Вижте най-великите играчи в историята на футбола - част I

16:26
Вижте най-великите играчи в историята на футбола - част I
Вече името на Лионел Меси започна да се разглежда като едно най-големите в световния футбол, въпреки младостта на аржентинския играч на Барселона. С красивата си и доминантна игра каталунците сразиха Манчестър Юнайтед във финала на Шампионската лига, а голяма част от успеха на момчетата на Пеп Гуардиола се дължеше именно на Меси.

Отново неизбежното сравнение между младока и легендата Диего Марадона излезе на преден план и така Меси има шанс да заеме място сред най-велите футболисти в историята на този спорт.

Но кои са най-големите играчи? Английското издание "Дейли Мейл" ни предлага класация на 50-е най-добри футболисти за всички времена.

Класация на най-великите футболисти - от 50-о до 31-о място:

50. Михаел Лаудруп (Дания)

Един от най-добрите полузащитници на своето време, Лаудруп спечели няколко титли в испанската Примера дивисион с тима на Барселона и отбеляза 158 гола в 582 мача за каталунците и националния си отбор.

49. Франсиско Хенто (Испания)

Печелил с екипа на Реал Мадрид Примера дивизион и Купата на европейските шампиони, Хенто има реализирани 126 гола в 428 официални срещи.

\"\"

48. Енцо Франческоли (Уругвай)

Уникалният нападател спечели Копа Америка три пъти с Уругвай - през 1983-а, през 1987-а и през 1995-а година. Той е известен с елегантните си отигравания и добра техника. От него се учи Зинедин Зидан, който го посочва като любимия си футболист.

47. Андрий Шевченко (Украйна)

Започва кариерата си в Динамо Киев, където изгрява неговата звезда. През 1999 г. преминава в Милан и в следващите години се превръща в един от най-резултатните голмайстори в Европа. През 2006-а преминава в Челси и кариерата му претърпява срив.

\"\"

46. Джордж Уеа (Либерия)

През 1995-а година като нападател на Милан Уеа става първият африканец, който е носител на "Златната топка". Остава и като един от най-добрите футболисти от Черния континент за всички времена.

45. Габриел Батистута (Аржентина)

Той е един от най-добрите нападатели в историята на футбола. Негов е рекордът за най-много голове с националната фланелка на Аржентина. Има 184 гола в италианската Серия "А" и 56 гола за "гаучосите" в 78 мача за тима.

\"\"

44. Кени Далглиш (Шотландия)

През 1985 "Крал Кени", утвърдил се вече като един от най-великите играчи на Ливърпул, става първият играещ мениджър в историята на клуба. Той е първият човек отбелязал общо 100 гола в шотландското и английското първенство.

43. Збигнев Бониек (Полша)

Легендарният полски нападател Збигнев Бониек е играл с екипа на италианските Рома и Ювентус. Със "Старата госпожа" той печели КЕШ през 1985-а година.

\"\"

42. Емилио Бутрагеньо (Испания)

Бутрагеньо е легендарен нападател, който през своята кариера получава прякора "Лешояда". Той е лидер на тима на Реал Мадрид през средата на 80-те, печелейки безброй купи. Има 123 гола в 341 мача за "Белия балет".

41. Марио Кемпес (Аржентина)

Нападателят отбеляза шест гола за Аржентина на Световното първенство през 1978-а година, като две от попаденията бяха на финала срещу Холандия. Кемпес е с основен принос за първата световна титла на "гаучосите".

\"\"

40. Христо Стоичков (България)

Най-много обичаше две неща. Да изпълнява пряк свободни удари и меко казано да спори със съдията. Стоичков е един от основните футболисти в "дрийм тийма" на Барселона под ръководството на Йохан Кройф. Той е и голмайстор на Мандиал 94 в САЩ, където България се класира на 4-о място.

39. Сър Стенли Матюс (Англия)

Той е смятан за един от най-големите английски футболисти. Изиграва над 700 мача в английското първенство със Сток Сити и Блекпул, и не получава нито един наказателен картон. През 1965 г. става първият футболист, получил рицарско звание.

