зала. Не мислех, че ще коства толкова много труд на цялата администрация. Искам да благодаря на всички, с които постигнахме консенсус, че мястото на голямото спортно съоръжение е тук. Благодарности и към правителството за това, че в икономическа криза осигури средства за изграждането на една модерна зала и показа, че знае колко важен е спортът", каза Весела Лечева.

"Надявам се, че до 2011 години българският спорт ще има тази модерна залата. Благодаря на футболен клуб ЦСКА за разбирането в процеса на дългите преговори. Успяхме заедно с тях да покажем, че сме големи спортисти, защото това съоръжение ще бъде ползвано от нашите деца и от целия български спорт. Ако базата на "армейците" бъде засегната, ние ще направим всичко възможно за да ги компенсираме и те имат нашата гаранция за това. По проект залата трябва да бъде готова за 23 месеца, досега строителната фирма, която е поела ангажимент е спазила всички срокове, които е дала", сподели Лечева.

Председателят на ДАМС добави, че са преценили, че тази зала е за големи спортни прояви, каквито в зимните спортове в следващите осем години може да има само едно или две такива събития.

"Един мултифункционален комплекс е твърде скъп, за да не се използва за определен вид спорт. Преценихме, че на този етап не е необходимо да има инсталация за зимни спортове, тъй като Зимния дворец е добре оборудван и може да изпълнява функциите за голяма представителна зимна зала. В "Зимния дворец" вече по фигурно пързаляне се е провеждало Световно първенство за юноши и девойки и мисля, че тази база напълно задоволява потребностите на този спорт. Има идея в следващите бюджети да бъдат заделени средства и за реконструкция на "Зимния дворец", допълни Лечева.

Петкратната световна шампионка по стрелба сподели, че всеки момент ще започне строителството на още един модерен център - антидопингова лаборатория.

"Това ще бъде една голяма мултифункционална антидопингова лаборатория и национална лаборатория, която включва ремонт на съоръженията, които се намират на територията на "Дианабад". Ще включва лаборатория за функционална диагностика, което е много важна част от подготовката на националните отбори. Предстои всеки момент да почне строителството. Не мога да се сетя името на фирмата, която е избрана. Целият комплекс ще струва 8 милиона лева. Част от парите вече са осигурени", завърши Лечева.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация