Щуротии от двете страни на Берлинската страна - част I

16:49
Щуротии от двете страни на Берлинската страна - част I
Интересни истории за футболна Германия!

Борусия (Мьонхенгладбах) се родила в ... кръчма!

                              Един от немските тимове с най-трудно произношение се е "пръкнал" в локала "Антон Шмиц". На "по чашка" отхвърлени футболисти от ФК Германия се събират и във видимо настроение решават да основат собствен тим. Най-любопитният момент в историята и е мачът срещу Интер за КЕШ през 1971 година. Домакините водят 7:1, а Бонинсеня от гостите е най-хитър, и решава да се направи на уцелен от бутилка от трибуните. УЕФА анулира резултата и присъжда служебно 0:0, а на реванша "нерадзурите" бият с 4:2.

Пак сте "вечно втори"!

                               Така се пее в един рефрен от агитката на софийския ЦСКА като поздрав за "вечния враг". Но това определение важи в голяма степен за Ханза (Рощок) - един от двата популярни състава от Източна Германия. В почти 50-годишната история на Футболна Германия клубът има две отличия - дубълът постигнат през 1991 година. Ала куриозът идва през 60-те години на миналия век. В периода 1962-1968 г. на 4 пъти се разминава на косъм с титлата и остава със сребърните медали, а за капак на всичко, пак тогава, последователно губи 4 финала за Купата!

Наркомани!

                               Спортният историк от Потсдам Гизелхер Шпицер разкрива как цели тимове от бивша ГДР са били насилствани да взимат допинг, или им е бил прилаган такъв, без тяхно знание. Така например футболистите на Динамо (Берлин) се били яко назобили с амфетамини преди мач със сънародниците си от Вердер в евротурнирите. Това обаче им помага, и те печелят с класически резултат домакинството си. Тогава шефовете на клуба са решили, че преди реванша е по-добре да спестят "крилатата помощ", за да не ги хванат. Резултатът - 5:0 за "бременските музиканти" в реванша. Сигурно е, че погледите на столичани не са били напълно концентрирани в първата среща, въпреки че няма официални доказателства.

Да станеш "жълто-черен" от... скука!

                               "В Германия футболът е национален спорт, но има няколко града, в които хората са посветени само на футбола. Дортмунд е един от тях" . Това са думи на Франц Бекенбауер, отговарящи напълно на истината. На 82-хилядния "Сигнал Идуна Парк" почти няма свободно място на домакинствата на местния Борусия, въпреки че в последните години клубът е в ролята на средняк в немския футбол. Истината е, че хората там живеят заради тази своя страст. В долината Рур през по-голямата част от сезона в Бундеслигата е доста студено, а и индустриалният пейзаж не предлага дълъг списък от възможности за забавления за мъжкия състав от населението. Така погледът се е насочил към най-популярната игра, а за тамошните вече е като втора религия. От този район са още Шалке 04, Байер (Леверкузен), Борусия (М\'гладбах), Бохум и ФК Кьолн.

Как да не минем без няколко простотии за финал...

                                И в немския футбол се раждат много бисери. Ето парченца от остроумните изказвания на местните деятели...

"В нощта на събота срещу понеделник" (шефът на Шалке 04 се прави на остроумен в отговор на въпроса кога ще уволни вече бившия мениджър Франк Нойбрат)

"В нашата съблекалня има 2 теми за разговор - едната е за пари, другата тема е космата..." (бившият треньор на Нюрнберг Едгар Генеен)

"Знам, че изобщо не Ви пука, че току-що Байерн стана шампион!" (коментатора на мач на Мюнхен 1860 по време на решителен мач за титлата на "вечния враг")

Може би "дължах" този материал на феновете на Бундеслигата, имайки предвид вече публикуваните материали в същия дух за другите водещи шампионати. Имаше една фраза от в. "Дума": "Ако не сме Ви разсмели, поне не Ви разплакахме..." Та и аз така – дано не съм Ви отегчил, пък ако е грабнало интереса Ви – to be continued…

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

mitko2026
05.07.2008 22:02

Темата си я бива. Браво Мони!

Аз така също съм фен на Немската бундеслига, дори я слагам може би понякога на първо място сред любимите ми първенства, наистина Байерн пречи доста на отборите, но интригата винаги я има!!!

Абе сега Борусия Д не са ли вече Жълто-бели? щото жълто-черни беха до преди 2 сезона някъде