\"\"

38. Рикардо Кака

Плеймейкър на националния отбор на Бразилия, който придоби още по-голяма популярност и възхищение от страна на запалянковците по цял свят с лоялността си към клубния си отбор Милан. Кака е смятан за един от най-добрите играчи в съвременния футбол.

37. Ромарио

Световен шампион с Бразилия от 1994 година. За "кариоките" Ромарио е отбелязал 71 попадения в 85 мача, а участията му в националния отбор продължават в рамките на цели 18 години.

\"\"

36. Георге Хаджи

Най-добрият футболист на Румъния за всички времена. Като атакуващ полузащитник на румънския национален тим Джика Хаджи е с основен принос за участието на северните ни съседи на три поредни световни първенства.

35. Роналдиньо (Бразилия)

Един истински новатор на терена. Рони има отбелязани едни от най-красивите голове. Той спечели световното първенство с Бразилия през 2002 година и "Златната топка" през 2006-а, когато Барселона взе Шампионската лига.

\"\"

34. Франко Барези (Италия)

Играе в Милан от 1978 до 1997 г., като печели абсолютно всичко с тима. Той е световен шампион с Италия през 1982 година. Франко Барези е най-добрият либеро в света в края на 80-те и началото на 90-те години. Любимец на запалянковците в цял свят, скромен и всеотдаен, с безупречна игра в защита.

33. Кристиано Роналдо (Португалия)

Ще се запомни с прекрасните си пряк свободни удари и на моменти прекаляването с индивидуалната си игра. Португалецът е основен футболист в успешния състав на Сър Алекс Фъргюсън от последните няколко години.

\"\"

32. Сандро Мацола (Италия)

Нападател на Интер, с който печели 4 пъти Серия "А" и два пъти КЕШ, а с националния отбор на Италия печели Евро 68. Техничен и бърз, неудържим при дрибъл, едно от големите имена в машината на Интер по времето на Хеленио Херера.

31. Йохан Неескенс (Холандия)

Той е първият футболист, вкарал гол за националния отбор на Холандия на финал на Световно първенство. Благодарение на страхотната си физика, борбеност и технически качества, той заема значима роля в халфовата линия на Барселона за известен период от време.

\"\"

Очаквайте скоро и останалите най-велики играчи в историята на футбола!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

tamate_unufreev
04.06.2009 21:37

За по въздрастничките- Мили фенове на Родния Футболнавремето имаше 3 Футболисти които казвам че са най добрите в БГ за всички времена това са Ференц -унгария.... почти взимат световната купа но както винаги съдията ... Петър Жеков-най добрия за всички времена златна обувка медали от олимпиадата бронзова обувка златна топка и е в Дрий Тийма на света един "смешник" както го определят повечето хора(предимно левскари) Димата Якимов прави за смях всички от Бразилия и Пеле Включително на световнотокато накрая почти всички от отбора признават че е най уникалния атакуващ защитник(тогава е нямало такива "флангови" играчи)
вашия Крал Рони отива в Реал-Пожелавам му го от все сърце и след 4 мача всички ще го псуват и ще плаче да се върне на "театъра" ... ще му увехне славата много бързо като на половината отишли там ...

tamate_unufreev
04.06.2009 21:35

мили "родни" фенове на Великия Крал Роналдо абе бастуни тъпи погледнете скапаната статистика в сайта на манчо вижте моля ви се вижте там са всички голове удари картони нарушения асистенции удари във вратата удари извън вратата има 38 мача + Фа къп + др там купа не я знам каква е вижте бе бастуни тъпи колко удара има роналдо общо изиграл е 50 мача а е удрял топката над 1200 пътя 293 във вратата и най важното головете от 22 айде смятайте мърши и тогава ми говорете че вашия Крал Рони не бил лакомия консуматор и др работи
вижте мача в Рим .погледнете го добре колко пътя докосна топката и до там след 2 секунди я губи


MeToDueB
04.06.2009 20:10

не съм на това мнение. Някой ден, като "окачи бутонките на пирона" и като направи следващ страхотен сезон .. и ти ще си на това мнение, но има време .. да се доказва

Adrian000
04.06.2009 17:19

nom3rcy, незабравяй ,че MeToDueB е на мнение ,че Бербатов трябва да е тук *lol*

nom3rcy
04.06.2009 14:57

съгласен с MeToDueB i iksvel Роналдо докъде стигне тая класация има още мнооооооооогооооооо хляб да яде, но тои пича дето е правил статията каза ж началото, че са подредени случайно така че... *smile*

Crissstiano
04.06.2009 09:24

Adrian000 Много добре знам,че има и други велики играчи,аз казвам как стоят нещата за мен,обаче тука някви разбирачи и бивши национали *lol* да ми казват,че Роналдо бил пълен смешник и не бил постигнал нищо е повече от смешно.Радвам се,че поне ти си разбрал някой от причините затова.

iksvel
04.06.2009 08:20

Crissstiano, Роналдо направи точно един запомнящ се сезон. А всички от класацията имат поне по 5 по-добри сезона. И да вкараш от 30 метра не е постижение, ако топката мине между ръцете на вратаря. Освен това виж колко гола има Роналдо от дузпа и този, и миналия сезон. Наслада е да го наблюдаваш? Как пада и симулира? Сигурно не си гледал нито един от останалите 19 играчи...

ApLeKuHo
04.06.2009 06:19

Ей мухъл... почваш да дразниш не усещаш ли... Какво ми говориш за известност... Наполи бил ли е като Барселона... Бил ли е като Реал Мадрид... Бил ли е като Ливърпул... Бил ли е като Аякс... Тъп ли си или на тъп се правиш... Наполи по онова време са били никои... един обикновен средняшки отбор.... и с Марадона стават шампиони... Айде у лево и да не ме занимаваш с глупости...
Ама и аз какво се занимавам с теб... на мен ще ми говори че нищо не разбирам... ей приятел аз съм играл в младежкия национален отбор... смешеннн... както ти казах Искам те тих... като ще пишеш за роналдо... е по-надолу има една статия за метросексуалните... там да са ти коментарите

SwedeN
04.06.2009 01:45

Да сложиш мухльо като Роналдо редом до Далглиш, Ромарио, Неескенс и прочие е абсолютна подигравка с този спорт.Да не говорим за жалкия Кака и двусезонния Роналдиньо.

Adrian000
04.06.2009 01:29

Освен това незнам дали си чувал за Паоло Роси човекът отбор искаран от затвора ,за да направи Италия световен шампион сразявайки Бразилия почти собственоръчно след като Адзурите излат от групата с 3 равенства!

Adrian000
04.06.2009 01:27

Crissstiano, виж се съгласен съм безспорно ,че Роналдо е двигателя на Манчестър ,колкото и да не го харесват феновете едната част заради това ,че испъква над Бербо ,а другата защото са фено на конкурентен отбор ,но да казваш ,че футболисти като Ромарио, Стойчков, Дунга, Гаринча( Знаеш ли с колко санта му е по- къс единия крак?), Марадона, Неескенс, Мюлер, Баджо, Ван Бастен, Кройф и още много са под класата на Роналдо и че футбола по тяхно време е бил слаб и бавен ти трябва да си откачен откровенно ти го казвам! Освен това Роналдо не е единствения с невероятна техника и красиви голове можеш да потърсиш из нета изпълнения на Ибрахимович и Меси от същият сезон и ще се увериш!(Естествено има и други ,но в момента не ми се изброяват!)

chelsea18
04.06.2009 00:43

Crissstiano ти влюбен в Роналдо ли си какво ? Не мога да те разбера честно......ти явно си много сдухан тип......Разбрахме че го харесваш като играч ама дръж се малко , че вече се излагаш

Crissstiano
03.06.2009 23:25

Щом Наполи за тебе е бил неизвестен отбор,просто викам повече да не ме занимаваш с личността си,ако за тебе световно неизвестен отбор може да счупи трансферен рекорд за времето си и да вземе 1 от най-добрите футболисти,така да е.Също така тогава са играли добри играчи в отбора примерно Чиро Ферара,но щом настояваш Наполи е неизвестен отбор.

Crissstiano
03.06.2009 23:24

Занимавал съм се с футбол,ама това сега няма значение,защото изглежда на тебе те е чужда играта.Да си на 3-то място по асистенции в Манчестър е добре за консуматор не мислиш ли?А головете срещу Тотнъм,Порто и Арсенал и те ли бяха исконсумирани?Не бяха чистото съвършенство.

