Бербатов едва не остава без титла заради автобус

15:14
Бербатов едва не остава без титла заради автобус
Нападателят на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов стана първият българин, шампион на Англия преди няколко седмици. Малцина знаят, че единствения път, когато той взема златен медал в кариерата си, е точно преди 10 години с юношите - старша възраст на ЦСКА, припомня "24 часа". Един отбор, оцелял по чудо от катастрофа, подобна на тази, при която загинаха 17 души навръх Спасовден край Ямбол.

Всъщност най-добрият български футболист в момента не присъства на екшъна, защото по това време е в мъжкия състав на Димитър Пенев и с него печели единствения си трофей с екипа на "червените" - Купата на България през 1999 година.

Всичко се случва след 1/4-финалите на републиканското, където съперник на юношите, водени от Борис Гаганелов, е Спартак Варна.

"Вече се бяхме класирали и тръгнахме обратно към София. Почти всички бяхме заспали. Изведнъж шофьорът се развика, че са му отказали спирачките", спомня си вратарят Венцислав Велинов, който заедно с Митко е единственият набор 1981 година в отбора. Останалите са една година по-големи.

"Настана истинска суматоха. Шофьорът успя да отвори вратата и изскочихме навън. Христо Маринчев едва не попадна под гумата. С нас беше и Сашо Борисов. И сега си спомням как с още двама се бяха хванали за задната броня и се опитваха да го спрат. Останалите слагахме камъни под гумите. В крайна сметка успяхме", описва екшъна Велинов.

При връщането в София президентът на ЦСКА Илия Павлов обещава дори и премии на младите футболисти за геройството им. След това, разбира се, забравя доста бързо. Но пък тимът остава непокътнат и единствено малко разтърсен.

ЦСКА се класира за финалната фаза, която през тази година е на стадиона в Слънчев бряг. С "червените" са още Локомотив София, Марица Пловдив и Берое.

Специално за финалите при Гаганелов е командирован и Бербатов, който продължава сезона си с около месец. Той е единственият, играл и с предния голям тим на "червените", набор 1979 г., в който Сашо Станков събира някои от големите имена на родния футбол. В различни моменти при него са Стилиян Петров, Мартин Петров, Тодор Кючуков, Косьо Мирчев, Александър Томаш. С тях Митко дори печели с 2:1 вечното дерби на стадион "Георги Аспарухов", като от яд един от защитниците на "Левски" скача на ръката му и я чупи.

"Отборът на Гаганелов също бе доста талантлив и дори имаше по-големи успехи от този на Станков. Но след това всички се разбягаха, както е традицията в ЦСКА. Никой не дава шанс на младоците и те изчезват", обяснява Христо Маринчев.

"Бербатов се отличаваше още тогава с техниката си. Просто не можеше да го спрат на терена. По принцип винаги се опитваше да си почине, когато е възможно", с усмивка разказва и треньорът му Гаганелов.

"Но пък притежаваше всичко. Крак, глава. Усещане към топката. Малко хора можеха да правят това, което той умееше", казва легендарният защитник, който и до момента работи на "Червено знаме".

А автобусът, който едва не оставя Митко без съотборници и до днес стои на базата на "Червено знаме". Напълно неизползваем.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

AiVaRlL
01.06.2009 18:01

Дано митко да земе всичко с Юнайтед другия сезон

angel_hi
01.06.2009 15:35

Добре, че всичко е минало без жертви.Незнаех за тази история.Малко ми писна все за Бербата да пишат, но е най-добрият играч от нашите играчи до този момент е и Марто и Стилян естествено.