Турският поход в Европа

14:03
Турският поход в Европа
Турция прекрати участието си на европейското футболно първенство по футбол проведено в Австрия и Швейцария след като отпадна на полуфиналите от отбора на Германия. Южната ни съседка впечатли феновете на футбола с драматичните си обрати. Младите играчи на Фатих Терим оставиха едно незабравимо изживяване за всички любители на футбола по света. Да прегледаме този славен път на турския национален отбор като започнем от началото на европейските квалификации и стигнем до края:

Отбора на Турция взе правото да участва на Евро 2008 след като завърши на второ място в квалификациите от група "С". Съседите ни направиха успешен старт, след като записаха четири поредни победи. След тези впечатляващи победи започна спад в играта на отбора, което впоследствие остави под съмнение участието на състава в най- престижния европейски форум. Съдбата на турския отбор се реши в последните му две срещи, като победиха другия претендент за второто място отбора на Норвегия. (Гърция си осигури първото място в групата след като победи Турция в Истанбил). В Осло се изигра един драматичен мач, а Турция надигра норвежците с 2:1. Отбора на Фатих Терим трябваше да триумфира пред своя публика в последния мач срещу Босна и Херцеговина, ако искаше да вземе билета за Австрия и Швейцария. Съседите ни не сбъркаха и победиха с минимална преднина (1:0). Турция макар и трудно се класира за Евро 2008.

След жребия  "червено- белите" се паднаха в група "А" заедно с отборите на Португалия, Чехия и домакините Швейцария. В равностойната група по начало специалистите даваха минимални шансове за класиране на отбора в по следваща фаза.

След края на турското първенство националите на Турция се събраха на подготвителен лагер в Анталя, след което заминаха за Германия. Там те играха три подготвителни срещи. Момчетата на Фатих Терим не показаха убедителна игра, която да потвърди, че са готови за първенството. Турския наставник беше много критикуван от турските медии, но той и момчетата му бяха силно мотивирани за старта с Португалия.

Наближаваше 7 юни, деня в който щеше да се изиграе срещата между "иберийците""и "червено- белите". Турците се преместиха в Швейцария за да направят последните си подготовки преди трудния сблъсък.

Дълго очаквания момент настъпи. В град Женева на стадион "Стад де Женев" един срещу друг се изправиха Португалия и Туция. Срещата започна под натиска на "иберийците". Гредите помогнаха на турския отбор през първото полувреме за да си запази вратата суха и ясно си личеше надмощието на играчите на Сколари. През втората част португалците отново бяха по-активната страна, но този път усилията им дадоха резултат и откриха резултат в 61- та минута с гола на Пепе. След попадението турските играчи, като че ли се поразмърдаха малко, но това беше недостатъчно за да изравнят. Турците, опитвайки се да изравнят резултата за втори път видяха топката в собствената си мрежа. В продълженията на втората част, Мейрелеш удвои резултата и на практика осигури на отбора си трите точки. След края на срещата Фатих Терим и играчите му бяха доста критикувани. Всички си мислеха, че те ще отпаднат в груповата фаза. Но въпреки лошата си игра "чеврено- белите" бяха силно мотивирани за следващите си сблъсъци. Тази критика не успяха да сломи духа на играчите, напротив това им покачи още повече мотивацията. Турските национали тренираха усилено и се подготвяха за мача с Швейцария, където отново домакините се посочваха като фаворит от европейските букмейкъри и специалистите. Това допринесе много за духа на момчетата на "Императора".

