Шампионите се събират в Япония

22:19
Шампионите се събират в Япония

Между 7-ми и 16-ти декември в Япония ще се проведе Световното клубно първенство, което ще е петото издание на този турнир. За пръв път обаче участниците ще са седем. Освен континенталните шампиони, японските организатори решиха да дадат място и на техния шампион да участва в надпреварата. Първенецът на страната на изгряващото слънце - Урава Ред спечели Азиатската шампионска лига и затова на този турнир ще играе подгласникът им в континенталната лига - иранския Сепахан. Ето ги и всички участници на това първенство :

Милан (Италия) - Победител в Европейската Шампионска лига за сезон 2006/2007

Бока Хуниорс (Аржентина) - Победител в Копа Либертадорес за 2007

Сахел (Тунис) - Победител в Африканската шампионска лига за 2007

Пачука (Мексико) - Победител в Шампионската купа на КОНКАКАФ за 2007

Урава Ред (Япония) - Победител в Азиатската шампионска лига за 2007

Сепахан (Иран) - Финалист в Азиатската шампионска лига за 2007

Уайтейкър Юнайтед (Нова Зеландия) - Победител в Шампионската лига на Океания за 2007

Ето как изглеждат и визитните картички на всеки един от финалистите :

Милан : Това трябва да е най-познатият за нас отбор, тъй като той е първенец на Европа за миналия сезон. "Червеночерните" от Милано са един от най-титулуваните отбори на континента. Седемкратен носител и още четири финала на КЕШ, в последствие Шампионска лига. Четири пъти победител в КНК и пет пъти спечелил финала за Суперкупата на Европа. Има три  Междуконтинентални купи, чийто наследник се явява настоящия турнир. "Росонерите" винаги са определяли модата на европейския футбол. Много велики футболисти са играли на Сан Сиро, а сегашната селекция е една от най-добрите в света. В нея блестят имената на носителя на Златната топка - бразилецът Кака, големият голмайстор Филипо Индзаги, световните шампиони Гатузо и Пирло, и още плеяда от известни имена. Те завършиха на 4-то място в Калчото, но това не им попречи през май да преборят Ливърпул и отново да седнат на трона на Стария континент. Милан ще е основен фаворит за трофея на това първенство.

Бока Хуниорс : За първи път, откакто стана традиция да се провежда Световното клубно първенство, то ще мине без участие на бразилски клуб. Това стана факт благодарение на аржентинския Бока Хуниорс, който по-рано тази година победи Гремио във финала на Копа Либертадорес. С голяма заслуга за спечелването беше новия им треньор Мигел Анхел Русо, който трябваше да замени Рикардо Ла Волпе. Аржентинецът прекара своя тим през всички пресявки на Копа Либертадорес и стигнаха финал срещу Гремио. Там бяха безкомпромисни и надвиха кариоките с 3:0 в първия мач и 2:0 в ответния двубой в Порто Алегре. Плеймейкърът на отбора Хуан Роман Рикелме блестеше през целия турнир, но не беше картотекиран навреме и ще е само зрител на това първенство. Бока Хуниорс е съставен най-вече от играчи от Аржентина, но това въобще не отслабва тима. В отбора имат прекрасни нападатели в лицето на Палермо и Паласио, халфовете Ледесма и Батаглия също са от класа, така че ще са сред фаворитите за златото. Аржентинският гранд е най-успелият клуб на международно ниво заедно с Милан, Реал Мадрид и Индепендиенте. Всички те имат по 17 международни отличия.

Сахел : Те са шампион на Тунис и Африка за тази година, така че определено са достойни да представят своя континент в Япония. Имат девет шампионски титли на своята страна и седем купи на Тунис и още от създаването си през 1925 са част от елита в страната. Тази година за първи път в своята история станаха първенци на Африка и засега са единственият отбор от Черния континент, който притежава всички африкански клубни купи в своята витрина. Тимът се води от френски треньор Бертранд Маршанд. Египетският състав Ал Ахли се беше настроил за трета поредна титла в Африканската Шампионска лига, но тунизийците им объркаха сметките. Първата среща завърши 0:0 и всичко трябваше да се решава в двубоя в Кайро. Там гостите изненадаха Ал Ахли и грабнаха трофея след победа с 3:1. С най-голям принос за спечелените златни медали беше 19-годишният тинизийски нападател Мохамед Амине Чермити, който вкара пет гола по време на турнира. Откакто в началото на годината пристигна в Сахел в 18 мача той е реализирал 12 гола. Други двама играчи, върху които трябва да се прояви повече внимание са халфовете Мохамед Али Нафка и играча от Нигер Моуса Нари. След като Сахел са успели да се преборят с голямата конкуренция в страната и не по-малката в Африка, където нарушиха хегемонията на Ал Ахли, значи може да се очаква добро представяне от тяхна страна.

