Изхвърлят половината отбор на Иран заради протест срещу правителството

13:10
Изхвърлят половината отбор на Иран заради протест срещу правителството
Грандиозен политически скандал избухна в националния отбор по футбол на Иран, като седем футболисти получиха доживотна забрана да играят за тима. Причината е в зелените гривни, които голяма част от играчите носиха по време на световната квалификация срещу Южна Корея.

Чрез този си жест играчите изявиха индиректната си подкрепа за опозиционния лидер Хосейн Мосави, чийто поддържници са избрали зеления цвят за своя емблема. В момента в арабската държава има ежедневни безредици, тъй като опозицията твърди, че изборите на 12 юни са били фалшифицирани в полза на досегашния президент Махмуд Ахмадинежад.

Десетки противници на досегашния режим бяха здраво набити от органите на реда, а няколко дори загубиха живота си, протестирайки.

Поради това някои от националите на Иран изразили подкрепата си към опозицията, което довело до отстраняването им. Издания, близки до режима, твърдят, че въпросната забрана е всъщност пенсиониране на някои от по възрастните играчи в тима като Али Карими (31 години) и Мехди Махдавикиа (32 години). Нищо обаче не е казано за друга от звездите на тима Хосан Каеби (24 години), който също е аут от националния отбор.

Голяма част от играчите на Иран са били принудени да свалят зелените гривни на почивката, но "старите кучета" Махдавикия и Карими отказали, и изкарали целия мач с протестните гривни.

\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

beto
24.06.2009 16:21

Доста голяма смелост се изисква от човек за такава постъпка в подобна държава, защото властите там не обичат да си поплюват и обикновенно дръзналите на бунт мистериозно изчезват.И може би само вдигналият се световен шум около случилите се събития кара победилите в изборите да бъдат по умерени!Колкото до това дали вотът е честен ? Не само в Иран а и в цял свят след избори стават спорове и скандали по този повод.Къде по мирни къде не чак толкова.Нормална реакция на загубилите партии и политици.Но жалкото е , че те подстрекават хората и после гледат безучастно от някой безопасен ъгъл.И при добро развитие на ситуацията после обират лаврите за себе си.А простите хорица пак си остават там където са били! *smile*

Dagoberty
24.06.2009 15:10

*sad* Евала на Карими и Махдивикия,знаели какво ще стане,но въпреки това са си отстоявали докрай в това ,в което са вярвали