Чии фенове надигнаха \"Горчивата чаша\"?

20:52
Чии фенове надигнаха \"Горчивата чаша\"?
Е, ще Ви върна малко назад във времето със свършването на сезон 2007/2008 г. във водещите европейски първенства. Както винаги, имаше и ликуващи, имаше и разочаровани.

Безспорно, този сезон ще бъде изписан със златни букви в историята на отбори като Манчестър Юн., завършил най-успешната кампания в съществуването си, както и в тази на руския Зенит, унижил редица евробойци и триумфирал с Купата на УЕФА. Виляреал навакса сериозен пасив от Барса, като триумфирайки със среброто си осигури и директно място в Лигата, Лион взе първи дубъл. Но стига толкова за победителите. Беше им обърнато достатъчно внимание. Монетата има две страни. Нека се съсредоточим върху другата, където са щамповани имената на клубовете, които донесоха най-много мъка на симпатизантите си през сезона. Чии привърженици страдаха най-много? Ето моите предложения за шестицата:

Челси – няма как.....

Не казвам, че сезонът бе слаб – напротив, "сините" останаха пак ненадвити на "Стамфорд Бридж", а и спечелиха редица дербита. Как обаче върлият почитател на лондончани да не е тъжен и бесен, когато изпускаш на косъм титлата в най-престижното първенство, заедно с Купата на Шампионската лига?! И ако в шампионатът не всичко беше в ръцете на Челси, то в Москва сбъдването на най-великия момент в историята бе в краката на капитана Джон Тери. Феновете на Юнайтед продължават да твърдят, че е имало "намеса отгоре", визирайки вече покойния сър Мат Бъзби. След финала с Байерн през 1999 г., "Гардиън" възкликва:
"Сякаш отново небето се отвори, и вместо да получи подарък за своя рожден ден, сър Мат Бъзби поднесе титлата на своите любимци, в последните минути на мача..."
Дали сега отново легендарния треньор направи шпагат в краката на Тери, макар и от дистанция? Кой знае, във футбола има и тези ситуации, никой не е застрахован. Лошото е, че се изживяват трудно. Толкова труд, пари, мъка, надежди и всичко си заминава за няколко мига. А за феновете на столичния тим това бе основното ястие, дошло след титлата на Юнайтед, загубения финал на Купата на Лигата от градския дразнител Тотнъм, както и срамното отпадане от ФА Къп с 0:1 от Барнзли. Въпреки, че Грант не обра плодовете от труда на Мориньо, все пак след всяко ядене идва десерта. Може средата на 2009-та да е по-различен. Дали обаче ще изтърпи дотогава стомахът на Абрамович?


Арсенал – ето един факт, обединяващ двата лондонски колоса – "нулевия сезон"


Въпреки, че треньорът цели да налага млади таланти, това изисква малко време. Фактът обаче вече е проблем, тъй като трети пореден сезон липсва каквото и да е отличие. Изпусната преднина от 5 т. в шампионата, гарнирана със срамни отпадания във вътрешните турнири за Купи – 1:5 от "вечния враг" Тотнъм и 0:4 от Ман. Юн. Превъзходството на Ливърпул бе на терена, но не и в резултата, поради което жадуваната купа от Лигата за Венгер се отложи. Поне с година. А от трибуните на "Емирейтс" се иска разбиране и вяра в близкото бъдеще.


Рейнджърс – живот в приказка. Поне през по-голямата част от кампанията

"Синьо – белите" размечтаха дотолкова своите фенове, че вече предварително празнуваха 4-те отличия. Но "Джърс" не от два стола, а от дивана паднаха на земята. Преднината от 10 точки над Селтик не стигна господството на "детелините" да види края си. Даже дебненето на противникова грешка накрая свърши с 0:2 от Абърдийн. Финалът в УЕФА го видяхме всички – тотално надиграни и засрамени пред десетките хиляди "сини" запалянковци. Явно късметът понякога не стига. Двете "домашни" купи едва ли ще скрият огорчението в редиците на Уолтър Смит, но няма как. Добре дошли в реалността и отново на работа!