ApLeKuHo
03.06.2009 23:09

Виж сега... ще ти го кажа простичко... Той е консуматор на труда на 10 човека... Явно е че никога не си се занимавал професионално с футбол, защото и хабер си нямаш от това какво значи футбол... Навсякъде където напишеш ФУТБОЛ... ти излиза следният отговор... "Футболът е ОТБОРНА игра... датира от... " Надявам се схващаш че не можеш да ми кажеш че той е постигнал нещо... и аз мога да седя на засадата и да вкарвам топката в мрежата... И за да ти докажа че грешиш ето ти пример... Диего Марадона на върха на кариерата си отиде в един неизвестен НАПОЛИ и го направи шампион... спечели купи... игра КЕШ, игра във всички тогавашни турнири... а отиде в един неизвестен отбор... Когато видя Роналдо да отиде в Нотингам и да ги направи шампиони с тази игра и тия неща с които го хвалиш тогава ще призная е заслужава... до тогава те искам тих...

Crissstiano
03.06.2009 23:00

Освен че бележи най-красивите голове в света,той прави и най-красивите отигравания,просто е наслада да го гледаш с топката и да наблюдаваш неповторимата му техника.Като се вземе в предвид,че играе в най-силното първенство в света и футболът от преди 10 години е в пъти по-слаб и бавен от сегашния и всичките му награди,качествата му и възрастта му,да може да се каже че заслужава 1 място,но ако сега не го взима,то след края на кариерата му това ще е неизбежно.

Crissstiano
03.06.2009 22:59

За да не си помисли някой че говоря за пенсионирал се играч ще кажа,че той е само на 24 години.През този сезон отново е най-добрият играч на Юнайтед и през някой от най-важните мачове изкара отбора от дупката.Ако не беше той този сезон Манчестър нито щяха за видят финал в ШЛ,а може би и в първенството щяха да са 2.През този сезон пак има най-много голове за отбора(22) и както винаги някои от тях спират дъха.

Crissstiano
03.06.2009 22:57

iksvel Колко пъти да обяснявам,знам че повечето загряват бавно,ама малко се стегнете де.Значи Роналдо не е постигнал нищо?2 години подред извежда Юнайтед на финал в ШЛ(1 път я печелят),3 пъти става Шампион на Англия с отбора и печели още много купи с Манчестър,като за повечето има най-голяма заслуга.Освен това той печели златната топка,златната обувка(42 гола) и става играч на Фифа и Англия,като се има предвид че през сезона играе с контузия.

iksvel
03.06.2009 21:53

Господин Изнежен няма място тук. Crissstiano, смешно изказване. Поне се защити, а не бълвай някакви глупости. Какво е постигнал Роналдо, че да е не в топ 50, ами в топ 500 даже? Рууни, Ван Дер Саар, Пол Сколс, Райън Гигс... Играчите от Манчестър в момента, които заслужават повече да са в тази класация. Освен това Ромарио с над 1000 гола наистина трябва да е по-напред, много по-напред....Предричам първите 30 места да са окупирани главно от футболисти на Левски. Айде, на Пеле и Марадона ще им дадем да се наместят в класацията, максимум двама трима други. Но Гонзо задължително на първо място!

chelsea18
03.06.2009 21:21

Стоичков и Батистута трябваше да са в топ 10 !! Това са 2-мата най велики нападатели на всички времена !

ApLeKuHo
03.06.2009 21:17

Какво за бога прави Нежния Кристиано Роналдо при футболисти като Хаджи и Кемпес... Боже Господи... кога тоя изнеженения стана велик... Какво е направил той за Манчестър Юнайтед освен че консумира труда на 10 човека на готово... Какво е направил за Португалия че е в тази класация... Абсолютно съм против вкарването му в тази класация...
А съм сигурен че съставителите на тази статия няма да поместят много по-добри и отличили се имена във футбола от Изнеженения...
Герд Мюлер, Марко ван Бастен, Гаринча, Роби Баджо, Алекс Дел Пиеро, и Разбира се Великия Марадона...