Пачука : Те са най-старият мексикански клуб, основани през 1901, но успехите дойдоха едвам през последните десетина години. Спечелиха първата си титла на Мексико през 1999 година, а от тогава местните шампионски призове са набъбнали на седем. Имат две Шампионски купи на КОНКАКАФ от 2002 и 2007 и една Купа Судамерикана през 2006. Последните успехи на тима бяха осъществени под ръководството на Енрике Меза. Той е добре познато лице в Мексико с опит в много клубове. Успя да направи един боеспособен отбор, който успешно се бори с хегемоните в Мексико - Клус Азул, Америка, Чивас и Пумас. На вратата е колумбийският титулярен страж Мигел Кайеро, който е и капитан на Пачука. В защита личат имената на Леобардо Лопез и Марвин Кабрера. В халфовата линия ключовият играч е Габриел Карайеро, също както и колумбийското крило с над 220 мача за Пачука - Андреас Читава. Головете се очакват от дуото Кристиан Хименес - Хуан Карлос Чако. Пачука стигна до участие в Япония след драматична победа над сънародниците си от Чивас. Първата среща завърши 2:2, а втората - 0:0 и всичко трябваше да се решава с изпълнения на дузпи, където по-точни се оказаха футболистите на Пачука и спечелиха със 7:6.

Урава Ред : Този клуб се утвърждава като един от най-силните в Япония. Неизменно са в челото на класирането в своята страна и спорят за титлата. От 2004-та насам, три пъти са ставали втори и един път са вдигали шампионската титла през 2006-та година. Този сезон също бяха близо до първото място, но в последният кръг го изпуснаха и завършиха със сребро. Урава спечели за първи път в своята история Азиатската шампионска лига и така станаха първият японски отбор, който участва на Световното клубно първенство. Това стана факт след успех с общ резултат 3:1 срещу иранския Сепахан. Урава попадна в най-тежката предварителна група на турнира и само с точка пребори австралийския Сидни за първото място, което единствено дава място напред. След това елиминираха всичките си съперници, преди да отстранят и иранците - 1:1 като гост и 2:0 в Япония. Отборът се води от германеца Холдер Осиек. Тимът е съставен от японци и бразилци. Кариоките са трима - защитникът Нене,  халфът Робсон Понте и нападателят Вашингтон. Друг важен играч е капитанът Йамада, от който се очаква да връзва играта на тима в средата на терена. Урава ще бъдат подкрепени много сериозно от японските фенове и не бива да бъдат подценявани.

Сепахан : Треньор на тима е хърватинът Лука Боначич. Въпреки че загуби финала на Азиатската шампионска лига от японския Урава Редс с 1:3, иранците попаднаха на турнира като финалист в лигата и най-високо поставеният неяпонски отбор. Те не са от най-убедителните в местния шампионат и за последно са били шампиони на страната през 2003-та година. В най-големия турнир в Азия също не са постоянни и този финал беше по-скоро проблясък. За сметка на това от 2004-та насам са спечелили три купи на Иран. Ключови играчи на тима са креативния капитан Махарам Навидкия, който дори прекара два сезона в немския Бохум. Махмуд Карими и иракчанина Емад Мохамед пък водят атаката на тима и те ще са основната заплаха за противниковите защити. Турнирът за Сепахан започва с мач срещу шампионът на Океания Уайтейкър Юнайтед.

Уайтейкър Юнайтед : Клубът е основан през 2004-та година, но както си личи и от присъствието му на този турнир много бързо просперира. Сезон 2006/2007 беше много успешен за тима, тъй като спечелиха шампионата на своята страна и станаха победител в Шампионската лига на континента. Съставът е доста колоритен с присъствието на играчи от Англия, Уелс, Соломонови острови, Фиджи и Бразилия. На вратата е стражът на Нова Зеландия  Майкъл Ютинг, в защита е опитният Дани Хей, а нападателят от Соломоновите острови Коминс Менапи и бразилеца Педро Сантош водят атаката на тима. Спечелиха първото място в Океания след като пребориха 4Р Електрикал Ба от Фиджи с резултат 2:2 и повече голове на чужд терен. От тях не може да се очакват чудеса и една победа над Сепахан ще е нещо изключително за тима от Зеления континент.

Турнирът започва на 7 декември с мач между Уайтейкър Юнайтед и Сепахан, които ще определят противника на Урава Ред на четвъртфиналите. Победителят от тази среща ще се бори с Милан за място на финала. В другия поток на четвъртфиналите се изправят един срещу друг на 9 декември Сахел и Пачука и победителят среща Бока Хуниорс. Победителите от полуфиналите ще играят на финала, като има среща и за трето-четвърто място. И двете заключителни срещи се състоят на 16 декември. Очаква ни едно интересно първенство, където ще се запознаем с футболни отбори от целия свят.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

mitko2026
07.12.2007 15:18

надявам се наистина да се получи едно истинско мини турнирче. Дано всички отбори излизат пределно мотивирани, особенно за милан защото всеки отбор от Европа който спечели ШЛ мисля че подценява турнира! Айде успех па ако Милан спечели че черпим целия ми клас