Премахват преиграванията в ФА Къп заради Световното

19:28
Премахват преиграванията в ФА Къп заради Световното
Клубовете във Висшата лига на Англия са поискали от ФА да се премахне правилото за преиграването на мачовете от Купата на Англия, съобщава "Гардиън".

Причината за това искане на английските отбори е Световното първенство в ЮАР през следващото лято и новият формат на турнирите Шампионска лига и Лига Европа, които ще бъдат с още по-натоварен трафик от мачове. От ФИФА е поставена забрана за шампионатни мачове след 16 май.

Простите калкулации сочат, че 38 кръга в Англия трябва да бъдат изиграни за 34 седмици, като 19 дати са предвидени за мачове от европейските клубни турнири. Както е известно, някои от уикендите са заети и за международни мачове (естествено, контроли преди Мондиала). Когато добавим към това ангажиментите на клубовете от Висшата лига в турнира Карлинг Къп,които обикновено се провеждат есента по средата на седмицата, ясно се очертава една изключително сгъстена програма, която предвещава тотално да изтощи звездите от английския елит.

Ако се направи една проста сметка, лесно може да се изчисли фактът, че футболисти от топ 4 като Франк Лампард, Стивън Джерард и Уейн Рууни, например, при много слаб сезон на тимовете си и ранно отпадане от евротурнири, Карлинг къп и Купата на Англия, все пак ще изиграят поне 45 мача. Тази цифра нараства до 60, ако както обикновено, Челси, Ливърпул и Манчестър Юнайтед стигнат далеч във всичките турнири, в които участват.

Огромна тежест за клубовете през всеки сезон са непредвидените преигравания от ФА къп, чийто дати няма как да бъдат вмъкнати в програмата първоначално и почти винаги слагат нова сериозна тежест върху плещите на играчите.

"Клубовете смятат преиграванията в ФА Къп за отживелица и в близките дни ще преговарят това правило да бъде премахнато. Естествено, вече е време да се прави програмата за следващия сезон, така че всичко трябва бъде решено бързо", споделя човек от ръководството на ФА пред "Гардиън".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

S1ck
06.06.2009 08:51

45 и 60 са двуцифрени ЧИСЛА! Не са цифри... Научете това елементарно нещо най-накрая... Както и да е.
По темата - съвременният футбол е това - много мачове на кратки интервали от време, от което страдат по-малките отбори, защото нямат достатъчно играчи, които да се заменят и да имат възможност да почиват по-често. Съгласен съм и с мнението на adygal - тръпката ще се изгуби, ако има преиграване.

beckham_07
06.06.2009 00:12

Май си прав.Но дано да го направят.Аз мисля,че една от причините за загубата на финала(а и за не толкова добрата игра на миналия финал на МАНЧЕСТЪР)бяха прекалено многото мачове.Особенно този сезон!!!!!!!

adygal
05.06.2009 19:54

Като приемем, че FA Cup е едва ли не свещена за англичаните, трудно мога да допусна, че Футболната асоциация ще отговори положително на исканията на някои клубове. Точно формата на този турнир увеличава неимоверно шанса малките клубове да играят на стадионите на големите. Още в началната фаза победителя да се определя в един мач е самоубийство за атракцията на турнира, а да се играят два мача при разменено гостуване още повече ще натовари играчите. Моето мнение (не крия - и желание) е, че този турнир трябва да си остане такъв, какъвто си е бил винаги. УСПЕХ и КЪСМЕТ на всички!!!