На 11 юни, сряда, в Базел на стадион ,"Санкт Якоб Парк" се срещнаха отборите на Швейцария и Турция. И двата отбора излизаха за победа, а загубата за някой от двата отбора би било край на амбициите за продължаване в Евро 2008. Преди мача швейцарските медии се опитваха да наложат мисълта в главите на турските футболисти да приемат психически загубата, но те отново показаха характер. Двата отбора започнаха срещата предпазливо, разчитаха на контраатаки. В състава на "кръстоносците" имаше трима играчи с турски произход (Хакан Якин, Ерен Дердийок, Гьокхан Инлер), като и тримата започнаха като титуляри. След няколко минути от началото на срещата започна обилно да вали дъжд. Само за броени минути терена се наводни и условията за игра станаха много тежки, но все пак се играеше. И двата отбора се затрудняваха да играят по земя, при което ставаха доста грешки. Когато хронометъра показваше 32-ра минута играчите на Кун се възползваха от грешка в отбраната на турския национален отбор и поведоха в резултата с гола на Хакан Якин, който преди това имаше доста сериозни пробиви и затрудняваше защитата на съседите ни. Швейцария се оттегли на полувремето с гол аванс. Дъжда спря и условията за игра бяха подобрени за второто полувреме. Втората част започна с натиска на турците, които се опитваха да изравнят резултата. Натиска на турския отбор даде резултат и в 57- та минута влезлия като резерва играч на Фенербахче Семих Шентюрк изравни резултата. Този гол още повече засили атаките на Турция. Резултата бе 1:1, доката новото откритие на турския футбол и смятания за наследник на Георги Хажди в Галатасарай Арда Туран се разписа в продълженията на втората част. Истинска драма се изживяваше на стадиона в Базел, швейцарците бяха шокирани. Мача свърши и за жалост домакините отпаднаха от турнира, макар че им оставаше още една среща. Турските фенове празнуваха до сутринта. Тази победа възроди надеждата у играчите да продължат напред. След края на вторите двубои в група "А" Португалия си осигури място в четвъртфиналите завършвайки като победител в групата, а Турция и Чехия щяха да определят по между си втория отбор, който ще се класира за 1/4 финалите от група "А".

\"\" След края на вторите срещи в групата, всичко бе равно в статистиките на двата отбора спорещи за второто място. Това стана причина УЕФА да промени някои неща в правилата. Който гласеше, че Турция и Чехия ако не излъчат победител по между си в редовното време, то дузпите ще решат веднага след 90- те минути (без продължения по 15 минути).


Това донякъде стана и причина за поредние драматичен двубой на Турция, който се игра в Женева на стадион "Стад де Женев".
Турция и Чехия излизаха на терена за да излъчат втория отбор, който ще се класира на четвъртфиналите от група "А". Двата отбора започнаха предпазливо, но изглеждаше, че чехите са по- активни. Сионко и Плашил пробиваха по крилата и затрудняваха защитата на турците. Гола не закъсня, Чехия заслужено поведе в резултата с гола на опитния Ян Колер, който вкара с глава топката в мрежата на Волкан Демирел. След това турците подобно в мача срещу Швейцария диктува играта в останалата част, но до полувремето не успяха да създадат нещо сериозно пред вратата на сочения за номер едно вратар- Чех. В началото на второто полувреме "Императора" Фатих Терим пусна в игра младия, динамичен играч на Галатасарай Сабри Саръоглу. Ясно личеше натиска на турците, но допускаха много грешки в защита и даваха възможност за контраатаки. В една от многото контраатаки чехите успяха отново да вкарат гол чрез Ярослав Плашил (62 мин) и удвоиха резултата. По трибуните на турските фенове тишината преобладаваше. Всички си мислеха, че всичко е било до тук, но младия талант Арда Туран успя да преодолее Чех в 75-та минута и възроди надеждите на отбора си. Турците атакуваха от всички страни, играта се водеше пред вратата на Чех и при центрирането на турски играч стражът на Челси допусна голяма грешка. Излезе да улови топката, но я изпусна и тя попадна в краката на Нихат Хакведжъ, който отправи топката в празната врата. Резултата беше изравнен. Настроението по трибуните се обърна на 180 градуса. Чехите бяха шокирани и от това логично се възползваха играчите на турския отбор, като отбелязаха третия гол. Автор на попадението беше отново Нихат. Той се разписа в 90- та минута. Истинска драма се изживяваше в Женева. За пореден път турците показаха характер и не спряха да преследват победата. Главния съдия Петер Фрьойдфелд даде последния съдийски сигнал, с който Турция си осигури място в четвъртфиналите. Отбора на Фатих Терим възгорди феновете си и целия турски народ. Това беше голямо постижение. За втори път на европейско първенство Турция се класира на четвъртфиналите. След мача герои за отбора си бяха всички футболисти, но най- ярко личаха Арда Туран, Сервет Четин и Нихат. Съседите ни щяха да играят с Хърватия на четвъртфинала.

