Днес започва Световното първенство за юноши до 17 години

11:23
Днес започва Световното първенство за юноши до 17 години
Някои от най-големите имена в световния футбол получиха първата си възможност да се изявят под светлината на прожекторите на Световното първенство за юноши до 17 години.

Преди играчи като Алесандро Дел Пиеро, Роналдиньо, Кану, Шави Ернандес, Лендън Донован и Сеск Фабрегас да се превърнат в суперзвезди, те са били  тийнейджъри, преследващи трескаво голямата си мечта.


През октомври и ноември ще се проведе 15-то издание на Световното първенство за юноши до 17 години. Домакин е ОАЕ.


"Беше отдавна, но си спомням мачовете така, сякаш е било вчера", споделя Роберто Абондансиери, който пази на Аржентина по време на турнира през 1989 година. Тогава гаучосите достигат до четвъртфинал, където губят от Португалия. В тима на европейското селесао се подвизава Луиш Фиго...

"Сбъдна се една моя мечта. Защитавах цветовете на родината ми на световно първенство. Вълнението беше огромно", допълва Абондансиери.

В по-късен етап от кариерата си стражът застава и на вратата на мъжкия отбор на Аржентина и участва на Мондиал 2006.

"Загубата от Португалия все още оставя горчив вкус в устата ми. Но въпреки това, световното за юноши до 17 години беше първата ми стъпка към големия футбол", казва още вратарят.

"Турнирът промени живота ми. Отвори толкова много врати за мен. Бяхме никои, когато стартирахме в първия си мач от надпреварата, а се завърнахме като утвърдени имена в световния футбол", коментира по темата Флоран Синама Понгол.

Нападателят участва в турнира през 2001 година, когато Тринидад и Тобаго е домакин на събитието. Футболисти като Карлос Тевес и Фернандо Торес също изгряват на онзи футболен форум.

Икер Касияс е друг пример за футболист, стартирал кариерата си на Световното първенство за юноши до 17 години. През 1997 година легендарният вратар помага на Испания да стигне до полуфинал на турнира в Египет. В онзи тим на Ла Фурия Роха е и футболист като Шави Ернандес.

"Подобно нещо се случва само веднъж в живота на един футболист", споделя Касияс.

"Пожелавам на младите момчета, които ще вземат участие в предстоящото световно да играят в вдъхновение и ентусиазъм. Това е красиво усещане", допълва вратарят на Реал Мадрид.

През 2005 година Мексико става световен шампион за юноши до 17 години на първенството в Перу.

"Тази титла беше сбъдната мечта за мен и за Мексико. За първи път страната ни печелеше трофей от важен футболен форум и еуфорията беше огромна. Посрещнаха ни като национални герои", разкрива Джовани Дос Сантос.


"Турнирът беше чудесен шанс да се докажем срещу наши връстници от други страни. Спечелихме от това предизвикателство. Няма нищо по-хубаво от това да играеш за родината си. Усещането е дори по-добро, когато това се случва, докато си тийнейджър", споделя нападателят на Манчестър Юнайтед Дани Уелбек. Голаджията участва на първенството в Южна Корея през 2007 година.

Световното първенство за юноши до 17 години стартира този следобед със сблъсък между Бразилия и Словакия.

Програма може да видите ТУК!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Dopeboy_97
17.10.2013 17:23

Днес заложих в Евеофутбол на победи на ОАЕ и Кот'Д Воар! *beer*

Corazon_de_leoN
17.10.2013 16:19

То добре започва, ама вие нямали да добавите мачовете *thinking*