Натискат Ливърпул и Евертън за нов общ стадион

15:16
Натискат Ливърпул и Евертън за нов общ стадион
Град Ливърпул може да не бъде включен в листа на Англия за световното първенство през 2018 година, тъй като "Анфийлд" и "Гудисън Парк" не влизат в критериите на ФИФА, пише "Гардиън".

Общинският съветник Уорън Брадли е повел кампания да убеди двата клуба да се съгласят да инвестират в общ стадион с капацитет от 60 хиляди и по този начин градът на брега на река Мърси да бъде един от домакините на Мондиал 2018 година. Както е известно, в края на 2010 година Англия ще кандидатства да получи домакинството и в момента са започнали преговорите за изготвяне на списък от градове и стадиони, с които островната страна ще кандидатства.

"Критериите на ФИФА казват, че един стадион домакин на Мондиал трябва да има капацитет от 40 000 плюс зона за ВИП местата. Това оставя "Анфийлд" и "Гудисън" извън нормата и в крайна сметка отваря път към това Ливърпул да не бъде един от домакините на Мондиала, а тази чест да бъде предоставена изцяло на град Манчестър, тъй като и двата стадиона там отговарят на критериите", коментира Брадли.

"Градът има нужда от 60 хиляден модерен стадион, който в момента нито Ливърпул, нито Евертън могат да си позволят. Затова решението е двата клуба да се договорят и да споделят финансовото бреме. Не мисля, че това би било проблем. Това явление съществува по целия свят и не пречи за развитието на футбола", допълни общинарят от Мърсисайд.

"Агенцията за развитие на североизточния регион е готова да инвестира в подобен проект, но само ако става въпрос за споразумение между двата тима".

"Знам финансовото състояние на отборите и ако трябва да сме честни проектът за нов стадион на Ливърпул е в голям застой, тъй като американските собственици са притиснати да погасяват задължения от 350 милиона в много кратки размери. До края на юли те трябва да внесат 42,5 милиона паунда, което ги оставя с вързани ръце за каквато и да е било инвестиция в клуба.", разкрива Брадли.

"Колкото до плановете на Евертън за стадион в предградието Киркби, мога само да кажа, че от икономическа гледна точка това е лоша идея. Имам сезонна карта за "Гудисън" от 30 години, така че съм запознат с нещата около клуба", каза още общинският съветник.

Очаква се през следващия месец да започнат преговори между представители от комитета по издигането на домакинството на Англия за домакин на Мондиал 2018 и представители на двата клуба от Ливърпул.

От червената част на града отказа коментар по повод думите на Уорън Брадли, докато представител на Евертън заяви:

"Бордът на директорите на клуба смята, че подобна идея е абсолютна глупост. От три години работим върху проекта Киркби и чак сега получаваме предложение от общината да си останем в града. Ръководството на футболен клуб Евертън иска да увери соите финансови партньори, работещи по проекта за стадиона в предградието Киркби, че нищо не се е променило и работата продължава по план".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация