Щуротии от двете страни на Берлинската страна - част II

17:12
Щуротии от двете страни на Берлинската страна - част II
Бундеслигата не веднъж е претендирала да е най-силния европейски клубен шампионат.
И въпреки, че може би често е оставала в сянката на Италия, Англия или Испания, то в любопитните моменти и куриози през годините определено може да се съревновава за златото...Представям втората част на моя материал за германския футбол и Ви желая приятни мигове!



Мразиш го? Възпей го!

                                                               
                               Нападателят на Хановер 96 Томас Бърдарич има непоносимост към доста от стражите в Немската Бундеслига. Дългогодишният нападател, сега съотборник с Чавдар Янков, създава свой хит, в който пее против известни вратари от първенството.
Годината 2003, есента: след 5-ия поред мач без победа и отпадането на тима от Купата след поражение от Брауншвайнг, атмосферата в съблекалнята е тягостна. И тогава Томас издава сингъла си "Дивия 13" (играе от години с този номер). Въпреки упреците от страна на президент и треньор, той качва песента на личния си сайт, като обявява, че 10% от печалбата от тегления ще отидат за благотворителност.
А за какво се пее в него: парчето е подигравка с трима от най-добрите немски вратари – Оливър Кан, Франк Рост и Йенс Леман. С всички тях е имал закачки, като най-жестока е тази с Оли. На мач между бившия тим на Бърдарич Байер и Байерн (М.) двамата се сблъскаха в наказателното поле, а след това получиха жълти картони. На другия ден отговорът на Том за изблъскването на Кан беше невъзмутим:
"Балет ли иска да му играя!"

"Хубава работа, ама българска!"

                               "Влизат бавно в час!" Това е най-подходящото определение за нападателите на ФК Кьолн през сезон 2001/2002 г. Тогава офанзивата (сред която е и Георги Донков) записва голова суша от 1034 минути. Тя започва на 24 ноември в старта на първенството и приключва с попадението на Томас Сихон срещу Херта (1:1) на 2 май идната година. Разбира се, клубът изпада във Втора Бундеслига.

Мъка, мъка...

                               Печален е и рекорда на столичния Херта. През 1997 г. съставът влиза в елита, но вместо да затвърждава позициите си, разочарова тотално в нападение. Първият гол идва едва в 8-ия кръг, когато попадението е на Ейфур Сверисон. Исландецът по принцип е защитник, но слабата атака на берлинчани довежда треньора Юрген Рьобер до налудничавото решение, увенчало се с успех. "Истински" нападател се разписва за Херта едва в 12-ия кръг, когато Брайън Рой вкарва на Карлсруе при хикса 1:1. За да не развали първоначалното впечатление, това си остава и единственият му гол до края на кампанията.

Цял живот Айнтрахт!

                               Единственият играч с повече от 600 мача в Бундеслигата за всички времена е Карл-Хайнц Кьорбел. Той има 602 двубоя на ниво футболен елит, като във всички тях е излизал с фланелката на Айнтрахт (Фр.) Двубоите му за тима от "Комерсбанк Арина" са записани в периода 1972-1991 г.
Подобно постижение има и Манфред Калц. Почти по същото време (1971-1991) записва 581 мача, всички за Хамбургер ШФ.

"Победителите не ги съдят..."
                                                
                                ...но ги освиркват! През 1983 год. се играе единственото градско дерби в историята на финалите за Купата на Германия. Съперници са елитния ФК Кьолн и градския дразнител Фортуна. Последните се подвизават във Втората дивизия тогава, като имат далеч по-малко фенове от "козлите". Но не и този ден. Почти всички 61 000 зрители на "Мюнгерсдорферщадион" викат за аутсайдерите. Те са разочаровани от припряните действия на Кьолн и се надяват опонентите им да поднесат нова изненада, след като на полуфинала се гаврят с 5:0 над Борусия (Дортмунд). В средата на второто полувреме обаче Пиер Литбарски вкарва победно попадение и "козлите" триумфират. Трибуните озверяват при връчването на трофея и мощно освиркват победителите.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация