Най-шокиращите резултати във футбола на международно ниво

13:28
Най-шокиращите резултати във футбола на международно ниво
В сряда вечер целият свят очакваше Испания на ходом да тресне САЩ. Обичайните прогнози варираха от "скромното" 2:0 за иберийците до пет-шест, че и повече безответни гола във вратата на безпомощния Тим Хауърд.

Всъщност, ако трябва да бъдем честни, най-нормалното нещо на света беше специалистите да подценят "янките". Причината е проста: и Италия, и Бразилия тотално надиграха момчетата на Боб Брадли и им напълниха кошницата с по три парцала за общо 180 минути.

Затова и Давид Вия, и Шави, и Торес и домакина на "Ла Фурия", абсолютно всички в техния лагер, не просто мислиха за финала с Бразилия, но дори и даваха изказвания какъв апотеоз на красивия футбол ще бъде това, какво шоу и така нататък и така нататък.

Реалността обаче се оказа сурова за европейския шампион. Алтидор и Демпси разстреляха на два пъти Касияс, а халфове и нападатели на "Ла Фурия" изглеждаха странно импотентни в този двубой.

Най-важното от цялата история е фактът, че този двубой влезе в историята на най-големите изненади във футбола на международно ниво.

Ето и класацията на топ десет.

10. Бразилия - Уругвай - 1:2 Световно първенство 1950 година

На бразилците им трябва равенство, за да станат световни шампиони. Тогава турнирът се решава във финална група. Преди този двубой "кариоките" имат две победи и четири точки ( тогава за успех се дават по 2 точки), а Уругвай е на точка зад своя съперник с равенство и победа. Селесао и тогава, а и сега, е най-голямото футболно страшилище на света и е абсолютен фаворит, а на всичкото отгоре "златистите" са и домакини. На "Маракана" пред почти 200 000 зрители всички очакват разгром над "урусите", а в крайна сметка цяла една нация е здраво попарена.

\"\"

9. Южна Корея - Италия - 2:1 Световно първенство 2002 година

Естествено, никой не е очаквал "адзурите" да се издънят на осминафинал и то срещу Южна Корея, но възпитаниците на Трапатони подценяват двубоя, след като повеждат в резултата. Трябва да се признае обаче, че корейците в тази среща са 14 на терена, тъй като съдийската тройка дава здраво рамо на домакините. Дотолкова здраво, че страничните рефери вдигат несъществуващи засади на италианските нападатели, а върха на драмата е червеният картон на Тоти в продълженията на мача. Капитанът на Рома е здраво подсечен в наказателното поле на "азиатците", а реферът му вади втори жълт картон за симулация. Все пак, като българи можем да се радваме, "адзурите" разбраха какво сме преживели през 1994 година.

\"\"

8. Унгария - Западна Германия - 2:3 Световно първенство 1954 година

Ако трябва да сме честни, победа на Германия над Унгария си е най-нормалното нещо на света в днешно време. През 1954 година обаче, маджарите са истинско футболно страшилище, а стилът им на игра наподобява това, с което Барселона унижи и победи Манчестър Юнайтед на финала в тазгодишното издание на Шампионската лига. И така, унгарците обичали да си разцъкват по цял мач, правили невероятни комбинации и на всичкото отгоре се скъсвали да бележат. Пример за това била победата над Западна Германия с 8:3 в груповата фаза на това световно през 54 година. И когато двата тима се срещат на финала на всички им е ясно какво ще последва. Нещата придобиват очаквано скучен развой, когато на почивката унгарците водят с 2:0, а немският вратар прави чудеса от храброст, за да не станат нещата още по-грозни за швабите. След почивката обаче започва да вали, теренът няма дренаж и става кално море, маджарите не могат да си подават по земя, а немците започнат да ритат здраво напред и в крайна сметка бият с 3:2.

\"\"

7. Северна Ирландия - Испания - 1:0 Световно първенство 1982 година

Преди да започнем, едно уточнение - Испания е домакин на това световно, мачът се играе във Валенсия пред претъпкани трибуни. Второ уточнение, албионците играят през по-голямата част от мача с десет души след ранен червен картон. Останалото е история, а голът на Джери Армстронг, донесъл този успех на Северна Ирландия, все още е най-великият момент във футболната история на тази държава.

\"\"

6. Северна Корея - Италия - 1:0 Световно първенство 1966 година

Двубоят се играе в Мидълзбро пред 18 хиляди души, които стават свидетели на нещо наистина драматично. На "адзурите" им трябва победа на всяка цена и те се хвърлят още от първия съдийски сигнал. Вратарят на корейците спасява няколко изстрела преди Булгарели от Италия да бъде изваден от терена заради контузия. Тогава смените са били забранени и "адзурите" доиграват мача с човек по-малко. Парк Доо Ик изстрелва здрава тупалка в мрежата на италианците и се превръща в герой на "социалистическия труд" в Северна Корея. Азиатците дори могат да спечелят с повече, защото в последните минути започват да натискат своя съперник- в крайна сметка, двукратните (тогава) световни шампиони са подчинени от едно абсолютно футболно джудже.

\"\"

5. Египет - Сенегал - 0:1 Купа на Африканските нации 1986 година

"Фараоните" са домакини на турнира и са абсолютен фаворит за трофея, а в Сенегал понятието професионален футбол отсъства от реалността. Това е мачът на откриването и препълненият стадион очаква размазване на сенегалците. В крайна сметка обаче нещата се развиват по различен начин, Тиерно Юм бележи за гостите, умълчава тълпата , а после Сенегал забърква бетона и полива със студен душ домакините. В крайна сметка Египет се възстановява от шока и след това печели всичките си останали срещи и по този начин взима и турнира.

\"\"

4. Камерун - Аржентина - 1:0 Световно първенство 1990 година

Това е мачът на откриването, в който участва действащия световен шампион. Диего Марадона изживява най-добрите си години като професионален футболист, а Клаудио Каниджа също е в страхотна форма и се точи да става голмайстор на първенството. Излишно е да се казва, че преди тази среща никой не е чувал за камерунците. Гол на Франсоа Оман в 67-а минута обаче дава аванс на африканците, които преди това са останали с десет души след червен картон на Андре Кана. В 89-а минута още един камерунец е изгонен, но в крайна сметка Аржентина прекланя глава пред смелите африканци.

\"\"

3. Гърция европейски шампион през 2004 година

С ръка на сърцето можем да кажем, че всяка победа на гърците на това Европейско в Португалия си беше абсолютна изненада. Фактът, че Ото Рехагел по перфектен начин бетонираше своите момчета, беше в основата на триумфа на нашите южни съседи. Всички нежни души, обичащи красивия и правилен футбол, възнегодуваха от "ужасната несправедливост", но какво да се прави... В крайна сметка резултатът е важен...

\"\"

2. Сенегал - Франция - 1:0 Световно първенство 2002 година

Отново Сенегал попада в тази класация, като тази победа на африканците е наистина нещо запомнящо се. Мач на откриването, Франция е действащ световен шампион. Зинедин Зидан вече е част от "галактическия" Реал, а преди две години "петлите" са станали и европейски шампиони. И още и още, цифри и факти, даващи предимство на европейския тим. Голът на Папа Буба Диоп обаче, решава мача и толкова шокира французите, че те не успяват да отбележат голи в оставащите си два мача и безславно напускат турнира.

\"\"

1. САЩ - Англия - 1:0 Световно първенство 1950 година.

Това си остава най-шокиращият резултат за всички времена поради простият факт, че целият отбор на американците е съставен от аматьори, докато "албионците" в този период са определяни за "крале на футбола" заради невероятната си серия от победи преди този форум. На терена "янките" показват смелост и ентусиазъм, както и добра физическа подготовка и поставят на колене своите опоненти. Когато резултатът стига в Англия като телеграфно съобщение, медиите решават, че е станала досадна грешка и публикуват, че Англия печели с 10:1...

\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Milan1989
27.06.2009 14:29

Сега като се замислих се сещам за България- Малта 1:1 през 2003 със Стоичков начело, когато накрая играехме 2-2-6, но това е без значение, защото не искам този резултата даже да си го спомням *smile*

denw
27.06.2009 11:13

Хмм и според мен трябва да има мачовете или поне един на България през 1994 година. *smile* :cska:

bleid_2
27.06.2009 10:22

Не мога да разбера защо все ще се намери някои които да плюе по дадена статия?Защо в класацията го нямало мача Испания-САЩ?Ами защото колкото и изненада да е резултата за мнозина американците имат доста познати на феновете играчи и не са пален анонимник,имат си традиции в този спорт,дори имат и медали от световно първенство макар и от далечното минало.Колкото до това защо мачове на България от САЩ94 не фигурират в тази класация ще спомена само че тогава нашия отбор разполагаше със световни звезди които бяха познати в цяла Европа и света.Стоичков, Балъков, Костадинов, Сираков, Михаилов бяха добре познати на всички и не виждам как може да е изненада да загубиш от отбор с такива имена?

barneta_7
27.06.2009 09:34

Може ли да попитам каде е Испания - САЩ 2009г за Купа на Конфедерациите ?

Milan1989
27.06.2009 08:06

Абсолютно не подкрепям темата. Някой си я е изсмукал от пръстите с copy+paste B Google translate... Иначе щеше да има и резултати като на ''Парк де Пренс'',победа на Холандия срещу едно от джуджетата със 8 гола разлика,която ги класира на ЕШ...
Но все пак поне има нещо, което да дъвчем отново *smile*

laryk
26.06.2009 22:33

Защо липсва отборът на България с победата над Грмания , през 1994 г.?Също и 1993г. срещу Франция.

idol_bg
26.06.2009 21:47

От всички световни първенства на които съм бил свидетел, като се почне от 1982-ра в Испания та досега (не броя 78-а щото тогаз съм бил на 2 г....хихиихи),за мен най-нагласеното и корумпирано СП беше през 2002 в Корея и Япония.ФИФА се изложиха много на тоя форум и определено го развалиха с тези поставени рефери.Много хора не харесват Италия,но тогава те бяха безжалостно рязани и то не в един мач.Испания пък точно тогава бяха готови за атака на титлата според мен и ако срещу Корея се бе свирело 50 на 50 не виждам как дойчовците(които тогаз пък беха ужасяващо слаби) щяха да ги спрат за финала.Бразилия също не беше в много добро състояние тогава.С трима играчи Роналдо,Ривалдо и Кафу станаха световни.Съмнявам се че срещу Испания или Италия щяха да имат успех на финала.

michael_forever
26.06.2009 21:33

Гърците биха Испания,Франция,Чехия и Португалия 2 пъти.Почти нямаше друг отбор от големите с който се разминаха(изключение Германците който бяха супер слаби заедно със Италия,Англия и Холандия) но това е положението. Турнирния принцип е такъв - не можеш да играеш срещу всички. Иначе гърците нямаха слаб пост на еврото.

ПП: играча се казва Загоракис.

shopovvvv
26.06.2009 21:26

Англия да бяха стигнали до мач с Гърция. Та те паднаха още на 1/4-финал.

roommen
26.06.2009 17:50

Има още шокиращи резултати преди СП 94 Франция си бяха направили резервациите за САЩ , но при последвалите две домакински загуби от Израел и България останаха на сухо .Като на Израел това им беше единствената победа в квалификацийте и то с 2-3 .

michael_forever
26.06.2009 17:22

Не съм съгласен за Гърция. Щом Гърция присъства в тази класация място има и България от 1994.Просто това е златно поколение което няма да се повтори скоро. Същото е и с България. Гърция оплзотвориха своя шанс за разлика от България.

shopovvvv
26.06.2009 17:21

На СП"2002 в мача срещу Реп. Корея, Тоти получи абсолютно заслужен картон за симулация. Гледайте повторение и ще видите как десния халф-бек на Корея Сонг Чонг Гук първо избива топката, а след това отнася Тоти.

DamonH
26.06.2009 16:59

Доста грешки в тая статия. Предполагам, че не е преписвана. Например какво да кажем за Унгария - ФРГ 2:3. Още до 20-ата минута става 2:2 и не дъждът, а зобът помага на швабите да бият. 2 седмици след финала 2/3 от отбора лекува жълтеница в болница, сещайте се що *wink* И тоя Оман е Омам-Бийк *sick* гледайте малко футбол, после коментирайте. И си ми дайте 14 кредита за Жемчужина - Енергия 1:0, докога да ви чакам

beto
26.06.2009 16:56

Имената на Франсоа Оман и Андре Кана са непълни защото им липсва фамилията!А тя е една и съща, защото те са братя!Франсоа Оман Бийк и Андре Кана Бийк!
*smile*

iksvel
26.06.2009 14:25

През 94-а не само, че бяхме добри, ами бяхме и най-добрите в целия свят - ако не беше французинът, за когото ще се въздържа от коментар, на финала щяхме да бием бразилците - техничните отбори по онова време не бяха много силни срещу отбори като нашия.

radi_1990
26.06.2009 14:15

Много интересна статия трябва да направите и за клубни отбори,тя ще е дори по-интересна!

Murder_87
26.06.2009 14:08

Станало е телеграфна грешка ааа. Добре, че не се писали 100:1. *joking*

TigerJK
26.06.2009 14:03

Kalinho ами щом е било телеграфно съобщение това излиза на хартия и явно е било 0:1 и са си помислили че тоя дето е пращал е изтървал 1 преди нулата :>

VasilGeorgiev
26.06.2009 14:01

Може да се добави и мача Сан Марино 1:7 Англия. На Англия им трябва победа с 7 гола разлика за да подминат Холандия и да се класират на Световното (мисля че беше 94г.), но най-бързия гол в историята на футбола на нападателя на Сан Марино не класира Англия на Мондиала.

peter1985bg
26.06.2009 13:54

Защото българите бяха добри тогава и това не е толкова шокиращо.

MB_KrisS
26.06.2009 13:49

Та изненада ли е да биеш Франция, Германия, Аржентина в поредица от мачове *wink*

Go6oSeXa
26.06.2009 13:48

*devil* за такава класация даже не бях и чувал в интерес на истината ... аз лично се радвам за САЩ *smile* нека големите отбори да не забравят духа на по слабите отбори ... за жалост нашия българския дух за борба, за победа, за величие вече несъществува *sad*

Kalinho
26.06.2009 13:43

може би защото тогава голяма част от играчи те ни бяха световни звезди - Стоичков, Балъков, Е.Костадинов и като цяло отбора ни и като еденици и колектив беше на световно ниво

DeathRacer
26.06.2009 13:39

Защо тук няма резултати от САЩ94 когато България би Аржентина с 2:0 или пък когато победихме Германия с 2:1.

Kalinho
26.06.2009 13:36

най ми е интересно как англичаните са решили 10:1