Милан – слабият сезон за "росонерите" е хубаво бързо да бъде забравен

Отпадането от Арсенал бе неочаквано, но тифозите трябва да простят, защото почти всяка година този състав играе четвъртфинал в най-престижния турнир, а и в предходното издание си върна боя на Ливърпул. Няма да се спирам и на Купата на Италия. Горчилката идва най-вече от загубата на четвъртата позиция, която Пирло, Малдини и компания изтърваха с лекота. Така на есен ще бъде щурмувани групите, но на УЕФА. Досаден е и големият брой излагации, които феновете на "Меаца" трябваше да гледат. Толкова отбори да са си тръгвали непобедени от собствения дом на "червено-черните" от години наред едва ли се е случвало. Отдавна се шуми за трансферната политика на клуба и за това, как ще бъде изправен на крака за идната кампания. Тепърва интересното предстои.


Бенфика – "Лисабонските орли" се оказаха с подрязани крилце в края на шампионата

Въпреки, че в състава личат имената на не един и двама доказали се играчи. Не спечелиха нито едно шампионатно дерби срещу Спортинг и Порто, останаха на четвърто място, като пред тях завърши... Витория Гимараиш! Така и на "Ещадиу да Луж" думата "лига" ще е табу, а срамът не бе компенсиран с нито една от двете "вътрешни" купи. Имаше доста скандали и дразги на различни нива в управата и спортно-техническия щаб. Май рекордьорът по титли едва ли ще е достойната конкуренция на Порто и през 2008/2009.


Аякс – най-титулуваният нидерландски клуб бе направен на посмешище през сезон 2007/2008 г.

За втора поредна година титлата в Ередивиси се реши с драма в последния кръг и щастливците пак бяха ПСВ. Мъката обаче бе и на още три фронта. Първо беше срамът в Ітрети квалификационен кръг на ШЛ – загуби с 0:1 и 1:2 от пражката Славия. Тогава утешителна награда бе битката за групите в УЕФА, завършила с отпадане от Динамо З., което вбеси феновете. Дразнещо бе и "възкръстването" на Фейенорд, който в средата се отказа от златото, но се утеши със спечелването на Купата на Холандия. Чашата преля със загубата в плейофите за второто място, даващо участие в Лигата на богатите през новата кампания. Подигравките 0:0 и 1:2 от Твенте Еншеде бяха "черешката", сякаш трибуните на "Амстердам Арина" не бяха свидетели на достатъчно нерви и страсти през сезона...

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

seriosblack
07.07.2008 03:36

Челси бяха на ниво тази година.С този треньор това беше МАХ.Има далеч по-разочаровали от Челси. Арсенал също се представиха повече от добре.С този млад състав те показаха изумителен характер.Загубите за дом купи не са трагични.Ако Челси,Ливърпул или Ман Юн играят с младежи ще са мн по-трагични от Арсенал. Рейнджърс-този отбор според мен дори не е на нивото на отборите от моята класация.Нищо чудно в осирането накрая на сезона. Аякс и Бенфика просто според мен не са най-разочаровалите отбори през изминалия сезон.Но наистина слабички резултати(особено Аякс)

seriosblack
07.07.2008 03:27

Изключително слаба класация.Моята би изглеждала:1.Валенсия-Купата на краля която взеха може да я върнат срещу поне 1/4ф в КЕШ и класиране в четворката в първенството.Имаха такъв състав а сега заради Р.Куман и президента на отбора(забравих му името сега),който махна без причина Кике Санчес Флорес. 2.Сарагоса-Е как можаха с тоя състав да изпаднат не мога да го възприема все още. 3.Ланс-Освен че имаха мн добър състав като за отбор от френското лига това е и отбор с традиции.И те като Сарагоса обаче гризнаха дръвцето. 4.Барселона-голяма мъка беше тази год за каталунците.Ужасна игра.Истинско чудо са постиженията им в ШЛ и в Примера. 5.Пари СЖ-Пореден вече постен сезон в първенството.Верно 1 трофей+финал за другия дом трофей,но не може този отбор да трепери до края на първенството дали ще оцелее. 6.Милан-тук вече съм съгласен.

manunited666
06.07.2008 23:00

Милан эа да вэеме теэи купи играха 3 мача , супер купата е една неэначителна купа эащото не тя наименува отбора европейски шампиони.

mitko2026
06.07.2008 21:32

Ооо не съм съгласен само с сезона за Милан. Росонерите през този сезон спечелиха отличия който никой досега не е постигал и никога и няма да постигне и въобще няма кво да ви говоря. Европейската супер купа и Световната клубна купа са все още наши, не подценявайте падналия съперник, Милан е опитен, тази година ще се върне още по-силен и нахъсан за нови битки с Интер!