Колко дават собствениците на клубове във Висшата лига за заплати?

18:35
Колко дават собствениците на клубове във Висшата лига за заплати?
Трансферът на Гарет Бари в Манчестър Сити го направи един от футболистите, печелещи най-много във Висшата лига. Халфът ще прибира по 6,7 милиона паунда годишно и със седмичната си надница може да си купува по четири луксозни апартамента в Англия всеки месец.

Наскоро "Дейлойт" публика материал, разкриващ тенденцията, че всеки следващ сезон клубовете от английския елит харчат все повече и повече капитали за заплати на своите звезди. Това явление изглежда ще се развива още в следващите сезони заради падането на паунда спрямо еврото и поради новия 50 процентовото данъчно облагане върху лицата, печелещи огромни суми.

Разликата между отделните нива на английския футбол също ще продължава да се увеличава, докато не стигне до тотално непостижимо ниво. Само за сравнение, средната заплата на играч от английския елит е 23 000 паунда седмично, докато за играч от клуб в Чемпиъншип тази сума е равна на 4 500 паунда на седмица.

Огромните суми, давани за заплати обаче, вкарват дори големите клубове в доста големи дългове.

За по-миналия сезон (2007-2008) Челси е бил отборът похарчил най-много за заплати - 172 милиона паунда, с цели 52 милиона повече от шампиона Манчестър Юнайтед. За шеста поредна година Арсенал (101 милиона), Ливърпул (90 милиона) и Нюкасъл (75 милиона) са другите три отбора в тази своеобразна класация.

Това само потвърждава колко голям колапс са преживели "свраките" от изпадането си в Чемпиъншип.

Не е изненада и фактът, че клубовете във Висшата лига са приключили сезон 07-08 с 3,2 милиарда дългове, като тук клубовете от топ 4 са имали да погасят общо 2 милиарда дългове.

Челси отново водят в класацията със внушителните 711 милиона паунда с 62 милиона повече от Манчестър Юнайтед. Положението на "дяволите" е доста по-неприятно в случая, тъй като 701 милиона от дълга на "сините" е заем, даден от собственика на клуба Роман Абрамович.

Арсенал и Ливърпул са били в сходна позиция откъм парични задължения. "Топчиите" са били "вътре" с 318 милиона паунда, най-вече останали от построяването на "Емирейтс Стейдиъм". Ливърпул пък дължат едва 300 милиона паунда.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

tishkata
05.06.2009 01:11

Инетересно е да се види в проценти , спрямо приходите *stop*

red_manutd_7
04.06.2009 19:35

Аз пък предлагам, на всеки два дена да се побликува по една статискика за заплатите на един определен играч.

brickbat
04.06.2009 19:31

Поздравления за екипа *beer* предлагам да публикувате колко получавт отборите от билети за даден домакински мач