Срещата между Турция и Хърватия щеше да се играе във Виена на стадион "Виена Ернст Хапел Щадион". Този труден сблъсък се озаглави от феновете на футбола като "Балкасното дерби". "Императора" имаше кадрови проблеми преди сблъсъка. Нямаше да може да разчита на контузените Сервет Четин, Тюмер Метин, Емре Белезоглу, както и на Мехмет Аурелио, и стража Волкан Демирел, който си изпроси червен картон в мача срещу Чехия поваляйки на земята Ян Колер с шамар в лицето . На 20- ти юни футболните фенове на двата отбора заеха местата си по трибуните и очакваха началния съдийски сигнал. Главния съдия беше от Италия- Роберто Розети. Имаше слухове, че майка му е била хърватка, но това нямаше никакво значение, защото той е един от най- талантливите съдии по света и подхожда най- професионално. Розети даде началния съдийски сигнал и срещата започна. Както в предишните двубои отново се виждаше предпазливостта и на двата отбора. Хърватия създаваше опасни положения, но вратаря Рющю успяваше да запази вратата си суха. 90- те минути не ни задоволиха кой знае с колко футбол. Редовното време свърши при резултат 0:0. Следваха продължения по 15 минути, в които се очертаваше отново предпазливостта, тъй като и двата отбора нямаха право на грешка. Но през второто продължение Рющю Речбер сбърка, излезе срещу играч на Хърватия, който го мина и центрира на влезлия като резерва Иван Класнич, и той не се затрудни да ипзрати топката на празна врата с глава. Гола падна в 119-та минута. Това всякаш беше край за феновете на Турция, но играчите на "Императора" не се отказаха и изравниха в 122-та минута с гола на влезлия отново като резерва Семих Шентюрк. Това, като че ли не беше за вярване. Може би главна роля за този гол изигра съдията, който не позволи да се извърши смяна на играч от Хърватия. Лотарията на дузпите щеше да определи победителя. Турците имаха психологическата преднина. При изпълнението им нито един турски играч не сбърка, докато трима от Хърватия пропуснаха. Турция за пореден път направи неочакваното и отстрани Хърватия от Евро 2008 с общ резултат 4:2.

\"\"Феновете на Хърватия не можаха да повярват, в лицата им беше отразена тъгата и сълзите. След драмата на стадион ,"Ернст Хапел Щадион" турските фенове празнуваха до сутринта в различните области на света. Турция за пръв път в историята си се класира за полуфиналите на европейското първенство, където ги очакваше отбора на Германия.

Този път нещата не бяха толкова радостни. Терим имаше доста проблеми с липсата на основните си асове. Той можеше да разчита на едва 14 футболиста, заедно с третия вратар. Пред медиите той изказа на полу- шега, полу- сериозно, че мисли да пусне третия вратар като полеви. Дори и тези проблеми не успяха да понижат духа на отбора, те бяха сигурни в себе си. На 25 юни на стадион "Санкт Якоб Парк" (Базел) един срещу друг застанаха Германи и Турция, за да определят единия финалист. Срещата започна под натиска на турците. Откриха се възможности пред вратата на Леман, но гредите спасиха немската врата. Когато хронометъра показваше 22-та минута Югур Борал откри резултата в полза на Турция. Сега вече за първи път от началото на турнира Турция повеждаше в резултата, но не успяха да задържат тази преднина дълго време и немците изравниха с гола на младия талант Бастиан Швайнщайгер. Играчите на Терим до края на полувремето не успяха да отбележат втори гол и се оттеглиха на полувремето при равенство. Във втората част отново турците бяха по- класния отбор, но този път за разлика от първата част Германия поведе в резултата при грешка на вратаря Рющю. Автор на попадението беше играча с полски произход Мирослав Клозе (79\'). Отговора на Турция не закъсня. Семих Шентюрк изравни резултата в 85-та минута. Всички очакваха отново драма и Турция да елиминира Германия. Драма имаше, но този път съдбата обърна гръб на съседите ни и Германия поведе отново в резултата в последната минута (90\'). Филип Лам, който оставаше безпомощен по десния фланг срещу Сабри Саръоглу се реваншира на отбора си и класира Бундестима на финала. Този път Турция не успя да направи 4- я си обрат. Макар, че загубиха те бяха доволни от представянето си на това европейско първенство.

Турция спечели много от този турнир. Доказаха още един път, че мача свършва след съдийския сигнал, допринесоха много за любителите на футбола. Записаха името си в историята. Съседите ни бяха посрещнати в родината си като национални герои. След отпадането на Турция от Евро 2008 голяма част от футболистите на Терим привлякоха с впечатляващата си игра вниманието на големите европейски грандове и при всички положения ще очакваме тяхните бъдещи трансфери.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Spider17
28.06.2008 19:13

Поздравления Феим за добрата статия. Много точно и последователно си отразил фактите, напук на критиците ти от форума Очаквай критики.