MeToDueB
03.06.2009 21:01

Стоичков трябва да е преди всички тия ! И да е един от 10-те най-добри .. някой бот е писал класацията.

roommen
03.06.2009 20:56

Най-ме воечатли Сър Стенли Матюс над 700 мача без наказателен картон *smile* В челната 10-ка предвиждам Пеле, Марадона ,Еузебио, Ривера ,Бест, Мюлер, Малдини, Зидан ,ДиСтефано ,Бастен.

Iv3rs0n
03.06.2009 20:25

Съгласен съм с Nenoph Доста е смехотворно и абсурдно да сложите манекена роналдо, кака , роналдинио и Шевченко до имена като Барези , САНДРО МАЦОЛА !!! , Хенто и Ромарио и още нещо незнам дали и 4 мата са вкарали толкова голове колкото Ромарио и Мацола *stop*

Meepo
03.06.2009 20:11

Едно голямо БРАВО за труда.Много добра статия *wink*

Ugoo
03.06.2009 19:55

Очаквам Дел Пиеро да е в топ 5, а може и в топ 3 *smile*

Nenoph
03.06.2009 19:38

ДА сравняваш активни с оттеглили се играчи е абсурдно.

rambisimos
03.06.2009 18:31

ако го няма СТИВЪН ДЖЕРАРД в останалите най-велики играчи тва напрао си е престъпление *stop*

Karlovo
03.06.2009 18:22

Определно Роналдо не смятам че триябва да е в тази класация не вийдам как мойе да стои до имена като Барези и каде са бастен Клинсман Кроиф

Crissstiano
03.06.2009 18:14

33-я трябваше да е 1-ви,ама и това ще стане има време

Sh0n1
03.06.2009 18:12

" denso_90_vn
Любител
Пуснато на
2009-06-03 1804

Къде остааанахте "рогати" левскари къде сте резилища незабравяни ! Нещо май няма футболист на БГ "гранда" Уефски а ?"

ей идиот какво общо има тва с темата ?

ChipeF
03.06.2009 18:09

denso_90_vn тихо прасе *wink* Всички сме Българи !!!!!! Това е важното *stop*

denso_90_vn
03.06.2009 18:08

Къде остааанахте "рогати" левскари къде сте резилища незабравяни ! Нещо май няма футболист на БГ "гранда" Уефски а ? *lol*

dddjoni
03.06.2009 18:02

brickat подкрепям думитети човек нямат работа роналдо,кака,роналдиньо,след 50 години тогава ги сложете на такова класиране *evil* излагация всички знаем кои е царя на футбола Пелето

keeNeon
03.06.2009 18:02

Роналдо ли? Класацията е за ВЕЛИКИ ИГРАЧИ, не просто добри а велики!
Този Роналдо (Кристиано, не ФЕНОМЕНА) няма никакво място тук! :@ *evil*

brickbat
03.06.2009 17:46

Не ми е ясно какво правят Кака Роналдо и Роналдиньо в тази класация *stop* *wonder* Не може след като все още играят, а да не говорим, че Роналдо е на 23 години да попаднат в подобна класация *sick*

nom3rcy
03.06.2009 17:46

kael_thas_II за Кристиано съм съгласен ама на Сиймън кфо му липсва, че да не го турат в тая класация ?

Lucas_Podolski
03.06.2009 17:40

На Кака май качеството лоялност ще му отпадне и нищо чудно да изпадне от 50-тицата, след като играчи като Торес, Вия, Шави и Бензема кажат и последната си дума във футбола....

kael_thas_II
03.06.2009 17:38

Сега ще ги видиме по натама,сигурно ще бутнат и Сиймън някаде *joking* ,ма ми е интересно колко ли защитника ще има,от всичките само не знам как Кристиано са го бутнали толкова напреде,при положение че има футболисти с по големи постижения които са по назад

STAVRITO
03.06.2009 17:31

в света има 2-ма футболисти с над 1000 гола и са поставили единия РОМАРИО на 37-мо място по тъпа класация не бях вийдал

silvi91
03.06.2009 17:17

Евалла на всички тези футболисти (bow) и най - вече на Камата , пожелавам и на Стилян Петров , Мартин Петров , Валери Божинов , Димитър Бербатов , Станислав Ангелов след време и те да са в тази класация. Реда по който съм подредил позицийте им е съвсем случаен. *stop*